Göz Kapağı Düşüklüğüne DİKKAT!

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.157
596.105
42
Karşınızdakinin yüzüne baktığınızda ilk dikkatinizi çeken noktalardan biri olan gözler aynı zamanda birçok hastalığın da belirtisi olabilir. Özellikle göz kapaklarındaki düşüklükler, estetik bir sorun gibi düşünülse de bu durum zaman zaman beyin tümörü ya da damar hastalıklarının belirtisi olabilir.

Prof. Dr. Müslime Yalaz

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı


images


Üst göz kapağında meydana gelen düşüklüklere mutlaka dikkat edilmesi ve doktora görünülmesi gerekir. Sağlıklı bir göz kapağı gözün renkli kısmını yaklaşık 1- 1,5 mm kadar örter. Bu oranın daha fazla olması ise göz kapağı düşüklüğü olarak kabul edilir. Göz kapağı düşüklüğü tek taraflı olabildiği gibi aynı anda iki gözde de gerçekleşebilir. Göz kapağı düşüklüğü tek taraflı olduğunda iki kapak yüksekliği arasında 2 mm’nin üzerinde farklılık olması hastalığın teşhisini kolaylaştırır. Her iki gözde birden oluşan hafif düşüklüklerde ise kişinin uykulu ve mutsuz bir görüntü vermesine neden olur. Düşüklüğün fazla olduğu durumlarda görme fonksiyonları bile olumsuz etkilenebilir. Hastalar kaşlarını kaldırarak ya da çenelerini öne başlarını geriye doğru iterek görmeye çalışır. Göz kapağı düşüklüğü bazen gözün tamamen kapanmasına bile neden olabilir. Bu durumda hastalar göz kapaklarını elleri ile kaldırarak görmeye çalışır.


nose-surgery-01a.jpg


Lens kullanımından tümörlere kadar birçok neden göz kapaklarını düşürür

Göz kapağı düşüklüğü ya doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Doğuştan göz kapağını kaldıran kasın yeterince güçlü olmaması kapağın değişik derecelerde düşmesine neden olur. Sonradan ortaya çıkan en önemli sebep göz kapağında yaşa bağlı oluşan değişiklikler. Ayrıca yaralanmalar, uzun sureli kontakt lens kullanımı, enfeksiyonlar, alerjik hastalıklar, tümörler, bazı kas ve sinir hastalıkları kapak düşüklüğüne neden olabilir.

Göz kapağındaki sebepsiz düşüklük beyin tümörü belirtisi olabiliyor

Sonradan oluşan kapak düşüklüğü bazı sinir ve kas hastalıklarından kaynaklanabilir. Bunlar içerisinde en önemlileri beyin tümörü ve damar hastalıkları ile kas güçsüzlüğü yapan myasteni, müsküler distrofi veya oftalmoplejiler. Tabi ki her göz kapağı düşüklüğü hastalık belirtisi olacak anlamına gelmez. Doğuştan ya da kapağın yaşlanması sonucu ortaya çıkanlar bir başka hastalığın belirtisi değildir. Ancak, yaralanma, alerji ve enfeksiyon gibi herhangi bir bilinen sebep olmadan göz kapağında düşme olmuşsa mutlaka beyin ve orbita MR, EMG ve bazı kan tetkikleri yapılarak sebebinin bulunması gerekir.

images



Ameliyatta simetri sağlanmaya çalışılıyor

Doğuştan ve yaşlanma sonucu oluşan kapak düşüklüğünün tedavisi cerrahi. Ancak diğer sebeplerle oluşan düşüklüklerde öncelikle nedene yönelik tedavinin yapılması gerekir. Yetişkinlerde ameliyat lokal anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında hastadan gözlerini kapatıp açması istenerek, karşıdan bakılarak kapağın simetrik olması sağlanır. Çocuklarda ise ameliyat genel anestezi altında yapılır.

Hastalık, çocuğun gelişimini olumsuz etkiler

Çocuklarda kapak düşüklüğü görmeyi etkiliyorsa göz tembelliği oluşmasına engel olmak için erken dönemde ameliyatın yapılması gerekir. Görmeyi etkilemeyen kapak düşüklüğünde de geç okul öncesi dönemde ameliyat şart. Kapak düşüklüğü çocukların büyümesi ile düzelmez. Okul öncesinde tedavinin yapılmamış olması çocuğun kişisel gelişimini olumsuz etkiler.

images



Düşüklüğe çift görme de eklenirse dikkat!

Göz kapaklarının normalden daha açık olması, tiroid bezi hastalığının, kapanaması ise yüz felcinin belirtisidir. Göz kapağında düşüklük ile birlikte çift görme de diyabet, bazı ilerleyici kas hastalıkları veya miyasteni hastalığının göstergesi olabilir. Göz kapağı düşüklüğü nedeniyle hastaneye gidenlerin detaylı olarak incelenmeleri gerekir. Muayenede eski resimleri istenerek göz ve çevresindeki değişikliklerin ne zamandan beridir olduğuna dikkat edilir. Gerekli nörolojik ve kan tetkikleri yapılır. İlgili bölümlerle konsülte edilerek hastanın tedavisi en iyi şekilde planlanır.

Kaynak:sağlık yaşam
 
X