Egzama, aslında cildin iltihaplı ve tahriş durumda olması için kullanılan bir terimdir. Egzamaya ne iyi gelir? makalemizde egzama nasıl geçer? 20 öneri tavsiyesinde bulunduk.

Egzamanın her türlüsünde bir semptom olarak kaşıntı görülmektedir.
Egzamanın doğrudan neden bilinmemekle birlikte, stresin egzamayı daha kötü hale getirdiği kabul edilen bir gerçektir. Egzama genellikle, bebeklik veya çocukluk döneminde başlar, 30 yaş sonrasında da görülebilir.

Egzamanın Bitkisel Tedavisi, Doğal Çözümü

Egzamanın bitkisel tedavisinde kullanılabilecek bitkilerden bazıları şunlardır:

  • Aloe Vera: Aloe vera bitkisinin içerisindeki jel; egzamalı bölgeye sürüldüğünde, egzamanın belirtilerini hızla azaltmaya başlar. Tahriş olmuş olan cildin üzerinde bir katman oluşturduğu için, cildi korur.
  • Salatalık: Su dolu bir kap içerisinde, en az 1 saat bekletilmiş olan salatalık dilimlerinin suyu süzülüp; salatalık dilimleri egzamalı bölgeye sürüldüğünde, iltihap önleyici özelliği sayesinde iyi gelir. Bu işlem günde belirli aralıklar ile 3-4 defa tekrar edilebilir.
  • Papatya: Papatya yağı veya papatya özlü krem egzamalı bölgeye sürüldüğünde; kaşıntı ve yanma gibi problemleri ortadan kaldırır, cildi nemlendirir.
  • Zerdeçal: İçerisinde yer alan kürkimin maddesi; iltihap ve bakteri önleyici olduğundan, egzamanın etkilerini de azaltır.
  • Meyan Kökü: Meyan kökü jeli, egzamalı bölgeye sürülür. 2 hafta boyunca düzenli yapıldığında faydası görülür.

Egzamadan Nasıl Korunulur?

Egzamadan korunabilmek için yapılması gerekenlerden bazıları şunlardır:

  • Temizlik ürünleri ile direkt temas edilmemelidir.
  • Alerjiye sebep olabilecek olan ürünlerle temastan kaçınılmalıdır.
  • Vücut nemli tutulmalıdır.
  • Egzamayı tetiklemeyecek olan kumaşlardan kıyafetlerden seçilmelidir.

Egzama Nasıl Geçer? 20 Öneri

Öncelikle size ilk önerimiz günlük hayatınızı gözden geçirin ve sizde egzamaya yol açan şeyleri belirleyin. Egzamayı tetikleyen unsurlar herkesde farklıdır.

Parfüm

egzama nasıl geçer
egzama nasıl geçer

Bazı kişilerde yünlü kumaşlara duyarlılık varken, kimilerine de parfüm dokunur. Kendi kendinizin doktoru olup sizde egzamayı körükleyen nedenleri kendiniz tespit etmelisiniz.

egzamaya_ne_iyi_gelir (2)

Kıyafet Seçimi

Tahriş edici olabilecek giysilerden uzak durun. Mümkün mertebe bol giysiler giyin ve yün gibi rahatsız edici kumaşlardan yapılmış kıyafetlerden kaçının. Pamuk, ipek ve bambudan yapılmış pürüzsüz dokulu kumaşlar cildinizi en az rahatsız edici kıyafetlerdir. Ayrıca giysilerde kullandığınız çamaşır deterjanlarında da doğal olan ürünleri tercih edin.

egzamaya_ne_iyi_gelir (3)

Sabun, Şampuan ve Deterjan

Tahriş etmeyen sabun ve şampuanlar kullanın. Sabun, deterjan, şampuan, bulaşık yıkama sıvıları, dezenfektanlar parfüm özlü olduğundan cildinizi tahriş edebilirler. Temizlik maddesi satın alırken bitkisel içerikli olmasına dikkat edin. Lauryl sülfat ve sodyum paraben içeren herhangi bir üründen kaçının. Bunlar yaygın olarak hijyen ürünlerinde bulunur ve deriyi kurutup, tahriş etmesiyle bilinir. Sodyum lauryl sülfat ayrıca cildin doğal proteinli yapısını bozarak, dış etkilere daha açık hale getirir. Yapılan tıbbi çalışmalar, kanser, üreme sorunları ve endokrin hastalığı ile parabenler arasında bağlantı olduğunu tespit etmiştir.

egzamaya_ne_iyi_gelir (4)

Havayı Nemlendirin

Nemlendirici buhar makinesi kullanın. Yatak odasındaki ve evdeki kuru hava cildin susuz ve pul pul olmasına neden olarak egzama gibi cilt hastalıklarını şiddetlendirebilir. Odadaki havanın kurumasını önlemek için buhar makinesi kullanabilirsiniz.

egzamaya_ne_iyi_gelir (5)

Ev Temizliği

Evinizi temiz tutun, alerjenlerden kaçının. Toz akarları, hayvan tüyü, mevsimsel polen, küf ve kepek gibi maddeler egzamayı tetikleyen alerjenlerdendir. İyi filtre ve vakum özelliğine sahip olan bir elektrikli süpürge kullanın.

egzamaya_ne_iyi_gelir (6)

Stres

Stresten uzak durun. Egzama ve diğer cilt hastalıkları, stresle yakından ilgili hastalıklardandır. Stresle mücadele etmek için spor yapın, sizi üzen kişilerden uzak durun, kendinize faydalı hobiler edinin. Egzamanın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, stresin egzamayı daha kötü hale getirdiği tecrübelerle sabittir.

egzamaya_ne_iyi_gelir (7)

Çok Sık Banyo Yapmak

Çok sık banyo yapmayın ve duş alacağınız su ne çok sıcak ne çok soğuk, ılık olsun. Sık yıkanmak cildin doğal dengesini bozarak, egzamanızı azdırabilir.
Banyo saatinizide 15 dk ile sınırlayın. Banyodan çıkınca cildiniz ıslakken nemlendirici uygulayın. Hindistan cevizi yağı, zeytin yağı, shea yağı, avokado ya da hint yağı özlü, hiçbir katkı maddesi içermeyen nemlendiricileri tercih edin. Hangisinin size iyi geleceğini deneme yanılma yoluyla tespit edebilirsiniz.

aloe vera jel egzama tedavisi
aloe vera jel egzama tedavisi

Aloe vera jel kullanın!

Aloe ver yaprağını uzunlamasına kesin, içindeki jeli çıkarın ve egzama olan bölgelerinize sürün. Aloe vera jel binlerce yıldır doğal nemlendirici ve anti-inflamatuar olarak kullanılagelmiştir. Aloe vera jel, birçok kişinin egzama rahatsızlığına da deva olmuştur.

egzamaya_ne_iyi_gelir (9)

Calendula Losyonu

Topikal uygulandığında bilinen hiçbir yan etkisi olmayan calendula losyonunu tüm cildinize bolca uygulayabilirsiniz, dilerseniz aloe vera jel ile de karıştırıp kullanabilirsiniz. Şayet bulunduğunuz semtte bu ürün satılmıyorsa, internetten calendula losyonu diye aratıp sipariş verebilirsiniz.

egzamaya_ne_iyi_gelir (10)

Kaşıntı Giderici Tarif

Dizlere kadar uzanan pamuk veya naylon eski bir çorabı öğütülmüş, toz haline getirilmiş yulaf ile doldurun, ağzını bağlayıp, küvetin içine koyun, suyu açıp, küveti su ile doldurun. Yulaf anti-inflamatuar ve kaşıntı giderici bileşikler içerir, cildi yatıştırıp rahatlatır. Küvete o kadar su doldurup boşuna harcayamam diyorsanız, öğütülmüş toz halindeki yulafa biraz su ekleyip, hamur kıvamına getirin ve egzamalı bölgeye direk uygulayın.

egzamaya_ne_iyi_gelir (11)

Papatya Kompresi

Kaşıntı ve iltihabı yatıştırıcı özellikleri ile papatya, egzama için popüler doğal tedavi yöntemlerindendir. Kurutulmuş papatyayı kaynar suya atıp 15 dakika bekletin, suyu süzüp ılımaya bırakın ve temiz bir bezi içine bandırın, fazla suyu sıkıp, 10-15 dakika egzemalı bölgeye hafif hafif kompres yapın.

