ORKİDENİN EN GÜZEL HALİ : SALEP

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Salep kışın en çok sevilen içeceklerinden biridir. Üzerine tarçın serpiştirilerek ceviz veya fındıkla süslenerek içilen salep lezzeti yanında birçok faydası da bulunuyor.
salep.jpg

NERELERDE BULABİLİRİZ?


Salep, orkide bitkilerinin yumrularından elde edilir. Bu yumrular mevsimi geldiğinde toplanır ve toz haline getirilir. Aktarlarda toz salep veya gerçek salep olarak bulunabildiği gibi, marketlerde de hazır poşetlerde veya ısıtılarak içilebilecek halde hazır kutularda bulabilirsiniz.

EVDE YAPILANI EN SAĞLIKLISI

Hazır olarak tüketildiğinde enerji içeriği yüksek bir içecektir. Toz salep halinde alınıp evde yapılması ve üzerine tarçın eklenerek kullanılması en sağlıklısıdır. Evde pişirilirken topaklanmaması için iyice karıştırılması gerekir. Salep, dondurma yapımında da kullanılır.

TARÇINLI İÇİLİRSE DAHA TOK TUTAR

Kendimizi halsiz hissettiğimiz, şişkinlik yaşadığımız zamanlarda 1 fincan salep içmek bizi rahatlatacaktır. Soğuk kış günlerinde gribe yakalandıysak ve öksürük varsa sıcak bir salep tercih edilmesi gereken bir içecektir. Bol tarçınlı içilirse tok tutacaktır.

GRİBİ ATLATMAYA YARDIMCI

Kışın sütle hazırlanarak içilen salep, öksürüğe ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların, daha rahat atlatılmasına yardımcı olur.

KABIZLIK SORUNUNUZ VARSA SALEP İÇİN

Salep aynı zamanda doyurucu bir içecektir. Bu özelliği, içeriğindeki suyla şişen madde olan musilajdan kaynaklanır. Aynı zamanda, barsak çalışmasını düzenler. Kabızlığı önler ve sindirimi kolaylaştırır. Üzerine serpiştirilen tarçın, kan şekerini düzenler, acıkmayı geciktirir. Sütle pişirilerek yapılan salep, sütün içerdiği kalsiyum ve proteinin yararlı etkilerini taşır. Bu yüzden ara öğün olarak tercih edilebilir.
 
Bende sık sık salep iciyorum .annemde kemik erimesi var onada icmesini soyledim .aldigimiz salepler gerceksalepmi bilmem ama cok seviyorum
 
Benim de kış aylarında favorilerimden.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Selam,
saf salepin kilosu çok pahalı. 300 liraymış. Ben küçük tarlamda yetiştirmeyi düşünüyorum. Eğer başarılı olursam buraya yazacağım tam 1 sene sonra :)
 
X