Terlemekten korkmayın;çare var

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28






Sağlık


Yaz sıcaklarını fazlasıyla hissettiğimiz şu günlerde, hepimizin en büyük kabusu onca deodoranta ve parfüme rağmen terlemek ve bunla beraber yaşadığımız koku problemi� Her ne kadar hoş bir durum olmasa da terleme tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır. Ancak yine de bunu önlemenin çaresi yok değil�

Terleme nedir?

Terleme tümüyle istemimiz dışında gelişen, metabolizmamızın doğal bir fonksiyonudur. Üstelik vücudumuz için iki önemli işlevi vardır; cildi nemlendirip, vücut ısısını sabitler ve vücudun boşaltım sistemine katkıda bulunur.

Ter aslında salgılandığında renksiz ve kokusuzdur. Fakat, bakteriler koltukaltı gibi sıcak ve nemli ortamlarda hızla çoğalarak bu salgının kötü kokmasına neden olur.

Neden terliyoruz?

Genellikle ortam sıcaklığının yükseldiği, dans, spor gibi fiziksel aktiviteler sırasında terleriz. Bu şekilde vücut ısımızı sabit tutmuş oluruz. Zatenin bunun için vücuda yayılmış en az 2 milyon ter bezi görev yapmaktadır. Fiziksel aktiviteler dışında da heyecan, korku, utanma ve sıkılma gibi pek çok olay, fizyolojik bir neden olmadığı halde bizi terletir.

Vücut ısısı dış sıcaklıklar veya gerilim yüzünden artış gösterdiğinde kan dolaşımı hızlanır. Böylece, ter bezlerinin aktif hale geldiği vücudun üst kısmına doğru bir sıcaklık akımı başlar. Deri üzerinde oluşan ter bu durumda hemen buharlaşıp, deriyi soğutur. Bu sayede insan bir gün içinde kendini fazla yormadan iki litreye kadar su kaybeder. Terlemenin ikinci önemli fonksiyonu ise vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasıdır. Bu nedenle saunalara sık sık gidilmesi önerilir.

Aynı koşullarda terleme oranı kişiden kişiye göre de değişebilir. Ortalama olarak bir insan günde 0.5 ile 1 litre arası terler.



Terlemeye karşı ne yapabiliriz?

Ter kokusu için çok çeşitli çözümler var. En önemlisi temiz olmak. Bunun yanısıra da terlemenin yarattığı rahatsızlığı bir takım önlemler alarak en aza indirebilirsiniz;

Rahat ve hava alan kıyafetler giyin. Özellikle pamuklu kıyafetleri tercih edin.
Vücut temizliğine özen gösterin. Özellikle koltuk altında oluşan istenmeyen tüyleri alarak kötü kokuyu büyük ölçüde önleyebilirsiniz.
Kahve, alkol ve yakıcı gıdalardan uzak durun.
Ne kullanmalıyız?

Ter kokusunu azaltmanın iki yolu var; Deodorant ve antiperspirantlarla gün boyu hoş kokmak çok zor değil. Ancak deodorant ve antiperspirant birbirinden ayrı şeylerdir. Bu iki ürün en çok terlemeye karşı verdikleri savaş konusunda birbirlerinden ayrılırlar;

Deodorantlar

Deodorantlar antibakteriyel bazı maddeler ve alkol içerirler. Bu sayede de bakteri üremesini denetim altına alarak, ter kokusunun oluşmasını önlerler. Terin ayrışması için bakteriler belirli enzimlere gerek duyar. Bu nedenle bazı deodorantlar bahsedilen bu tür enzimlerden içerir. Diğer yandan ise daha çok parfüm yağları içerdiklerinden dolayı da güzel koku yayarlar. Örneğin Fa dedodorantları hijyenik tazelik sunarlar ve bu sayede de bakteri artışını durdururlar. Bu sayede deri hem korunmuş hem de bakım görmüş olur.

Deodorant kullanırken dikkkat etmeniz gereken en önemli nokta deodorantı temiz ve kuru koltuk altına uygulamanızdır. Terli bir koltuk altına deodorantı sıkmak, oluşmuş ter kokusu ile deodorantın karışımından oluşan daha ağır ve kötü bir kokuya neden olur. Ayrıca giysinin üzerine sıkmak da kokuyu engellemez. Bu arada sprey deodorantları, koltuk altına 15 cm'lik mesafeden kutuyu dik tutarak püskürtmeniz gerektiğini de sakın unutmayın.



Anti-perspirantlar

Antiperspirantlar, terlemeyi deodorantlara oranla daha fazla önlerler. Ter oranını ayarlayıp, çok fazla ter üretilmesine engel olurlar. Ter üretimini aliminyum tuzları sayesinde engelleyip, ter bezlerini sıkıştırırlar. İçerdikleri alüminyum kloride ve benzeri aktif maddeler ile vücuttaki terlemeyi engeller, nemi azaltır ve kokuları sayesinde de tazelik verirler. İçindeki maddelere göre etki süresi ve gücü değişim gösterir.

Ancak antiperspirant ürünler daha çok pudralı formül içerdikleri için, genellikle koltuk altına uygulanmalıdır. Kıyafet üzerine sıkılan antiperspirant ürünlerin hiçbir etkisi yoktur. Koltuk altına sürülen antiperspirant ürün, ter bakterilerinin pudra tabakası dışına çıkmasını engeller ve böylece bakteriler kuruyup gider. Alkol içermediklerinden dolayı vücut için son derece hafiftirler. Ayrıca ferahlatıcı bir etki sağlarlar.

