2013 YGS Türkçe Çözümleri, Cevap Anahtarı

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Zorlu bir YGS sınavının ardından artık meraklı bir bekleyiş süreci başladı. Bu sabah saat 10.00'da başlayan ve 12.40'da sona eren sınavın çözümlerini sitemizden paylaşmaya çalışacağız. Sizlerde hatırladığınız soruları bizimle paylaşabilirsiniz.

1-Sözlük hazırlamanın en güç yanı sözcükleri anlam kayganlığından kurtarma, onları belli bir yere oturtmadır. Bu da ancak Samuel Butler'in dediği gibi onların belirsiz yanlarını söz duvarlarıyla kuşatmakla gerçekleşebilir.
Bu cümledeki altı çizili sözle, sözcüklere yönelik olarak ne yapıldığı anlatılmıştır?

A) Tanımsal sınırlar koyulduğu


2-Bazı insanlar yapabileceklerinin farkında olmadan, sürekli bir özgüven eksikliği içinde yaşarlar. Bazıları da abartılı bir özgüvenle, hayatta her şeyi başarabileceklerine, her aland en iyi olduklarına inandırırlar kendilerini. Oysa insan kendisine içbükey veya dışbükey aynada değil, dz aynada bakmalıdır.
Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdkileden hangisidir?

D) İnsan, yeteneklerinin sınırlarını greçekçi bir tutumla belirlemeli, kendisini tarafsız bir gözle değerlendirmelidir.


3- L. Frank Baum, bu dünyadan geçerken(I) öyle derin izler bıraktı ki(II) yaşamanın değerini(III) milyonlarca kez kanıtlamış oldu. Bu ölümsüz yazarın eli değdiği (IV) anda çocuk edebiyatı yeşermeye(V) başladı.
Bu parçadki numaralanmış sözlerden hangisinde mecazlı bir söyleyiş yoktur?

C) III
4- 2011'in sonuna doğru gösterime giren bu film, geleneksel sinemanın kullandığı tekniklere bağlı kalmadn, bir hayatta kalma savaşımını insand yoğunlaşarak anlatıyor.

Bu cümleden söz konusu filmle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi çıkarılabilir?

B) Yeni çekim yöntemlerine başvurulmuştur.


5-Klasik eserleri okumaya en çok, kendi yazdıklarımı tekrar ettiğimi hissettiğim zamanlarda ihtiyaç duyarım.
Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?

E) Çağını aşmış eserleri okuma, yaratıcılığı besleyen bir etkinliktir.

6- Bir gazeteci, söyleşi yaptığı kişinin rahatsız olabileceği bir soruyu, kendisiyle soru arasına mesafe koyarak üçüncü kişilerin ağzından sormalıdır
Aşağıdakilerden hangisi bu ilkeye dikkat edilerek hazırlanmış bir sorudur?

B) Bazı eleştirmenler son romanınızın bazı bölümlerinin bir alman yazarın romanından alındığını iddia ediyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz.


7-D) Günümüzde insan yaşamının trajik yönlerini yansıtan eserler de ilgi çekmiyor mu


8-(I) Antakya'daki kazılard Geç Hitit dönemi'ne ait olduğu düşünülen kalıntılar ortaya çıkarıldı.
(II) Buluntular arasında eşsiz, anıtsal boyutlarda bir insan figürüyle kabartmalı bir sütun altlığı yer alıyor.
(III) Bazalttan yapılan her iki eserin de kaleye girişi sağlayan yapı kompleksi boyunca uzanan, yüzeyi taş döşeli koridorun altına gömüldüğü düşünülüyor.
(IV) Bel hizasının hemen üstünden baş kısmına kadr olan yüksekliği 1,5 metreye ulaşan figür, dik duran bir insanı canlandırıyor.
(V) Toplam boyu, büyük olasılıkla 3,5-4 metreyi bulan sakallı erkek figürünün, gözleri siyah ve beyaz taşlardan yapılmış.

Bu parçadaki numarlanmış cümlelerin hangisinde betimleyici ögelere yer verilmemiştir.

A) I


9- (I) Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlanan bir şairimiz... (II) İkinci kitabıyla tekrar okuyucunun karşısında. (III) Açık ve yalın anlatımlı, kısa dizelerden oluşan şiirlere imza atmış. (IV) Sanatçının bu kitabındaki tüm şiirleri yine okuyucunun dyumsama ve düş kurma yetilerini harekete geçiriyor. (V) Şair, şiirleriyle okuyucuyu kimi zaman yoğun karanlıkların içine, kimi zaman d aydnlık gündüzlere götürüyor.

