Burun estetiği ameliyatı tamamlandıktan sonra, bir odaya taşınacak ve birkaç saat boyunca izleneceksiniz. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat boyunca mide bulantısı ve / veya kusma yaşanması normaldir. Bununla birlikte, bu etkileri yaşarsanız ya da kusmanızı engellemekte sıkıntı yaşarsanız, doktorunuzdan ya da hemşirenizden destek alabilirsiniz.

İyileşmenin ilk birkaç gününde yaklaşık biraz yüksek ateşiniz olması normaldir. Bazı şişlik ve hafif morluk oluşmasını bekleyebilirsiniz (cerrahınız herhangi bir morarma riskini en aza indirgemeye özen gösterir). Her ne kadar burnunuzdan nefes almanızı sağlayacak ateller kullanılsa da ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde ağız yoluyla nefes almanızın sonucunda dudaklarınızda hafif kuruluk ve çatlaklık oluşabilir. Dudaklarınızı nemlendirmeniz gerekebilir.

Birkaç gün sonra çoğu hasta rahatça dışarıya çıkıp rahatlamakta ve günlük aktivitelerinin çoğuna geri dönmektedir. Bununla birlikte, birkaç hafta boyunca herhangi bir şiddetli faaliyete katılmayın, çünkü iyileşirken buruna gelebilecek darbeleri önlemek çok önemlidir.

Burun Estetiğinde İyileşme Süreci | 1

Burun Ameliyattan sonra ne beklemelisiniz?

Her hastanın iyileşme süreci farklıdır, ancak tüm hastaların alması gereken önlemler ortaktır. Bu durum soğuk kompresler ve muhtemelen ilaç kullanarak kontrol edilir. Ayrıca başınızı birkaç günlüğüne yüksekte tutmaya özen göstermelisiniz. Şişkinlik birkaç hafta sonra azalmaya başlar ve izleyen haftalar ve aylar boyunca azalmaya devam eder. Bazı hafif şişmelerin bir yıla kadar devam edebileceğini unutmayın. Ayrıca bazı tıkanıklıklar yaşamayı beklemelisiniz. Dekonjestanlar yardımcı olabilir, ancak bir şey almadan önce lütfen cerrahınıza danışın. Ayrıca, kanama riskinizi artırdığı için aspirin gibi veya steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlardan kaçınmalısınız.

İyileşme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düzgün bir iyileşmeyi ve en iyi sonuçları teşvik etmek için, cerrahınız tarafından sağlanan postoperatif talimatları izlemeniz hayati önem taşımaktadır. Mide bulantısı, kusma veya sıvıların tutulmasında sıkıntılarınız olursa bildirmelisiniz. Reçeteli ilaçları size verilen şekilde verilen kullanmalısınız. Şişmeyi azaltmak için size verilen soğuk kompresleri kullanın. Birkaç hafta boyunca düzenli uyuyun. Burnunuzu darbe almaktan kaçının ve birkaç ay boyunca temas etmekten kaçının. Üç hafta boyunca gözlük takmayın. Ameliyat sonrası talimatların tam listesi için doktorunuza başvurun.

Burun Estetiğinde İyileşme Süreci | 2

Burun Ameliyatı sonrası alınacak ilaçlar

Cerrahınız size, ameliyattan sonra alması gereken / kullanan bir paket ilaç ve çareler sunar. Bu paket reçeteli ilaçlar, takviyeler ve vitamin gibi iyileşmeyi hızlandıran ilaçları içerebilir.

Ağrı yaşarsanız, ancak hafifse, üreticinin talimatlarına uyduğunuzdan emin olarak ağrı kesici kullanabilirsiniz. Ayrıca, ameliyat sırasında kullanılan anestezinin bir sonucu olarak boğaz ağrısı olabilir. Bu küçük rahatsızlığı gidermek için pastil almak iyi gelebilir. Burnunuz kuru ise burnunuzu nemlendirmek için salin spreyler kullanabilirsiniz.

Cerrahınız tarafından verilen ilaç çizelgesi ameliyattan sonra alınacak ilaçlarla ilgili ek bilgiler içermektedir. İlaçlarınızı, takviyelerini ve diğer destek ürünleri, cerrahınızın talimatlarına uyarak almaya özen göstermelisiniz.

Burun Ameliyat Sonrası Beslenme

Rinoplasti ameliyatınızı takip eden günlerde mideniz hassas olabilir. Bu süre zarfında, diyetiniz içecek, et sulu yemekler ve yumuşak gıdalardan oluşmalıdır. Bunu yaparken kendinizi rahat hissedeceğiniz şekilde yavaş yavaş normal diyetinize dönebilirsiniz. Sodyum açısından yüksek gıdalar tüketmeyin ve ameliyattan sonra üç hafta boyunca alkolden kaçının.

 

Dr. Güncel Öztürk

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

http://www.guncelozturk.com/

instagram:  guncelozturk

facebook: guncelestetik