Kadınlar kulübü editörleri olarak araştırdık B12 eksikliği nedenleri ve belirtileri makalemizi bu vitamin eksikliğinden muzdarip olanları bilgilendirmek için hazırladık, B12 yönünden zengin gıdalarla beslenerek bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. B12 Vitamini hakkında herşeyi yazımızda bulabilirsiniz.

B12 Vitamininin Sağlık İçin Faydaları

B12 vitamininin yararları dikkate alındığında, vücut için oldukça önemli bir vitamin olduğu anlaşılmaktadır. Özellikle kan ve sinir hücrelerinin yenilenmesi konusunda oldukça büyük bir öneme sahip olan B12 vitamini eksikliği durumunda, vücutta birçok hastalığın oluşmasına sebep olmaktadır. B12 vitamini; vücut tarafından üretilemeyen, yalnızca dışarıdan besinler yoluyla alınabilen önemli bir vitamindir. Besin zincirinde doğru şekilde yer alması sonucunda, vücudun B12 vitaminin faydalarından yararlanması mümkündür.

B12 Vitamininin Faydaları

B12 vitamini yararları sıralandığında, vücudun ve sinir sisteminin işleyebilmesi için oldukça önemli bir madde olduğu anlaşılmaktadır. Yalnızca dışarıdan alınabilen ve besinler yoluyla vücuda giren B12 vitamini, doğru şekilde vücuda alındığı durumlarda, pek çok olumlu etkinin oluşmasına ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen çeşitli durumların yok olmasına yardımcı olmaktadır. B12 vitamini faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Vücut enerjisini arttırır.
  • Unutkanlığı engeller.
  • Halsizliği engeller.
  • Meme, kolon, prostat ve akciğer kanserlerinin önüne geçer.
  • DNA hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
  • Kan hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
  • Hücre yaşlanmasını engeller.
  • Sinir hücrelerini onarır.
  • Felç ve yüksek tansiyonu engeller.

İçerisinde B12 Bulunduran Yiyecekler

B12 barındıran besinler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yoğurt, süt ve kefir başta olmak üzere süt ve süt ürünleri,
  • Yumurta,
  • İstiridye, midye, yengeç, ıstakoz gibi kabuklu deniz canlıları,
  • Balık,
  • Kuzu ve sığır eti başta olmak üzere tüm kırmızı etler, B12 bakımından oldukça zengindir.

B12 Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri

Vitamin ve Mineraller vücudun düzgün çalışması için gerekli olan maddelerdir. Vitaminler 6 farklı türlere ayrılmıştır; A, B, C, D, K ve E vitamini.
B Vitamini ise kendi içinde – B1, B2, B6, B12 – diye vitaminlerden oluşur.
B12 vitamini en önemli vitaminlerden biridir ve B12 eksikliği muzdarip insanların sayısı her geçen gün artmaktadır.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

B12 vitaminin fonksiyonu en kritik öneme sahiptir.
B12 vitaminin, kırmızı kan hücreleri, DNA moleküllerinin sentezi, kan hücrelerinin onarımımı, sinir sisteminin düzenli çalışması gibi rolleri vardır.
B12 vitamini eksikliğinin en tehlikeli etkisi, anemi ve nörolojik hasardır.
B12 vitamini sinir sisteminin çalışmasında çok etkili bir şekilde görev almaktadır.
Sinirler, protetinlerden oluşan miyelin adı verilen yağlı enzilm ile kaplıdır. B12 vitamini, miyelinin varlığını korumada hayati bir rol oynamaktadır.

B12 Eksikliğinde Ne olur?

Kronik Anemi ve kan pıhtılaşma uzun süreli B12 vitamini eksikliğinin önemli sonuçlarından bazılarıdır. B 12 vitamini suda çözülebilen bir vitamindir, kapsül şeklinde alınılabileceği gibi, yiyeceklerden de karşılınabilir.

B12 vitamini eksikliği belirtilerini yorgunluk, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, sinir krizi, sinirsel rahatsızlıklar, kırmızı kan hücresi eksikliği olarak sayabiliriz.

Kırmızı kan hücreleri bedenin diğer hücrelerine oksijen taşıdığından rolü büyüktür ve kırmızı kan hücresi eksikliği büyük sorunlara yol açabilir, hatta ölümle bile sonuçlanabilir.

B12 Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Vücudunuzun B12 vitamini her gün yeterli miktarda alımından emin olmak için, B12 vitamini açısından zengin gıdalarla beslenmek gerekir.
Vitamin B12 ana kaynakları et, süt ürünleri, yumurta, soya ürünleri, yeşil sebzeler vb.

İşte sizin B12 vitamini seviyesini korumak için bir diyet

B12 Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri
B12 Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri

B12 Eksikliğinden Kurtaran Örnek Diyet Listesi

Kahvaltı

Bir haşlanmış yumurta, bir bardak sütlü mısır gevreği veya iki dilim peynirli ya da tereyağı ekmek

Öğle
Bir tabak pilav, bir tabak sebze yemeği, ve bir parça tavuk

Akşam:
Bir tabak tavuk & et yemeği veya sebze güveç, tereyağlı ekmek ve 1 bardak süt.

B12 vitamini tüm vücut hücrelerinin ihtiyaç duyduğu bir enzim olmakla beraber, B12 vitamini eksikliği tedavi edilmediği durumlarda insan vücudunda ciddi zarar ve tahribatlara yol açmaktadır. B12 vitaminin azalması durumlarda ortaya çıkan belirtilerde en önemlileri kan hücrelerinde azalma ile birlikte aneminin meydana gelmesi, sinir sistemi bozuklukları, mide ve sindirim sistemi bozukluklarıdır. Bununla birlikte gittikçe ciddileşen ve hızla artan kansızlık, cilt bozuklukları ile kabızlıkta seyir gösterir. Kansızlığa bağlı olarak baş gösteren çarpıntı, mide bulantıları, nefes darlığı ve bitkinlikler ile süreç devam etmektedir. Kilo kaybı, unutkanlık, gereksiz korku ve tedirginlik hissi, yorgunluk hissi, sinirsel problemler de B12 vitamin eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır.

https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/b12-eksikligi.677368/

İlgili Konular;