egzama bitkisel tedavisi
egzama bitkisel tedavisi

Hindistan Cevizi Yağı

Organik hindistan cevizi yağı kullanın. Organik soğuk preslenmiş katı halde satılan hindistan cevizi yağı genellikle birçok pahalı egzama kreminden çok daha etkilidir. Egzama olan yere sürüp, cildin emmesini bekleyin. Dilerseniz bir önceki konumuz Hindistan Cevizi Yağı Cilt Maskesi Nasıl Yapılır? Göz atabilirsiniz…

egzamaya_ne_iyi_gelir (13)

Tatlı Badem Yağı

Tatlı badem yağı deneyin. Ursolik asit ve oleik asitler içeriği ile iltihabı azalttığına ve cildi onardığına inanılan tatlı badem yağı, egzamanın tedavisinde sıkça başvurulan yağlardandır. Bir nemlendirici olarak vücudun her yerine serbestçe uygulanabilir ya da sıcak suyun kurutucu etkisinden cildi koruyan bir bariyer oluşturmak için banyo öncesi cilde sürülebilir.

egzamaya_ne_iyi_gelir (14)

Limon

Limonu ortadan kesip yahut dilimleyip egzama olan yere koyup bekletin.
Limon cildin altındaki iltihabı azalttığından yanma hissi duyabilirsiniz.

egzamaya_ne_iyi_gelir (15)

Beslenmenize dikkat edin. Mümkün olduğunca işlenmiş gıdalardan uzak durun. Organik besinlere yönelin, Diğer bir deyişle, taze meyve, sebze, kuruyemiş, bakliyat öğünleriniz genelde bunlardan oluşsun, kırmızı et tüketimini azaltın. Cildinizi yumuşak ve nemli tutmaya yardımcı olan omega 3 içeren besinler sofranızdan eksik olmasın.

egzamaya_ne_iyi_gelir (16)

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri özellikle inek sütü egzama rahatsızlığının en sık tetikleyicileri arasında yer alır. Bir müddet bu tür gıdaların alımını azaltın ve vücudunuzdaki egzamanın durumunu gözlemleyin.

egzamaya_ne_iyi_gelir (17)

Glutensiz Beslenme

Glutensiz bir beslenme programını kendinize ilke edinin. Buğdaylı yiyecekler pek çok kişiye dokunarak egzamaya yol açabiliyor. Ekmek, makarna, tahıl ve diğer işlenmiş karbonhidrat bakımından zengin gıdaları kesin.

egzamaya_ne_iyi_gelir (18)

Beslenme Günlüğü

Beslenme günlüğü tutun. O gün yediklerinizi yazarak size dokunan şeyleri tespit edebilirsiniz. Doğal takviye haplar alın. Egzama belirtileri azaltmaya yardımcı olmak için bitkisel hapları deneyebilirsiniz.

Yağlı asitleri, kuru cilt rahatlatıp ve enflamasyonu azaltarak egzama tedavisinde büyük etki göstermiştir. Omega-3s hapı ullanabilirsiniz. Yapılan bir çalışma günde 1.8 gram EPA (bir Omega-3 yağ asidi) alan kişilerde egzama belirtilerinde 12 haftada azalma gözlemlenmiştir. Vitamin A, D ve E: Bu vitaminler, hidrasyonu korumak, kolajen üretimini artırmak ve serbest radikallerle savaşmak için cilde yardımcı olurlar. Kolajen takviyesi Kullananlar için Tıklayın ! Gama-linolenik asit Bu asit, çuha çiçeği yağı, hodan yağı ve frenk üzümü yağında bulunan yağ asidi türüdür. Deri iltihabını azaltmak ve cilt lipidleri dengesini düzeltmek için yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

egzamaya_ne_iyi_gelir (19)

Egzama Bulaşıcı Mıdır?

Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak genetik bir hastalıktır. Yoğun stres altında olan kişilerde baş gösterir.

Egzama ile ilgili konular;