Led aydınlatma nedir ve dekorasyonda nasıl kullanılmalıdır?
Ampul’ün bulunmasından bu yana, insanoğlu farklı tasarımlar kullanarak mekanları ışıklandırmaya ve dekorasyonda fark yaratmaya çalışmıştır. Dekorasyonda son moda olan ışıklandırma sistemi LED’ler, hem neşeli hem de sonsuz alternatifleri ile tasarımcıların gözdesidir. Dekorasyonda çok faydalı olduğu kadar, çevre ile dost olması ayrı bir avantaj yaratmaktadır.
LED aydınlatma sayesinde, bir evde çok büyük farklar yaratabilir ve yepyeni bir dekorasyon oluşturabilirsiniz. LED aydınlatma ile salonunuzda, her gün farklı renk duvarlar yapabildiğinizi biliyor muydunuz? 16 milyon renge sahip olan LED aydınlatmada, duvarlarınızı beyaza boyuyor ve uygulanan aparatlar ile duvarda, her akşam farklı bir renk ahengi içinde yemek yiyebiliyorsunuz. LED ışık, bir bilgisayar aparatına bağlanıyor ve siz hiç yorulmadan duvar renklerini değiştiriyor. Banyolarda, en büyük sorun olan aynaya gölgenizin vurması, LED’ler sayesinde artık sorun olmaktan çıkıyor. Yatak odalarında LED ışığın derecesi ayarlanabildiğinden, kitap okurken güçlü uyurken en düşük düzeye alınabiliyor. Hatta, tavana vereceğiniz yıldızlar ile Samanyolu içinde uyuyabilirsiniz. Duvarlardaki tablolara ve aynalara LED’li spotlar yönlendirebilirsiniz. Çünkü LED, ışığının vurduğu alanı ısıtmaz yani ısı kaynağı değildir. Bu nedenle hiçbir eşyaya zarar vermez.
LED’ler, piyasada düşük voltajla çalışan adaptörleri ile satılmaktadır. 500 metrekarelik bir alana, LED uygulaması bir gün sürmektedir. Böyle alanlarda elektrikçi desteği almak gereklidir. Renkleri ile fiyatları da değişmektedir. Bilgisayarlı teknoloji kurdurmak isterseniz, LED’lere vereceğiniz ücretin yaklaşık %20 si işçilik olarak tutmaktadır. Ortalama olarak, 100 bin saat çalışma ömürleri vardır. Diğer ışık kaynaklarından en büyük farkı, LED’ler yaydığı ışığı tek bir yöne vermektedir. İçlerinde bulunan çipler 1 mm x 1mm olduğundan, en küçük alanlarda iğne başı kadar da kullanılabiliyor. Son teknoloji LED’ler ise, mum ışığı efekti verenlerdir. İç ve dış mekanda, farklı atmosfer yaratmak isteyenlere duyurulur.