“Derz dolgu nasıl temizlenir” Evlerde fayans ya da mermer aralarına derz dolgu uygulanır. Derz dolgular çeşitli renklerdedir. Zemin ve duvarlara estetik katan derz dolgu, zamanla kirlenmektedir.

Siyah, gri, beyaz gibi çeşitli renkleri olan derz dolgunun özellikle beyaz olanları çok çabuk kirlenebilmektedir. Hijyen açısından ve güzel görüntüsünü koruyabilmek için derz dolgunun temizlenmesi gerekir.

Çamaşır suyu – karbonat karışımı ile temizlik

3 ölçü karbonat ile 1 ölçü çamaşır suyunu karıştırın. Hazırladığınız karışım macun kıvamında olacaktır. Derzleri biraz ıslatın. Ardından karışımı sünger yardımıyla derze uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra bol suyla yıkayın.

Deterjanla temizlik

Marketlerde satılan derz temizleyici deterjanlar ile temizlik yapabilirsiniz. Deterjanı uygularken diş fırçası ya da sert sünger kullanmanız önerilir.

Çamaşır suyu ile temizlik

Derz temizleyici deterjana para vermek istemiyorsanız temizlik için evinizde bulunan çamaşır suyunu da kullanabilirsiniz. Bunun için bir sprey kabı, sıcak su ve çamaşır suyuna ihtiyacınız olacak. Sprey kabına yarı yarıya oranla çamaşır suyu ve sıcak su ilave edin.

Karışımı derze sıkın ve derzi diş fırçası yardımıyla ovun. Ardından alanı sıcak su ile yıkayın. İşlemi ihtiyaca göre birkaç kez tekrar edebilirsiniz. İşlemin ardından çamaşır suyu kokusunun tahliye olabilmesi için alanı havalandırın.

Kararan fayans aralarını kolayca temizlemenin yolu için tıklayınız!

 

Sirke ile temizlik

Saf sirkeyi yarı yarıya oranla sıcak suyla karıştırın. Karışımı siş fırçası yardımıyla derzlere uygulayın. Ardından bölgeyi ılık su ile yıkayın.

Dikkat edilmesi gerekenler

Temizlikte kullanılan kireç çözücü, tuz ruhu gibi ağır kimyasallar derz dolguya zarar verebilir. Derz dolguların ömrünü uzatabilmek için temizlikte bu malzemeleri kullanmaktan kaçınmanız önerilir.

Derz temizliğinde dikkat edilecek en önemli nokta temizliğin sürekliliğidir. Uzun süre temizlemezseniz hijyen sağlamak güçleşecektir.