Domates, batı ülkelerinde yaygın olarak tüketilen bir sebzedir. Domates alerjisi belirtileri ve tedavisi makalemizde bu yiyeceğin size dokunduğunu gösteren semptomlara ve domates alerjisinden kurtulma önerilerine yer verdik.
Domates alerjisinin sorumlusu, ham domatesteki proteindir. Pişirme veya kızartma sonrası ise protein buharlaştığından, pişmiş domates kişiye herhangi bir rahatsızlık vermez.
Fakat küçük bir miktar tükettikten sonra bile domatese karşı alerji, hassasiyet meydana geliyorsa, size önerimiz, pişmiş veya çiğ her çeşit domatesten uzak durmanızdır.
Domates, patates, tütün, biber ve patlıcan tüm bu yiyecekler, itüzümü besin grubunun birer üyesi olarak kabul edilir ve alerjik bünyeli kişilerde ciddi reaksiyonlara sebebiyet verebilirler.
Domates neden alerji yapar?
Domates alerjisinin diğer besin alerjilerinden bir farkı yoktur.
Bazı kişiler domates yediğinde, bağışıklık sistemi, domateste bulunan proteini
vücuda bir saldırı olarak düşünür ve vücut kendini korumak için antikor üretmeye başlar.Antikor ve domatesteki protein birbirini yıkmaya çalışır bu durumda başka kimyasal tepkimelere yol açar. Bu kimyasal olay, deri gibi yumuşak dokuyu vurur. Sonunda, ciltte, bedende histamin alerji tüm belirtileri meydana gelir.

Domates alerjisinin belirtileri şunlardır;
Anafilaksi (çok nadir)
Solunum zorluğu
Göğüste daralma hissi
Öksürük
Egzama
Mide-bağırsak problemleri
Baş ağrısı
Hırıltı
Kurdeşen
Boğazda kaşıntı
Perioral dermatit
Rinit
Deri döküntüleri
Yüzde şişme
Dudaklarda karıncalanma

Domates alerjisi nasıl tespit edilir?
Gıda alerji teşhisi için bazı testlerin yapılması gerekir. Bu testlerdeki amaç vücuttaki IgE immünoglobulin tespit etmektir.
Kolay bir testtir ve test sonucunda domates alerjisi tespit edilirse, doktorunuz ne yapmanız konusunda sizi bilgilendirir.

Domates alerjisi nasıl tedavi edilir?
Domates alerjisine en iyi çare domates ve domates içeren her yiyecekten uzak durmaktır.
Salatanıza domates eklemeyin, yemekleriniz domates sossuz olsun, kısaca domatesle ilgili aklınıza hangi yemek geliyorsa, ondan kaçının.
Cildinizde alerji dolayısı ile oluşmuş, döküntüler varsa merhem kullanabilirsiniz.
Alerji ilaçları da alerjik bünyeyi rahatlatmanın alternatif yöntemlerindendir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir