Kıl dönmesinden ameliyat olmadan kurtulun

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.328
596.215
42
Halk arasındaki adıyla 'kıl dönmesi', bilimsel adıyla 'Pilonidal Sinüs' artık ameliyatsız tedavi edilebiliyor.
Kıl-Dönmesi-İçin-Bölgesel-Anestezi.jpg


Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında görev yapan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, ameliyatsız kıl dönmesi tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı:


Kıl dönmesi ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir mi?


Evet, kıl dönmesi ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir. Kıl dönmesi apsesi durumunda halk arasında 'kara merhem' diye bilinen pomadın (ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şekli) sürülmesinin etkili olduğu ancak soruna geçici bir çözüm ürettiği biliniyor. Kıl dönmesinin bölgesel tedavisinde en sık olarak gümüş nitrat, fenol ve fibrin yapıştırıcı gibi kimyasal maddeler kullanılıyor. Bu kimyasal maddeler fistül girişlerinden içeriye verilir ve bu işlemler ortalama 10 dakika içinde tamamlanır.

Haftalık veya iki haftalık kontrollerle ortalama 4-6 hafta içinde iyileşme olması beklenir. Bazen iğneyle uyuşturarak (lokal anestezi) fistüller arasındaki ilişkileri kesmek gerekebilir. Günümüzde ise en güncel yöntem kıl dönmesinin lazerle tedavi (LAFT yöntemi) edilmesidir.

291007_3.jpg


Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi sonrası iyileşme süreci nasıl?

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin en önemli avantajı, işten uzak kalmaya neden olmamasıdır. Hastalar ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi sonrasında ara vermeksizin aynı gün işlerine geri dönebilirler. Herhangi bir cerrahi operasyon uygulanmadığı için istirahat sürecine de gerek olmaz. İşlem sırasında ve sonrasında belirgin bir ağrı hissedilmez. Olası hafif ağrılar da basit ağrı kesici haplarla kontrol altına alınabilir.

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin avantajları ne?

Genel anestezi gerektirmemesi ve muayenehane koşullarında uygulanabilen küçük bir girişim olmasıdır. İşlemin ardından yatak istirahati gerekmez. Nüksetme oranı oldukça düşüktür. Nüksetmesi durumunda ise aynı yöntem tekrar uygulanabilir. Çok az bir kesi izi kalır, bu sayede estetik bir sorun oluşturmaz.


8230710.jpg

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin sonuçları nasıl?

Uygun koşullarda ve deneyimli ellerde yapıldığı sürece oldukça olumlu sonuçlar alınıyor. Ancak hasta birkaç kez üst üste cerrahını yara bakımı için ziyaret etmeli.

Kıl dönmesinin nüksetmesini önlemek için ne yapmalı?

Hekimin önerdiği şekilde, hastalar temizlik ve pansumanları yaptırmalı. Yara veya kıl giriş delikleri iyileştikten sonra kuyruk sokumu oluğu her gün yıkanıp silinmeli. Çok kıllı olanlar, kuyruk sokumu oluğunu haftada bir kez kıl dökücü kremle temizlemeli. Lazerli epilasyon tekniklerinden mümkünse faydalanılabilir. Lokal tedavi sonrasında lazer epilasyonla kılların uzaklaştırılması, nüksetmeyi önlemede en etkin önlemdir.

Kıl dönmesinde lokal tedavilerin yan etkileri var mı?

Kıl dönmesi tedavisinde fenol ve gümüş nitrat; labirent dışına kaçmadığı sürece yan etki oluşturmaz.


Ancak labirent dışına kaçtığında birkaç gün içinde aynı yerde ağrı ve akıntı yaparsa tedavisi lokal anestezi altında pansumanla sağlanır.

Kaynak: Posta
 
X