Çok basit bir işlem olarak görünen ayak tırnağının yanlış kesilmesi zaman içinde çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor.

Damar iltihabı, özellikle bacaklarda toplardamarların iltihaplanması anlamına geliyor ve bu soruna çok sayıda kişide rastlanıyor. Sadece toplardamarların değil dokular arası sıvıları temizleyen lenf damarlarının iltihaplanması da damar iltihabı olarak adlandırılıyor. Selülit ise cilt altı dokusunun infiltrasyonu iken bu sorunlar hem birlikte hem de ayrı ayrı görülebiliyor.

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, “Eğer hastamızın şikâyeti olmasına karsın bacak veya ayağında açık yara yoksa sorunun en önemli nedeni, ayak tırnağı ve tırnak bakımıdır” diyor. Yerçekimi etkisinin ayakta toplardamar kanlanması nedeni olduğuna dikkat çeken Akgül. Gün boyu ayakkabı ve çorap içinde bulunan ayak ve tırnakların mikropların çok sevdiği bir ortam yarattığına dikkat çekiyor. Bunun nedeninin kanın birikimi olduğu. Özellikle varisli kişilerde sıcak ve kapalı ortamların tırnaklarda zaten var olan mikroplan artırdığı belirtiliyor.

Tırnak bakımı çok önemsenmediği için çoğu hastanın tırnağında mantar geliştiğini söyleyen Akgül, “Tırnak mantarları tırnak yatağından bacak kan dolaşımına geçip kolaylıkla damar iltihabına yol açabilir” diyor.

Güzel ve Bakımlı Eller İçin Öneriler için tıklayın !

KÖŞELERİNİ FAZLA KESMEYİN
Tırnağında mantar olup doktora başvuran hastalar dışında hiçbir şikâyeti olmayıp tırnağını yanlış kesen kişilerin kendilerine büyük zarar verdikleri belirtiliyor. İki tür tırnak makası olduğuna dikkat çeken Akgül, “El tırnaklarını kesen tırnak makasının ucu konkav olup tırnak köşelerini de içine alır, ayak tırnak makasının ucu ise düzdür ve tırnağın köşesinin tam alınmaması gerekir” diyor.

Akgül’e göre tırnakların derinden kesilmemesi ve ayak tırnaklannın köşelerinin alınmaması gerekiyor. Kozmetik nedenlerle ayak tırnağının köselerinin fazla alınması halinde (tırnak batması olsun veya olmasın) zaten var olan mikroplar kolaylıkla kan dolaşımına giriyor ve hastada varis olması durumunda damar iltihabı ve selülit kaçınılmaz hale geliyor. Bu durumun, ayağında mantar olmayan, ayak tırnakları sorunsuz kişiler için de geçerli olduğu belirtiliyor.

HASTA BACAĞINI KAYBEDEBİLİR
Damar iltihabının bacakta görülmesi halinde, o bölgede damar seyrine uygun kızarıklık, sıcaklık artışı ve ağrı görülüyor. Hastada selülit de varsa bu belirtilere deride değişiklikler ile sertlik de eşlik ediyor. Bu durumdaki hastanın tedavi almaması, damar iltihabı sonucu; damarda fonksiyon ve yapı bozukluğuna, varis oluşumuna, mikropların kana karışmasıyla septik şoka hatta ölüme kadar gidebilen sonuçlara yol açıyor. Mikrobun kemiğe ulaşması halinde ise ortaya “Osteomyelit” adı verilen kemik iltihabı çıkıyor ve bu durum hastanın bacağını kaybetmesine bile neden olabiliyor.

Habertürk