Tercihiniz ister deodorant, ister antiperspirant olsun, her ikisi de ter kokusunu azaltmak ve günlük yaşamda karşılaşacağınız gergin veya stresli anları kolaylaştırmak için size yardımcı olacaktı
 
güzel bilgiler buket bence herkesin terleme ve ter kokusu sorunu var
özellikletoplum içinde olduğumuz sürece ter kokmamaya özen göstrermeliyiz.

otobüsler aklıma geliyorda şimdi herkesin kokusu birbirine karışmış özellikle yaz aylarında ıyyy
 
Aşırı terleme problemi, hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara yol açıyor. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık.

Bazı kişilerin el ve koltuk altlarından yaz- kış demeden ter aktığını kaydeden Doç.Dr. Atilla Eroğlu, bu kişilerin aşırı ter kokusundan dolayı toplum içine çıkamaz hale geldiklerini belirtti.

Doç. Dr. Eroğlu, "Öyleki bu hastalar elleriyle tuttukları bir kağıdı bile rahatlıkla ıslatabilir. Bu kişiler ellerindeki aşırı ıslaklık nedeniyle sosyal ve profesyonel ortamda sıkıntıya girerler. Çekindikleri için de sosyal hayattan uzak dururlar. Aşırı terleme problemi hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle hastalar mutlaka tedavi edilmelidir" dedi.

Terleme probleminin en fazla 45 dakikalık bir operasyonla sona erdirildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Atilla Eroğlu, şunları söyledi:

"Koltuk altından açılan 1 santimetrelik 1- 2 delikten girilen kamera ve küçük aletlerle işlem gerçekleştirilmektedir. Operasyon genel anestezi ile uygulanıyor, işlem süresi yaklaşık 45 dakika. Ameliyatın etkisi hemen ortaya çıkar. Hasta uyandığında elleri kuru ve sıcaktır. Ameliyatın yeri deri kıvrımları içinde kaybolacak kadar çok küçük bir iz bırakır. El terlemesinde yüzde 99, koltuk altı terlemesinde yüzde 90 başarılı sonuç alınmaktadır. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri olmaz. Etkili, kalıcı. emniyetli ve çok az rahatsızlık veren bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem el terlemesi için yapıldığı hastaların yüzde 50’sinde ayak terlemesi de kaybolmuştur."

Doç.Dr. Eroğlu, sağlık güvencesi olanlardan hiçbir ücret alınmadığını da sözlerine ekledi.
 
Heyecanlandığımızda, sıkıldığımızda ya da enerji harcadığımızda çoğumuzun elleri, ayakları veya koltuk altları aşırı terler. Ama günün her saati terlemekten, ellerinizin, ayaklarınızın nemli olmasından yakınıyorsanız...

Heyecanlandığımızda, sıkıldığımızda ya da enerji harcadığımızda çoğumuzun elleri, ayakları veya koltuk altları aşırı terler.

Ama günün her saati terlemekten, ellerinizin, ayaklarınızın nemli olmasından yakınıyorsanız, bir iç hastalıkları uzmanına görünmenizde fayda var.

Aşırı terlemenin nedeninin araştırılması gerektiğini söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aykan Canberk, şöyle konuşuyor :

"Sıcak hava, heyecan,sıkıntı, stres, kapalı ve havasız ortamda uzun süre kalmak aşırı terlemeye neden olabiliyor. Bazen de doğuştan kişinin ter bezleri aşırı çalışabiliyor. Bu durumda terleme daha fazla oluyor.
Ama bazı hastalıkların da aşırı terlemeye yol açtığı unutulmamalı.

Diyabet, guatr, yüksek tansiyon,menopoz, dolaşım bozukluğu gibi hastalıklar neron dediğimiz sinir uçlarında metabolik bozulmalara neden oluyor. Sonuçta da aşırı terleme ortaya çıkıyor. Bu nedenle aşırı terleyenlerin doktora muayene olmasında yarar var."

Kaynak:Sağlığın sesi
 
Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte sıcaklar da arttı. Bu durumda insanın terlemesi de kaçınılmaz. Bu hem kişinin kendisini hem de çevresindeki insanları rahatsız eden bir durum. Bu soruna engel olmak ise mümkün. Peki ter kokusunu gidermek için neler yapılabilir?

Terleme kişinin kendisinden bağımsız olarak gerçekleşen bir durumdur. Hiç kimse terlemek ve kötü kokmak istemez. Ama bu ter vücudumuzdaki ter bezleri tarafından bizim isteğimiz dışında gerçekleşir. Terleme vücut sıcaklığını düzenleyerek, vücudu toksinlerden arındırır ve tuz dengesinin korunmasını sağlar.

Terlemeyi Önlemenin Yolları:

•Giyilen kıyafetlerin pamuklu olmasına ve geniş olmasına dikkat edilmelidir.

•Her gün yıkanarak vücut terden arındırılmalıdır, böylece vücudunuz kötü kokulardan ve bakterilerden arınmış olur.

•Yakıcı gıdaların terletme özelliği vardır bu nedenle yazın acı yiyecekler ve alkolden uzak durulmalıdır. •Klorofil açısından zengin olan sebzeler (lahana, ıspanak, maydanoz) vücuttaki kötü kokuları azaltır.

• Acı baharatlar, sarımsak ve soğanın terlemeyi ve ter kokusunu arttırdığı bilinmektedir.

Duş alındıktan sonra koltuk altları kurulanarak bu bölgeye mutlaka deodorant sıkılmalıdır.
 
bende aşırı terliyorum ama kesmeyi hiç düşünmedim, koltuk altı pedleri işimi görüyor, kokuyu da alüminyumsuz bir roll on ile önlüyorum
 
X