Gebelik sivilceleri nedenleri ve tedavisi

Gebelik sivilcesi, hamile insanlarda muhtemelen hormonal değişimlerden kaynaklanan sivilcelerdir. Sivilceler gebelikte yaygınlardır. Hatta hamile kadınların yarısından fazlasının sivilce geliştirmesi beklenir. Bazı vakalarda bu sivilceler çok fazla olabilirler.

Gebelik Sivilcesinin Sebepleri

Hamileyken ortaya çıkan sivilcelerin temel sebebi ilk trimesterdeki hormon düzeylerindeki artıştır. Yüksek düzey cildin doğal yağ üretimini arttırır ancak kimde sivilce çıkacağını tahmin etmek zordur. Eğer sivilce geçmişiniz varsa veya adet döngünüzün başlarında sivilceleriniz çıkıyorsa riskiniz daha fazladır. Eğer ilk trimesterde sivilce olmazsa, ikinci ve üçüncü trimesterde sıradışı sivilceleriniz olma ihtimali düşüktür.

Hamilelikte sivilceleri kontrol altına almak zor olabilir. Çünkü pek çok reçeteli ve reçetesiz tedavi seçeneği doğum kusurlarına dair yüksek risk unsuru durumunda. Genel olarak bebeğinize en ufak da olsa zararı olabilecek tüm ilaçlardan kaçınmanız gerekiyor.

Gebelikte Sivilce Tedavileri

Gebelik sivilceleri doğal bir rahatsızlıktır. Genelde hormon düzeyleri normale döndüğünde geçerler. Yapılacak en güvenli şey reçeteli veya reçetesiz sivilce ilaçlarından kaçınmaktır. Bunun yerine ilaçsız ev çözümlerine göz atabilirsiniz. Ancak gebelikte akne tedavisine başlamadan önce veya gebe kalmayı planlamadan önce en güvenli yöntemlere dair doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Gebelik Sivilceleri: Güvensiz Tedaviler

hamilelikte_sivilce.jpg
Isotretinoin sivilce tedavisinde devrim yaratmış oral bir ilaçtır. Ancak hamilelikte özellikle tehlikelidir. Çünkü ciddi doğum kusurlarına sebep olabilir.

Isotretinoin alan herhangi bir hasta, onu yazan doktor, satan eczacı ve dağıtan toptancı, gebeliği ve doğum kusurlarını önlemek için risk yönetimi programına dahil olmalıdır.

Riskler çok yüksek oldukları için doğurganlık yaşlarındaki kadınların ilacı almadan 1 ay öncesinden başlayarak en az iki farklı doğum kontrol yöntemini kullanıyor olması gerekir. Ayrıca tedavi bitince de en az 1 ay boyunca bunlara devam etmeleri gerekir. Ayrıca kadınlar tedaviden önce, tedavi sırasında ve sonrasında gebelik testi olmalılar.

Doğum kusurlarına sebep olabilecek diğer reçeteli akne tedavileri şöyle:
  • Hormon terapisi: Östrojen hormonu ve flutemide ve spironolaktone adlı anti-androjenleri içerir.
  • Oral tetrasislinler: Bunlara doksisislin, minosislin ve tetrasislin adlı antibiyotikler dahildirler ve kemik gelişimine engel olabilir, dişlerde kalıcı renk değişimine sebep olabilirler.
  • Harici retinoidler: Bunlar arasında adapalene, tazarotene ve tretinoin bulunur. Bu ürünler isotretinoine benzerdirler ve gebelikte kaçınmak gerekir. Çalışmalar bu ilaçların ciltten emiliminin düşük olduğunu gösteriyorlar ancak yine de doğum kusuru riskinde artışa sebep oluyorlar. Bu ürünlerin gelişen bebeğe veya emen bebeklere zararlı olabileceklerine dair uyarıları kutuları üzerinde taşımaları gerekiyor.
Bu nedenle bazı uzmanlar salisilik asit içeren harici tedavilerin kullanımına da karşılar. Bu bileşen pek çok reçetesiz ilaçta bulunuyor.

Diğer Harici Sivilce Tedavileri ve Gebelik

gebelikte_sivilce.jpg
Bazı uzmanlar azelaik asit ve eritromisin içeren reçeteli harici kremleri önerebiliyorlar. Diğer seçenekler arasında reçetesiz benzoil peroksit veya glikolik asit barındıran ilaçlar bulunuyorlar. Cilde uygulanan aktif ilacın sadece %5 kadarı beden tarafından emilir. Bu nedenle bu ilaçların doğum kusurları riskinde artışa sebep olmayacaklarına inanılır.

Ancak pek çok kremin kullanımının gebelikte yeterince incelenmediğini belirtmek gerekli. Bu nedenle sivilce tedavisine başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Gebelikte Sivilcelerin Önlenmesi


Gebelik sivilceleri genelde doğumdan sonra geçen doğal oluşumlardır. Bu nedenle en güvenli yöntem iyi cilt bakımıdır. Aşağıda ilaçsız bazı gebelik sivilcesi tedavisi yöntemleri bulunuyor:
  • Yıkanmayı günde iki defa ve aşırı terleme sonrasında uygulayın.
  • Yıkandığınızda hassas, yağsız ve alkolsüz, aşındırıcı olmayan ürünler kullanın.
  • Yüzünüzü hafifçe yıkamak için pamuk veya bez kullanın ama her yıkamada ürünü değiştirin.
  • Yıkadıktan sonra yüzünüzü ılık suyla durulayın. Sonrasında hafifçe kurulayın ve nemlendirici sürün.
  • Aşırı temizlikten kaçının. Bu durum cildin yağ bezlerinin aşırı uyarımına sebep olabilir.
  • Düzenli şampuan kullanın. Eğer yağlı bir cildiniz varsa günlük şampuan uygulaması gerekebilir. Yağlı saç ürünlerinden kaçının.
  • Yastık kılıflarınızı sık sık değiştirin.
  • Ellerinizi yüzünüze sürmeyin çünkü parmaklarda bakteriler vardır.
  • Kulaklık kullanın, telefonu yüzünüze değdirmeyin.
Ayrıca sivilceleri sıkma isteğine de karşı gelmelisiniz. Çünkü sıkmak, kalıcı yara izlerine sebep olabilir. Tıkanan gözenekleriniz varsa profesyonel uzmanlardan yardım alın.
 
X