Sodyum, kan basıncını düzenlemek ve kas, sinir hücrelerinin düzgün çalışmasını sağlamak için vücudumuz için gerekli bir elektrolittir. Sodyum eksikliği belirtileri nelerdir? makalemizde bu elektrolit hakkında bilgiler verdik. Kandaki sodyum seviyesi normalde 135 ve 145 mEq / L arasında değişir. Aşırı hidrasyon (susuzluk), yanıklar, ishal ve kusma gibi çeşitli faktörler sodyum düzeyinin normalin altında düşmesine neden olabilir, bu duruma hiponatremi denir. Sodyum eksikliği belirtilerini tanımak çok önemlidir, çünkü sodyum seviyesi dengelenmezse iş ölüme kadar gidebilir.

Gastrointestinal sorunlar
Düşük sodyumun belirtilerinden biri de mide ve bağırsaklar ile ilgili yaşanan rahatsızlıklardır. Bu durum iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi semptomlarla seyr edebilir. Sodyum oranı düşük kişide kusma gerçekleşirse, hiponatremi daha da kötüleşmeye devam edecektir.

Kognitif bozukluk
Azalmış sodyum düzeyleri zihinsel bulanıklığa da yol açabilir. Vücuttaki dokuların çoğu hiponatremi nedeniyle genişleyen doku hücrelerini tolere edebilir, ancak beyin artmış hücre boyutunu telafi edemez. Bu değişimden çok etkilenip, beyinde çeşitli fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir. Disfonksiyon, baş ağrısı, uyuşukluk, yorgunluk ve kafa karışıklığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Durum kötüleşirse, kişide aşırı sinirli bir hal ve halüsinasyonlar yaşanıp, ölüme kadar varan ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kasla ilgili problemler
Kandaki sodyum düzeyinin düşüklüğü vücuttaki kasları da olumsuz etkileyen belirtilere neden olabilir. Bu semptomlar arasında spazmlar ve kramplar gibi sorunlar da yer alır. Kişide düşük sodyum düzeyleri kaslarda güçsüzlük, çabuk yorulma şeklinde kendini gösterebilir. Kas zayıflığı ve  yaşanan nöbetler de sodyum eksikliğinin diğer işaretleridir.

Belirtilerin şiddeti
Kandaki sodyum düzeyinin düşük olmasının belirtileri durumun şiddetine bağlı olarak değişebilir. Clinical Chemistry Amerikan Derneği’ne göre sodyum düzeylerindeki hızlı bir azalma ciddi sorunlara yol açabilirken, bu elektrolitteki yavaş düşüş hiç bir problem yaşamadan da atlatılabilir. Yaş da düşük sodyum seviyesi ile bağlantılı semptomların şiddetinde önemli rol oynayabilir. Gençlerle aynı seviyedeki sodyum oranına sahip yaşlılar şiddetli belirtilerle karşılaşabilirler. Merck Kılavuzları Çevrimiçi Tıp Kütüphanesi göre, genel sağlık  durumu, kronik hastalık da sodyum eksikliğinden etkilelenip etkilenmemek de önemli ölçütlerdir.
Sodyum oranındaki dengesizliği düzeltmek için uygun bir tedavi gerçekleştirilmezse, sodyum eksikliği belirtileri içinden çıkılmaz bir şekilde ilerleyecektir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir