Mercimek köftesi için hangi malzemeler kullanılır, yoğururken nelere dikkat etmek gerekir? İzleyin, mercimek köftesi hangi sıcaklıkta servis edilmeli, mercimek köftesinin yanında ne gider, uzmanından öğrenin. Ana malzemeler neler? Nasıl bir bulgur seçmek gerekir? Mevsimi değilse yeşil soğan katalım m? Yeşil soğan yoksa kuru soğan mı kırmızı soğan mı koymalı? Nar ekşisi yakışır mı? Mercimeği ne kadar süre, nasıl bir ateşte haşlamalıyız, yeterince piştiğini nasıl anlarız? Mercimekle bulguru ne kadar yoğurmalı? Ne kadar dinlendirmeli? Diğer malzemeler hangi sırayla eklenir? Nasıl biçimlendirmeli? Köftelerin kuru olmaması için neye dikkat etmek gerekir? Köftelerin dağılmaması için neye dikkat etmeli? Acısı mı ekşi mi önce olmalı? Tadının ölçülü olması için ne kadar bibere ne kadar ekşi koymalı? Mercimek köfte nasıl yenir? Hangi sıcaklıkta servis edilmeli? Yanına neler konur? Mercimek köfteye limon sıkılır mı?

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı esmer köftelik bulgur

1 Demet Taze Soğan

1 Demet Kıvırcık

1 Demet Maydanoz

1 tepeleme yemek kaşığı Domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası ( Arzuya göre azaltılabilir )

1 Yemek kaşığı dolusu nar ekşisi

Pulbiber,Karabiber,İsot,Nane,Arzu edilen baharatlar

Tuz

1/2 çay bardağı Sızma Zeytinyağı

Üzeri için :

1 Adet Limon ( İkram ederken yanında konulacak arzuya göre tüketilecek )

Mercimek köftesi Hazırlanışı:

Öncelikle kırmızı mercimekler yıkanır ve derin bir tencereye alınır.Üzerine 1 .5 litre kadar su konulur.Kaynamaya bırakılır.Kaynayıp sararan ve dağılan mercimekler pişince ocağın altı kapatılır.Lapa görünümünde bir mercimek elde etmemiz gerekiyor.Sulu olmayacak koyuda olmayacak.Lapa kıvamda olması yeterlidir.Hemen üzerine bulgurlar ve salçalar ilave edilir karıştırılır ve soğumadan tencerenin ağzı kapatılır ki bulgur mercimekte kalan fazla suyuda çeksin.1 saat kadar dinlendikten sonra Mercimekli,Salçalı bulgurumuza baharatlar ve nar ekşisi ilave edilir ve yoğurulur.Diğer yandan yıkanmış ince doğranmış maydanoz ,taze soğan,kıvırcığın yarısı ( diğer yarısı servis esnasında kullanılacak ) ince ince doğranır ve mercimekli köftemizin harcına ilave edilir.En son tuzumuz ve zeytinyağımızda eklenir biraz sebzeleri ezmeden yoğurulur.

Bir servis tabağının altına kalan yarım kıvırcığı doğranmadan bütün olarak tabağa serilir.Mercimek köftesinden yumurta büyüklüğünde parçalar alınır.Köfte şeklinde sıkılır ve Kıvırcıkların üzerine konur.Yanında limon ile servis edilir…

Afiyet olsun

Kaynak : Ellerime sağlık