Bir şairden ve şiirlerinden söz edlen bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) I. cümlede, okurların beğenisini kazandığı üzerinde duruluyor.
10- (I) ABD'li bilgisayar uzmanı Scott Fahiman tarafından bulunan ve İnternet'in vazgeçilmezlerinden olan gülen surat (smiley) tam 30 yaşında. (II) Fahiman, duyguların yazı dlinde ifade edilmesini kolaylaştırmak için iki nokta ve parantez işaretlerini kullanarak bir ifade oluşturdu. (III) Bu "gülen surat"ı ilk olarak üniversitenin e-posta listesine yolladığı bir notta kulland. (IV) Fahiman, öğrncilere ve çalışma arkadaşlarına şöyle yazdı: "Şaka yaptığınızı belirtmek için şunu kullanmayı öneriyorum: :-)" (V) Kısa zamanda kabul gören bu mutluluk ifadesini bugün internet'te yazışırken sıklıkla kullanıyoruz. (VI) Mutluluğumuzu artık bununla ifade ediyoruz.

Gülen suratın (smiley) anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

E) VI. cümlede, işleviyle ilgili bir değişiklikten söz edilmiştir.
11- I. Hepimiz onu çocukca hareketlerine karşın çok severdik.

II. Anlatacaklarımı güzelce dinle de ondan sonra işini yapmaya başla.

III. Daha önceki çalışmaları incelemedikleri sürece iyi bir proje hazırlamaları imkansız görünüyor.

IV. Alfabesinin zorluğu, Japonca öğrenmeyi güçleştiren bir etken.

V. Konuyla ilgili genişçe bir rapor hazırlayıp önümüze getirmişti.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerindeki altı çizili sözcükler tür bakımından aynıdır?

B) I. ve V.



27- e
28- d
29- b
30-c
31- a
32-d
33- e
34- c
35-b
36-a
37- c
38- e
39- d
40-c


12- Yeşil, upuzun kayalıklar (I) geride kalıyor. Uzaktan, kaleye sırtını dayayan kocamış konaklar,(II) çıplak, boz renkli tepeler (III) görünüyor. Konak balkonlarının korkulukları(IV), doğu masallarından ödünç alınmışçasına büyüleyici. renkler her ayrıntıyı(V) belirginleştiriyor sanki; ağaçlar yeşil, şehir kahve, kale siyah.

Bu parçadaki altı çizili tamlamalardan hangisi, tür bakımındn ötekilerden farklıdır?

D)IV

13- Eskiden ülkelerin zenginliğinin ölçütü, sahip olunan toprak ve doğal kaynakların miktarıydı; zenginleşmenin yolu, daha geniş topraklara hükmetmekten geçiyordu. 20. yüzyılın ikinci yarısında bilimsel araştırmalara ağırlık verilmesiyle bu anlayış değişti, bilgi üretimi önem kazand.

Bu parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

E) Ünlü türemesi


14-(I) Almanya'nın Berlin kentinde bir kooperatif "Devrilen Ağaçlardan Halk Kitaplığı Yapma Kampanyası" başlattı. (II) Bu kampanyaya katılmak isteyenler, fırtınadan veya yağmurdan devrilen ağaçların gödelerini raf şeklind oyup bunları kaldırımlara yerleştiriyorlar. (III) Raflara, takas edilecek kitapları koyuyorlar. (IV) Berlin halkı da içlerinden okumak istediklerini alıp yerine kendi kitaplarından birini bırakıyor. (V) Bu, "Eğitim için sürdürülebilir gelişme projesi"nin bir parçası olarak devlet tarafından desteklenen bir kampanyadr.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

B) II. cümle, özne ve yüklemden oluşan kurallı bir cümledir.


15- "Rüyaları gerçekleştirmenin yolu, uyanıvermektir uykulardn." demiş bir düşünür. Öyleyse ne duruyoruz, hemen silkinip kalkalım yumuşak yataklarımızdan!

Bu parçada, aşağıdakilerden hangisi yoktur?

C) Sıfat-fiiil


16- Eserlerinde kullandığı özgün biçimler ve canlı renkleri değişimin birey üzerindeki etkilerini yansıtıyor.

