Tiroid bezinde görülen bölgesel şişliklere hipoekoik nodül denir. Tiroid nodülü de denilen bu rahatsızlığa ekseri yetişkinlerde rastlanır. Hipoekoik nodülde tiroid bezinde anormal kitle ve şişliklerle karşılaşılır. Hipoekoik nodül nedir, nerelerde görülür? makalemizde bu nodül hakkında bilgiler verdik.

Hipoekoik lezyon nerelerde görülebilir?
Meme Lezyonları: Hipoekoik meme lezyonu, fibroadenom denilen iyi huylu tümör veya meme kisti olabilir. Ultrasondan bakıldığında lezyon normal görünmüyorsa mesela ucunda koyu gölgelenme varsa, kalsifiye noktalara sahipse, ve diğer sıradışı şeyler gözüküyorsa, uzman hekim kanserden şüphelenebilir.

Karaciğer Lezyonları: karaciğer hücre adenomu olarak da bilinen hepatosellüler adenom, ve karaciğer hemanjiomları, her ikiside ultrasonda hipoekoik lezyon olarak beliren iyi huylu tümörlerdir. Kansere dönüşme riskini önlemek, veya rahatsızlık veriyorsa bundan kurtulmak için karaciğerdeki tümörler ameliyatla alınabilir. Alkol tüketimi, obezite ve diyabet karaciğerde lezyon oluşumunu tetikleyen faktörlerdir. Karaciğer kanseri de hipoekoik olarak görünebilir; genellikle bilgisayarlı tomografi (BT) taraması karaciğer kanserini teşhis için yapılır.

Prostat Lezyonlar: Prostat kanseri, ultrasonda, hemen hemen her zaman hipoekoik lezyon olarak belirir. Doktorlar, kan testi, iğne biyopsisi ya da daha fazla görüntüleme çalışmaları ile malign hipoekoik lezyonu teşhis edebilirler. Bakteriyel, fungal ya da viral enfeksiyonlar da prostatit olarak bilinen bir duruma yol açıp sanki hipoekoik lezyonmış gibi görülebilir.

Tiroid Lezyonlar: çoğu tiroid lezyonları iyi huyludur ve görülmesi oldukça yaygındır. Tiroidleri çok veya az çalışan kişilerde tiroidde şişme meydana gelir ve bu alandaki bir hipoekoik lezyon sadece gelişmekte olan guatr veya bir enfeksiyon olduğunu gösterebilir. Otoimmün bozuklukları, Hashimoto hastalığı ile sonuçlanan tiroid etkileyebilir. Tiroid kanseri hipoekoik olabilir ve genellikle kolayca tedavi edilir.

Böbrek Lezyonları: Hipoekoik lezyonlar da böbrekler üzerinde görünebilir ve böbrek taşı veya kistler gibi yaygındır. Her ikisi de karın ağrısına yol açar ve genellikle tedaviyi gerektirebilir.

Hipoekoik Nodül Kanser midir?

Tiroid nodülü olan kişilerin ilk aklına gelen ihtimal bu kitlelerin kanser kaynaklı olmasıdır. Öncelikle şunu bildirelim ki, nodülün kanserle bağlantısı ancak gerekli tetkik ve araştırmalar neticesinde ortaya çıkar. Maalesef hipoekoik nodüller kimi zaman trioid bezi kanserini işaret edebilmektedir. Troid nodülünün sebebinin kanser olma oranı %10-%20 arasında değişebilmektedir. Yani düşükte olsa ihtimal söz konusudur.
Erken teşhis ve tedavi, iyileşme şansınızı artıracak ve hızlandıracaktır.

Hipoekoik lezyon, karanlık bir bölgede bulunduğundan ancak ultrason muayenesi sırasında görülebilir. Bu tür anormallikler vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve mutlaka kanser anlamına gelmez. Kan testleri, biyopsiler ve ileri radyolojik çalışmalar hipoekoik lezyon kompozisyonunu belirlemek için gerekli olabilir, tiroid nodüller, genelde kanserle ilgilisiz basit lezyon oluşumlarıdır.

Ultrason muayenesi sırasında, teknisyen, değerlendirme gerektiren vücut bölgesine transduser olarak bilinen bir cihaz uygular. Transdüser bölgeye yüksek frekanslı ses dalgaları yayar, ses dalgaları bölgeye çarpıp, tekrar cihaza döner. Yankıların yoğunluğuna dayalı monitör üzerinde siyah ve beyaz görüntü biçimleri oluşur. Az yansıtıcı alanlar karanlık bölgeler olarak görünür ve hipoekoik nodüllerdir.

Hipoekoik lezyonlar vücudun herhangi bir yerinde ve çeşitli nedenlerden ötürü oluşabilir. Uzman doktor, ultrason görüntüsüne bakarak, lezyonun kist veya tümör olup olmadığını tespit edebilir, fakat lezyonun genel görünümünden iyi ya da kötü huylu olduğunu anlayamaz.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir