Kart Monitör Araştırması adı verilen ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından 2011 yılı özelinde yapılan araştırmalar, Türkiye’de kredi kartı kullanımını değişik açılardan ele aldı. Bunlardan birisi de hangi burcun, kredi kartını nasıl kullandığı ile ilgili. İşte o ilginç tespitlerden bazıları:
Koç Burcu

Kredi kartı borcunun tamamını ödemek konusunda en zayıf burçlardan birisi olan iki burçtan biri olan Koç, farklı şifre kullanımında da % 36 oranla düşük kalıyor. Koç burçlarının % 91’i kredi kartı ekstrelerini inceleme konusunda ayrıntıcı olduğu ve % 70’inin de kart şifresini kimseyle paylaşmadığı görülüyor.
Boğa Burcu

Aylık kredi kartı borcu ödemesinde hassas davranan Boğa’lar, kart ekstresinin tamamını ödeyen iki burçtan birisi. Şifre gizliliği konusunda da Boğa’lar, burçlar içinde % 75 ile en hassas burç.

İkizler Burcu

Kart borcunu tamamen ödemek konusunda Boğa ile zirveyi paylaşan İkizler’in % 40’ı şifresini yakınlarıyla paylaşıyor.
Yengeç Burcu

Tüm burçlar içinde ekstrelerini imha etmeye en az eğilimli burç Yengeç… Yengeç’lerin % 74’ü şifresini kimseyle paylaşmıyor ve % 67 olan genel ortalamanın üzerinde, % 74’ü ekstresinin tamamını ödüyor.
Aslan Burcu

Ekstresini kontrol etmek konusunda ortalamayı geçemeyen Aslan’lar, ekstre imha etmek konusunda zirvedeki iki burçtan birisi. % 66 oranında ise tüm kartlarda farklı şifreye sahipler.
Başak Burcu

Borcu ödemek yerine kredilendiren Başak, ekstelerini daha çok posta ile alırken % 39 oranında e-posta ve % 3 oranında da SMS bilgilendirme ile alıyor.
Terazi Burcu

% 73’ü ekstrelerini daima kontrol eden Terazilerin % 65’i şifrelerini başkasıyla paylaşmıyor ve % 70’i ise kart borcunun tamamını ödüyor.
Akrep Burcu

Şüpheciliği ile tanınan Akrep, aynı şifre ya da farklı şifre kullanımı konusunda % 17 oranında cevap vermiyor. Şifre paylaşmama oranı % 71 olan Akrep’ler, bütün borcu ödeme konusunda zayıf kalarak % 61’e düşüyor.
Yay Burcu

Şifre paylaşmama konusunda en yüksek orana sahip olan Yay, ekstre kontrolünde ise ortalamanın biraz altında kalıyor.
Oğlak Burcu

Şifre paylaşımı ve ekstre kontrolünde hassas davranan Oğlak’lar, % 62 borç ödeme oranı ile ortalamanın altında kalıyorlar.
Kova Burcu

% 22 oranla nakit kullanmayı tercih eden Kova, % 75 oranında kredi kartını tercih ediyor. % 37 gibi bir oranda da şifresini en yakın çevresiyle paylaştığı görülen Kova’ların % 94’ü ekstresini her zaman kontrol ediyor.
Balık Burcu

Tüm burçlar içindeki en düşük ekstre kontrol etme oranı % 75 ile en düşük burç. Alışverişte % 51 kredi kartı kullanımı ile kart kullanımına çekimser davranan bir burç olan Balık, ekstrelerini % 59 oranında posta ile alıyor.