Bu cümleyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.

E) iyelik eki alan sözcük yoktur.


17- Fast-fooda karşı hala direnen, (I) her zamanki sevilerek yenen yiyeceklerden biridir balık ekmek. denizin kirlenmediği, (II) balığın bol ve ucuz olduğu, (III) Boğaz'dan çıkan palamutların kasaları doldurduğu eski zamanlarda balık ekmek satıcıları, (IV) yalnızca kıyıya yanaştırılmış sandallarda değil, mahalle meydanlarında, (V) futbol maçlarının olduğu günlerde stadyumların kapılarında da görülürdü.

Bu parçadaki numaralanmış virgüllerden (,) hangisi, diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır.

D) IV


18- Kaplumbağalar, roman kişileri ve kullanılan dil bakımından Fakir Baykurt'un, aynı zamanda köy edebiyatının başyapıtlarından (I) biri olarak okunmalıdır. Kahramanların gerçekliğinin yanısıra(II), dilleri de (III) kişiliklerini adım adım oluşturan yetkinliktedir(IV). Ayrıca, çok sayıda romanı ve öykü kitabı yayımlanmış herhangi bir(V) yazarı, Kaplumbağalar gibi bir roman bile ölümsüzleştirebilir.

Bu parçadaki numaralanmış sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır.

B) II


19-.... kültürle büyüyor, onunla zenginleşiyor. Öyleki(I) dillerin ölümüyle kültürler de(II) yitip gidiyor ve bu yok oluş(III) yalnızca o dili konuşan insanları değil, dünyayı da etkiliyor. Her on dört günde bir içlerinden biri daha sessizliğe doğru uğurlanan diller, dünya mozaiğinin(V) bir parçasını da beraberinde götürüyor.

Bu parçadaki altı çizili sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) I


20- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

D) Bu sözlerinle beni sinirlendirmek için çalışıyorsun

21-(I) İngiliz Şairi Browing; sayfa sayfa, her kelimesini ayrı ayrı inceleyerek sözlük okurmuş. (II) Sözlükte öğütler, eğlendirici şeyler de bulurmuş. (III) Hatta bu çalışmaya romantik bir yön de katar, ay ışığında oturup bir bir çevirirmiş sözlüğün sayfalarını. (IV) Bizde sözlükler, kütüphanelerin en kuytu köşelerinde uyuklayarak ömür tüketir. (V) Günler ve geceler boyu "Bilinmeyen bir kelime çıksın d hatırlanalım." diye dua ederler âdeta. (VI) Sözcüklerin bu uzun ve sessiz bekleyişleri iki kapak arasında geçer.

Bu parça iki paragrafa ayrılmak istenirse ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?

C)IV

22- Dünyanın yedi harikası olur da üç kıtada yüzyıllarca hüküm sürmüş, altı yüzyılı aşan varlığından geriye olağanüstü bir kültür hazinesi bırakmış Osmanlının yedi harikası olmaz mı? Gerçi tarihçiler, sanat tarihçileri ve mimarlar varken en önemli yedi Osmanlı eserinin hangileri olduğuna ben karar verecek değilim. Ancak okuduklarımdan ve gördüklerimden hareketle tamamen kişisel bir beğeni listesi oluşturmamın önünde bir engel yok sanırım. İşte benden Osmanlının yedi harikası: Süleymaniye Külliyesi, Selimiye Camisi, Mostar Köprüsü, Mağlova kemeri, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Camisi, Kubbetü's-Sahra, Hamidiye Çarşısı.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?

B) Tartışmacı anlatım.


23) Yağmur yağarken gök gürlerse hiç korkmak. Ses olsun yeter ki. Kuşlar ötüşerek uçuşsun gökyüzünde. Çaylar şekerli olsun ki kaşıklar şıkır şıkır sesler çıkarsın. Konuşulacak bir şeyler olsun. Dost olsun, arkadaş olsun; teyzeler, amcalar olsun. Evrenin boşluğuna bırakırken kendimizi, avuçlarımızda sımsıcak kalbimiz olsun... Olsun, her şey olsun ama sessizlik olmasın.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Nesnel bir anlatımdan yararlanma


24- Motorun burnu kıyıya dönük. Çok çok yirmisini yeni geçmiş gösteren görevli, binme sırası gelene elini uzatıyor. Genç erkekler, ellerini vermeden atlıyorlar. Yardıma gereksinimi olmadığını dşünen orta yaşlılar da... Kadınların çoğu uzatıyor elini. Kolunu hızla yukarı kaldrıp tuttuğu eli bırakıveriyor görevli, hemen bir arkadakine uzanıyor. Yardmsız binenler, onun yanından atlayıveriyorlar. O zaman elini geri çekip bir sonrakine uzatıyor görevli. Omzunu kastığı, gücünü koluna, bileğine topladığı anlaşılıyor yüzünden. Kimsenin yüzüne bakmadan yapıyor bunları sanki.

Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

E) I. kişili anlatım kullanılmıştır.


25- Uçsuz bucaksız bir dünyadır edebiyat... Ne kadar çok örnek incelersek inceleyelim yine de yaptığımız okyanusta bir damla gibidir. Nicelik ve nitelik bakımından sonsuz sayıda biricik eserle bezenmiştir bu uzay. Bunun için, Türk edebiyatındaki birkaç şiire veya romana bakarak bu edbiyata ilişkin kapsamlı saptamalar yapmak mümkün değildir.

Bu sözleri söyleyen bir yazardan aşağıdakilerden hangisini yapması beklenebilir?

C) aşk kavramının Türk şiirindki yerini, islamiyet'ten önceki dönemden günümüze değin bütünüyle incelenmesi.


26- Gombrich, "Sanat ve Bilim" başlıklı incelemesinde, sürekli soru sormayı ve sordurmayı bilimsel tutumun doğal bir gereği sayar. Soru sorulmadan yapılan sanat eğitiminin, kendini yinelemeye yol açabileceğinden söz eder. Ünlü sanat kuramcısına göre, sanat alanındaki bilimsel çalışmalar, yapılmışı yineleyerek değil, sanata özgü olan bir tür serüven ruhundan, "bilinmeze adm atabilme ruhundan" kendine yeni besin kaynakları bulabilir. Buna karşılık, sanatçıya d sanatta cesaretin her şey demek olmadığını ancak eleştirel bir tutuma eşlik eden cesaretin kişiyi gerçek başarıya götürebileceğini öğretebilir.

Bu parçada, sanat alanındaki bilimsel çalışmalard aşağıdakilerden hangisi önerilmektedir?

C) Yenilikler ortaya koymak ve irdleyerek çalışmak.

27- edebiyat dergilerinde sevmediğin, sıkılarak okuduğun yazılar hangisidir?" diye sorsalar hiç düşünmeden, "Belli bir şiir kitabı üzerine yazılmış tanıtım yazılarıdır" derim. Sorun belki de bendedir ama bu tür yazıların neye göre yazıldığını anlayamıyorum. tanıtımı yapan iyi niyetli yazar, genellikle ilgili şairin söz konusu kitabındaki dizelerden esinle bir şeyleri duyumsatmaya, şairin şiir dünyasına kendisi ile birlikte katılmaya çağırır bizi. Kendince eklemeler de yapar o şiirlerde oluşturulmaya çabalanan etkileyici havaya. Ama söz konusu kitap, okurca önceden okunmadığı, belki de tanıtıcı üzerine aldığı işi gerektiği gibi yapmadığı için kitaba yönelik ilgi oluşturalamaz çoğu zaman...

Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

E) Böylece okuyana eziyet eden, onu yoran, anlamsız ve sıkıcı bir metin ortaya çıkar.

28- Bir sabah işinize giderken kırmızı ışıkta durdunuz ve aracınızı tekrar çalıştıramadınız. Her insanın başına gelebilecek bu sıradan olay için iki ayrı olasılığı düşünelim. Birinci olasılıkta arkadaki araçların şoförleri kızgınlıkla kornaya basıyor, siz de bir kazaya yol açmamak için kan ter içinde bu durumdan kurtulmaya çalışıyorsunuz. İkinci olasılıkta, arkanızdaki araçtan inen bir taksi şoförü, bekleyen araçlara işaret eerek onların yan şeritten devam etmelerini sağlıyor. Araçlar sakince geçtikten sonra yanınıza geliyor, birkaç yayayla birlite aracınızın yol kenarına çekilmesine yardımcı oluyor. Ne siz ne de bir başkası gergin ve telaşlı. İşte bu örnekte olduğu gibi bir toplumun gelişmişlik düzeyini belirleyen asıl şey.....

Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

D) İnsanlar arasındaki iletişim biçimidir.
 
X