Hamilelikte diş sağlığı

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.853
48
gebelikte-ağız-ve-diş-sağlığı.jpg




Diş sağlığı konusunda toplumumuzda yanlış bilinen bir kanı var. Bu kanı bebeğin anne karnında gelişimi sırasında annenin diş ve kemiklerinden kalsiyum kaybı olacağı yönündedir.

Hamilelik sırasında ağızda bazı değişiklikler olur. Bu değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artışına bağlıdır. Bu durumda dişler üzerindeki bakteri plağı birikimlerinde artmalar olabilir. Plak diş yüzeylerinden uzaklaştırılmazsa Gingivitis (diş eti iltihabı) oluşur. Bu dönemdeki gingivitise Hamilelik Gingivitisi denir.

Hamilelik döneminde “hamilelik tümörü” gelişme riski olabilir. Bunlar diş eti büyümelerinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlardır. Çoğunlukla kendi haline bırakmakla geçer ancak hastaya çiğneme, diş fırçalama sırasında rahatsızlık veriyorsa diş hekimi tarafından alınır.

Sağlıklı dişlere sahip olabilmek için nasıl bir bakım uygulamalıyız?

İyi temizleyin
Hamilelik döneminde bu tür problemlerle karşılaşmamak için günde en az 2 kere mümkünse her öğünden sonra dişler fırçalanmalıdır.

Gargara yapın
Mide bulantısı nedeniyle sabah fırçalama yapılamıyorsa antiplak ve flouridli gargaralarla ağız çalkalanmalıdır.

Dengeli beslenin

Dengeli beslenmeyle C ve B 12 vitamini destekleri de ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.

Diş hekimine daha sık gidilerek plak kontrolü sağlanmalı gingivitis oluşumu önlenmelidir.

Bebeğin diş gelişimi için hamilelikte florid takviyesi

Hamileliğiniz sırasında, hekiminiz tarafından bebeğinizin sağlıklı gelişimine yönelik bir çok vitamin ve mineral takviyesi uygulanmaktadır. Bu takviyelerden biri de bebeğinizin sağlıklı bir diş yapısına sahip olması için çoğu hekim tarafından önerilen sistemik florid uygulamasıdır.
Florid, birçok içme suyunda bulunan bir mineraldir. Diş gelişimi sırasında kalsium ve fosfora bağlanarak daha kuvvetli ve çürüğe karşı daha dirençli bir diş yapısının oluşması için önemlidir. Ayrıca, birçok çalışma sistemik florid yetersizliğine bağlı, çürümelere yatkın bir diş yapısnın meydana geldiğini göstermektedir.

Fakat, halen prenatal florid kullanımı konusunda çelişkiler bulunmaktadır. Her ne kadar flouridin diş gelişimde pozitif etkisi bilinse de, dışarıdan florid takviyesinin fetus için risk teşkil edip etmediği konusunda şu anki bilgiler yetersizdir. Diğer bir ayrıntı da, süt dişlerinin gelişimleri uterusta başlarken, daimi dişlerin gelişimleri doğum sonrası dönemlere rastlamaktadır. Bu sebeple, hamilelik sırasında kullanılan florid bebeğin sadece süt dişlerinin gelişiminde faydalı olacaktır. Birçok hekim, yukarıda bahsettiğimiz sebepler ve hamilelikte florid uygulamaları hakkındaki çalışmaların yetersizliği dolayısıyla çoğunlukla florid kullanımını hamile kişinin kendi tercihine bırakmaktadır.

Hamilelik sırasında tüketilen içme suyundaki florid miktarı belirlenmeli ve şayet günlük gerekli florid miktarını karşılamıyorsa, ancak hekiminize danışarak destek florid tabletleri kullanılmalısınız. Çoğunlukla 1 ppm florid içeren içme sularının tüketimi bebeğinizin diş gelişimi için yeterli olacaktır. Ayrıca kullandığınız diş macunlarının da florid içerdiğini unutmamalısınız. Destek florid tabletleri yerine, floridi siyah çay, karalahana, ıspanak, elma ve süt gibi diğer doğal kaynaklardan da alabileceğimizi unutmamalıyız. Günümüze kadar, hamileler için kabul edilmiş günlük bir optimum florid dozu söz konusu değildir. Yine de, günlük florid alımının 3 mg üzerine çıkmamasına dikkat etmeliyiz, çünkü aşırı sistemik floridin dental florozis gibi diş minesinin yapısında beyaz renklenmelerle karakterize olgunlaşma bozukluklarına da yol açabilceğini unutmamalıyız.

– Hamileliğin hangi döneminde diş tedavisi yapılmamalı?
– Anne adayları bebeğin sağlıklı dişlere sahip olması için nasıl beslenmeli?
– Hamile kadınlar bebeğin sağlıklı dişlere sahip olması için nelere dikkat etmeli?
– Hamile kadınlar hangi diş sorunlarına dikkat etmeli?


 
Ben tel taktirdiktan sonra hamile kaldim. Tellerim dogumdan sonra cikacak. Bir kez bile problem yasamadim. Doktorum da bu duruma çok şaşırdı. Dişleri fircaladiktan sonra bende tel olduğu halde sorun yasamadiysam kimse kolay kolay yasamaz. Diş arası temizliği ve diş ipi kullanmak da çok önemli. Üç çeşit fırça kullandım ben. Diş köklerinde zayiflama ya da sallanma sorunlarıyla da karsilasmadim.
 
X