Prefabrik, parçaları önceden hazırlanıp birleştirilerek oluşturulan konuttur. Duvar, kapı ve diğer ekipmanları fabrikasyon olarak üretilir ve yerleştirileceği beton üzerine monte edilir.

Ekonomik ve depreme dayanıklı olmaları sebebiyle tercih edilen prefabrik evlere ilgi dün geçtikçe artıyor. Ülkemizde maalesef 17 Ağustos depremiyle birlikte bilinmeye başlanan prefabrik yapılar aslında özellikle kır ve tatil yerleri için uygun bir yapı biçimidir. Peki prefabrik ev nasıl alınır?

Her Arsaya Prefabrik Ev Yapılabilir mi?

Prefabrik evler, imarlı arsalara yapılabilir. Tıpkı diğer konutlarda olduğu gibi, arsanın ev imarı alınmış olmalıdır.

Prefabrik Ev Yaptırmayı Düşündüğünüz Arsayı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Her arsaya prefabrik ev kurulamayacağı için arsayı alırken imarlı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra arsanın altyapı ihtiyaçlarının ne durumda olduğunu öğrenin. Belediyenin altyapı hizmetlerinden  faydalanabileceğinize emin olmalısınız.

Sahip Olduğunuz Tarlaya Prefabrik Ev Yaptırabilir misiniz?

Tarlanın yola cephesi olması gerekir. Kadastrol cepheli tarlalarda yüzde 5 imar izni vardır ve en fazla 250 metreli ev yapılabilir.

Ruhsat İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ruhsat işlemlerinde her belediyenin farklı uygulamaları vardır. Detayları öğrenmek için prefabrik evi kurmak istediğiniz ilçenin belediyesine danışmanız gerekir. Ardından prefabrik evi yapacak firmadan statik hesap dosyası ve mevcut projeyi almalısınız. Son olarak da ruhsat işlemlerine başvurmalısınız.

Kaç Kere Yapı Ruhsatı Alınır?

Yapı ruhsatı bir kere verilir. Ruhsat alındıktan sonra 5 yıl içinde projenin tamamlanması gerekir. Fakat süre uzatılabilir.

 Prefabrik Evi Yapacak Firmayı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Firmanın güvenilirliği ve sunduğu hizmeti inceleyin. Üretim teknikleri de önemlidir. Firmanın daha önce yaptığı projeleri de incelemelisiniz.

Prefabrik Ev için Konut Kredisi Kullanılabilir mi?

Prefabrik ev için konut kredisi veren çeşitli bankalar var. Hangi bankaların bu hizmeti sunduğunu bankalara giderek öğrenebilirsiniz.

Prefabrik Evin Maliyeti Nedir?

68 metrekarelik 2+1 prefabrik evin fiyatı 18 bin 500 TL. Bu rakam 155 metrekarelik prefabrik evlerde 55 bin TL ve 98 metrekare tek katlı evlerde 30 bin TL oluyor.

Prefabrik Ev Yaptırırken Ek Masrafla Karşılaşılır mı?

Prefabrik evin temel masrafları şunlardır: İmar izni ve ruhsatlar için ilgili belediyeye ödenen miktar, su basmanı, zemin betonu dökülmesi işlemi, montaj gideri (işçilerin konaklama ve yemekleri), ince işçilik (mutfak, banyo takımları, parkeler, zemin döşemeleri vs.) ve nakliye masrafı.

Tek katlıdan çift katlıya, villa tasarımından ahşaba kadar pek çok prefabrik yapı vardır. Bir prefabrik evin ömrü 40-70 yıl arasında değişmektedir. Prefabrik ev yaz-kış kullanılabilir.

kaynak: evhayat.com