Thomas More

h_i_s

OĞLUM BERKİN'İM <3
Kayıtlı Üye
29 Kasım 2007
8.325
36
Sir Thomas More

original.jpg



'Ütopya'nın yazarı ve ıngiliz devlet adamı Sir Thomas More, 1535 yılında, Kral VIII. Henry'yi ıngiltere kilisesinin başı olarak kabul etmediği için idam edildi.

Thomas More, 7 şubat 1478'de, Londra'da doğdu. Babası dönemin önemli bir yargıcı olan Sir John More'du. Eğitim için Oxford Üniversitesi'ne girdi. Oxford'da geçirdiği iki yılda yazmaya başladı.
Antik Yunan ve Latin edebiyatına ilgisi de bu dönemde oldu. Daha sonra Londra'ya geri döndü ve 1496'da hukuk öğrenimi görmeye başladı. 1501'de avukat oldu.
Hukuk öğrenimi gördüğü yıllarda manastır yaşamı yaşamakta ve bir rahip olmak isteğiyle yanıp tutuşmaktaydı. Yine de zamanla bu duygusu söndü ve ruhu ülkesine hizmet etmek isteğiyle doldu.
Bunun üzerine 1504'te parlementoya girdi. Bu sıralarda Hollandalı yazar Erasmus ile olan arkadaşlığı iyice gelişti ve Erasmus 1509'da basılan eseri 'Encomium Moriae'yi ('Deliliğe Övgü') Thomas More'a adadı. 1517'de kralın hizmetine girdi.
Giriştiği başarılı bir diplomatik görev ardından şövalye unvanı aldı ve yardımcı veznedar ilan edildi. Kralın kişisel danışmanı olarak kariyeri parlamaya devam etti. 1525'de Lancaster Düklüğü'nün bakanı oldu.
Kral VIII. Henry'nin evlilikleriyle ilgili konularda ona yeterince yardım edemeyen Lordlar Kamarası başkanı Kardinal Wolsey'i istifaya zorladıktan sonra yerine Thomas More'u Lordlar Kamarası başkanı ilan etti.
Başlarda kralın düşüncelerini paylaşan Thomas More, zamanla kralın protestanlığa olan artan ilgisi ve kiliseye olan negatif düşüncelerinden rahatsız oldu.
Kişisel olarak protestanlığı sevmiyor ve doğru bulmuyor, dönemin katolik kilisesini benimsiyor ve önemsiyordu. Protestanlığı eleştiren kitaplarıyla kral ile olan ilişkisini gerdikten sonra 1531'de krala bağlılık yemini etmeyi reddetti.
Daha sonra hastalığı bahane ederek 1532'de görevlerinden ayrıldı. 1533'de Anne Boleyn'in ıngiltere Kraliçesi olarak ilan edildiği taç giydirme törenine katılmayı reddedince şimşekleri üzerine çekti.
Parlamentonun Anne Boleyn'i ıngiltere'nin kraliçesi olarak ilan edebileceğini kabul etmesine rağmen, bağlılık yemini etmeyi reddetti. Çünkü bu Papa'ya karşı bir davranış olurdu. Bu yüzden tutuklandı.
Daha sonraları kralı kilisenin başkanı olarak görmediği yönünde bir yalan da önüne işlemiş olduğu bir suç olarak getirildi. Ölüm cezasına çarptırıldı. 6 temmuz 1535'de idam edildi.

'Ütopya'
Kitabın ismi, Thomas More tarafından, Yunanca 'olmayan yer' sözcüğünden türetildi. More, Yunanca yer anlamına gelen sözcüğün önüne iyi anlamına gelen 'eu' ve yok anlamına gelen 'ou' takılarını birlikte çağrıştıran bir hece getirmiş, böylece aynı anda 'iyi yer' ve 'yok yer', yani 'olmayan yer' anlamını taşıyan bir tür cinas yapmıştı.
More'un 1516'da yazdığı 'Ütopya' ('Utopia'), var olmayan ve hayali bir adada geçer. More, kitabında Ütopyalıları ve onların yaşam biçimlerini anlatarak, döneminin ıngiltere'sine bir eleştiri getirir.
Thomas More'un Latince kaleme aldığı eser ilk olarak Almanca'ya çevirildi. ılk ıngilizce çevirisi ise 1551'de Ralph Robinson tarafından yapıldı. Bazı eksiklikleri olsa da bu çeviri eserin en başarılı çevirisi olarak kabul edilir.
Sir Thomas More'un 'Ütopya'sı Mina Urgan tarafından Türkçeye de çevrildi.


Başlıca Eserleri

Kral III Richard'ın Tarihi (1513-1518)
Ütopya (1516)
Tyndals'ın Yanıtlarına Tekzip (1532)
Savunma (1533)
Fatih (1533)
 
Son düzenleme:
X