Tebrikler hamilesiniz! sonunda anne olabileceksiniz! ne kadar güzel bir haber değil mi? ancak bu güzel müjdenin yanında gebelik süresince dikkat etmeniz gereken pek çok şey de sizi bekliyor! Hamilelikte spor yapmak da bunlardan yalnızca biri… Basketbol oynamayı seviyor ve gebeliğinizde de baskete devam etmenizde bir sakınca olup olmadığını merak ediyorsanız, makalemiz sizler için! Hamilelikte basketbol oynayabilir miyim? makalemizde bu konudaki doktor görüşlerine yer verdik.

Hamileyken basket oynamak tehlikeli mi? Gebelikte basket oynayabilir miyim?

Üzülerek söyleyebilir ki malesef oynayamazsınız. Tutkulu, bu spordan zevk alan ve hamileyken de devam etmek isteyen bir basketçi olsanız da, gebelikte basket oynamak hiç de güvenli değildir. Hamilelikte basket oynamamak gerektiğinin en önemli nedenlerinden biri basketin yüksek performans isteyen, yorucu bir spor olmasıdır. Hamilelikte basket oynamak çeşitli yaralanmalara, kazalara hatta düşük yapmanıza bile neden olabilir! Basket sporu atlama, zıplama sıçarama gibi hareketler gerektirdiğinden özellikle gebeliğin ilk 3 ayında çok tehlikelidir. Tüm bu hareketler düşük dahil olmak üzere bebekte çeşitli sağlık sorunlarının gelişimine yol açabilir.

Hamileyken basket oynamanın riskleri

Hamilelik ilerledikçe, rahmin hacmi ve şekli de artar, bu durum spor yaparken dengede durmanızı da güçleştirir.
Basketbol oynarken ise sürekli hareket halinde olmanız gerekir. Ayakta durmalı, herhangi bir yöne hızlı bir şekilde hareket etmeli, karşı taraftan gelen hamleye göre ani dönüş yapmalıdır. Hızlı hareket ve ani dönüşler dengenizi kaybetmenize yol açıp, düşme riskini artırmaktadır. Basketbol oynarken, gebelikte düşme son derece tehlikelidir. Sadece yaralanmakla kalmaz, aynı zamanda önemli ölçüde doğmamış bebeğe de zarar vermiş olabilirsiniz.hamilelikte_basketbol_oynayabilir_miyim_2

Çarpışma riski:
Basketbol oynarken, diğer oyuncularla çarpışma olasılığı her zaman mevcuttur. Çarpışma sizin için olduğu kadar fetüs için de oldukça zararlıdır. Size önerimiz gebelik boyunca bu sporu yapmaya ara vermenizdir.

Basket oynarken çok yükseğe zıplayıp, topu fileden geçirmek gerekir.
Zıplama, atlama, hoplama gibi hareketler ise en önemli düşük nedenlerindendir.

Hamilelik sırasında eklemleriniz, onu çevreleyen ligament maddesi tarafında yeterince desteklenmez, bu durum eklemlenlerinizi olası hasarlara karşı savunmasız hale getirir.
Basketbol oynamak eklemlere basınç uygulayıp, ekstra yük bindireceğinden, basketbol gebeler için uygun bir spor dalı değildir.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.