Yöresel Tarif Silifke yöresine özgü batırık

Yöresel Yemekler
E

EU1

Ziyaretçi
batırık

--------------------------------------------------------------------------------

akdenize özgü hatta silifke yöresine özgüdür
BATIRIK

MALZEMELER
2,5 Su bardağı ince bulgur
3 Su bardağı ılık su
1,5 Su bardağı tahin
150 gr kuru soğan
3 Orta boy (250 gr)domates
1/2 yemek kaşığı domates salçası
6-7 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
1/2 Su bardağı limon suyu (isteğe bağlı artırılabilir
2,5 Tatlı kaşığı tuz
1,5 Tatlı kaşığı kırmızı biber
1,5 Tatlı kaşığı kimyon

HAZIRLANIŞI
Bulguru derin tepsiye koyunuz ve ılık suyla ıslatıp, kapağı kapatarak 20-25 dakika bekletin.
Soğanı soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ayıklayın ve ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın.
Bulgura kuru soğanı, salçayı, domatesi,kimyon ve kırmızı biberi katarak yumuşayıncaya kadar yoğurun. Tahini katıp tekrar yoğurun. Yeşil
soğan, maydanoz,tuz,limon suyu katıp karıştırın. Avuç içinde, parmaklar arasında sıkarak köfte şekli veriniz, marul(turşu veya domates salatasıyla da servis yapabilirsiniz) ile servis ediniz.

 
canım benim tahinin kavruluarak konması gerektiğini unutmuşsun bi de tahin olsa bile dövülmüş kavrulmuş fıstıkda olmalı mutlaka köfte oluştuktan sonra çorba kıvamında su eklenmeli soğuk çorba gibi içilmeli adıda burdan ileri geliyor zaten batırık yani yerken suyunun dökülmesinden ileri geliyor ve servis yaparken de tabağın üzerine haşlanmış kıyılmış lahana laz lahanasıda olabilir pazı ıspanak olabilir bol limonlu ya oruç oruç ağzım sulandı yaaaaaaaaaa
 
ah cancagızlarım bende ermenekliyim batırık yemegide bizim otaraftan geliyo silifkeliler ayrı yapıyo,anamurlular ayrı yapıyo bizde cevizli yapıyoruz aslında ceviz batırıgın özü çogu yerde küncüyle,tahinle fıstıkla,kenevirle yapıyolar ama olmazzzzzz!!!cevizsiz olmaz batırık nasıl çıktı diye merak edenler varsa anlatayım bu dagda aç kalan askerlerin yemegi.Yiyecekleri kalmayan erler komutanlarına soruyolar *;komutanım hiç erzak kalmadı burda açlıktan ölecez.Komutan düşünüyo cebinden üç beş cevizi çıkarıp bakıyo erlere diyoki ne var ne yoksa getirin ellerinde olon şeyleri karıştırıp yoguruyolar bide çogalsın diye üzerine su döküp yiyolar yerkende her yanlarını batırıyolar ve birbirlerine her yanımızı batırdık diyolar ve adı batırık oluyo bizim oralarda batırmada derler adına.
 
ayy cok severim batırık canım cekti valla yarın yapayım bari:))))cok nefis oluyor.
 
ya naptınız kızlar öldüm valla çok istedim batırık demeyin ne derseniz deyin bana valla bi yerim şişecek diyetteyim yoksa affetmezidm of ya offffffffffffffffsenağlamaÇok üzgünüm çoook
 
Sulusunu yapm
adınızmıkaydirigubbakcemile3
ben sulusunu daha çok seviyorum cokacimcoookalkisalkisalkis
 
sulusunun tarifini şöyle,tek tek yazarsanız sevinirim.
hiç yemedim . deneyim bakayım.
 
sulusunun tarifini şöyle,tek tek yazarsanız sevinirim.
hiç yemedim . deneyim bakayım.

canım sulusunun tarifide şöyle batırığı hazırladık yani köfte haline getirmeden sıkıştırmadan içerisine su döküyoroz çarba gibi yani
 
bu da Anamur Yöresinde yapılan batırık. tahinlide çöğen batırığın tadını bozuyor. cevizli ağır geliyor. işte size hafif ve doyumsuz bir tarif. susam,fıstık, bulgur ve salçanın karıştığı zaman oluşan koku bir harika. Anamur yöresi tarifini bir deneyin.vazgeçemezsiniz yerimseniben

Malzemeler: Düğürcük (ince köftelik bulgur), soğan, kavrulmuş susam,yerfıstığı,domates,biber,salçası,tuz,limon, maydonoz,salatalık,yeşil soğan,haşlanmış lahana,yeşil biber,marul
Yapılışı: kavrulmuş susam ve yerfıstığı robotta çekilerek toz haline getirilir veya havanda iyice dövülür.ince kıyılmış soğan tuzla iyice ovulur.düğürcük(bir kişi için 1 çay bardağı) sıcak suyla ıslatılıp karıştırılır.3-4 tane rendelenmiş domates,limon suyu ve salçayla iyice yoğrulur.maydonoz,çekilmiş susam ve yerfıstığı da eklenerek yumuşak kıvamda yoğrulmaya devam edilir. köfte şekli verilerek tabağa koyulur.garnitür olarak salatalık,domates,marul, biber, haşlanmış kabak ve lahana gibi garnitürlerle servis yapılır.
daha sonra sulandırılarak çorba gibi yapılır.3-4 tane domates robotta çekilerek ilave edilir. tuz ve limonu ayarlanır ve garnitürler de içine katılarak servis yapılır.
 
mersinli biri olarak batırığı küncü ve fıstıkla denemenizi öneririm,tahinle güzel olmaz.
 
şu batırığı bir bn sevememişm demekki
bana kısıra su katmışlar gibi oluoo
ama bncede küncü ve fıstıkla daha ii oluyor
tahin tadını bozuyoor bana göre
o küncü fıstık dövülüyoor içine eklniyorr yaa
bn onu eklenmeden dövülmüş yani sade olarak bayılıyoruum
 
mersinli biri olarak batırığı küncü ve fıstıkla denemenizi öneririm,tahinle güzel olmaz.

anne tarafım mersınlı bencede kuncu ve fıstıkla katılıyorum tahın le yapmayız ama ben pek sevmem kısır severım kuncu dedıklerı susamdır bu arada
 
Son düzenleme:
ımm biri silifke mi dedi :KK16::KK16::KK16: canımm memleketimm küncü(susam) ve fıstıkla yaparız biz yörük olarakk :KK34: çok güzel olur
 
X