• Korona Virusünden korunmanın 5 yolu
    1- Ellerinizi sabunla sık sık yıkayın!
    2- Dirseğinize öksürün!
    3- Yüzünüze dokunmayın!
    4- Diğer insanlardan en az 1 metre uzak durun!
    5.a- Hasta hissediyorsanız evde kalın! 184 arayın!
    5.b- Zorunlu bir durum olmadıkça evden çıkmayın!

Popüler Konu Çeşm-i Nigar Çorbası ,Hünkar Beğendi,Fırın Sütlaç (Efsane Un Sponsorluğunda)

kukrim27

Guru
Pro Üye
24 Haziran 2015
17.495
52.528
Herkese İyi Akşamlar..Hayırlı bereketli,huzurlu ramazanlar diliyorum..🙏❤

Bugünkü menumde Osmanlı mutfağından tariflere yer verdim .Ben çok severek yapar ve yerim 😋.
Umarım sizlerde beğenirsiniz ve denersiniz.

Masamda tariflere ek olarak ,
Biber dolması
Barbunya
Yeşil salata eşlik etmekte..

Geçelim tariflere 😊

Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi'nin Malzemeleri

1 soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su (5 su bardağı)
Terbiyesi için:

Yarım su bardağı süt
Yarım limonun suyu
1 yumurta sarısı
Sosu için:

Tereyağı
Nane
Pul biber
Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi'nin Yapılışı
Çeşmi nigar çorbası için ilk önce soğanı yemeklik doğrayıp yağda soteleyelim.
IMG_20190511_194619.jpg

Unu da katıp un kokusu gidinceye kadar kavuralım.
IMG_20190511_194603.jpg

Mercimekleri de katıp suyunu dökelim ve mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirelim. mercimekler yumuşayınca çorbayı blendırdan geçirelim. Biraz kaynadıktan sonra terbiyesini dökelim ve tuzunu ayarlayalım.
Biraz daha kaynatıp altını kapatalım.
IMG_20190511_194550.jpg

Ayrı bir tavaya tereyağını eritelim pul biber ve naneyi de kızartalım.
IMG_20190511_194531.jpg

IMG_20190511_194447.jpg


IMG_20190511_194430.jpg


Servis tabağına aldığımız çorbanın üzerine hazırladığımız sostan dökelim. Afiyet olsun.
IMG_20190511_195233.jpg


Hünkar Beğendi Yapımı Tarifi'nin Malzemeleri
IMG_20190511_194516.jpg

400 gr kuşbaşı et
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 adet biber
1 adet domates
Yaklaşık 1 yemek kaşığı salça
1,5-2 su bardağı su
Tuz,karabiber

Beğendi için;

3 adet patlıcan
1 çay bardağı süt (az gelirse ilave edebilirsiniz)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
Tuz
Yarım su bardağı kaşar rendesi

Beğendi 'nin Yapılışı

İlk olarak patlıcanlar fırında ya da ocakta közlenir.
IMG_20190511_194500.jpg

Közlenen patlıcanlar kabuğu soyulup doğranır.
IMG_20190511_194225.jpg

IMG_20190511_194151.jpg

Tavada yağ ve un kavrulur.
IMG_20190511_194210.jpg

Patlıcanlar tavaya eklenir ve iyice ezilir.
Ocağın altı iyice kısılarak süt yavaş yavaş karıştırarak patlıcana ilave edilir.
İyice karıştırılır.
IMG_20190511_194133.jpg


Ardından kaşar eklenir, ocak kapatılır.
IMG_20190511_194108.jpg

Kaşar da tamamen karıştırılarak beğendi hazırlanır.
Et sotesi için,
Ayrı bir tava yağ ile ocağa konur.
IMG_20190511_194352.jpg

Tava ısındığında etler ilave edilir.

Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.
İnce doğranmış soğan ve biberler eklenir.
IMG_20190511_194330.jpg
IMG_20190511_194315.jpg

Onlar da kavrulunca salça eklenip karıştırılır.

Salçadan sonra çekirdekleri alınıp doğranmış domates eklenir.
IMG_20190511_194257.jpg

1,5-2 su bardağı su da göz kararı eklenerek kapağı kapatılıp etler pişene kadar pişirilir.
Piştikten sonra tuzu karabiberi eklenir.
IMG_20190511_194242.jpg

IMG_20190511_195250.jpg
IMG_20190511_195343.jpg



Fırında Sütlaç Yapılışı Tarifi'nin Malzemeleri
IMG_20190511_193234.jpg

– 1 litre süt
– 1 su bardağı şeker
– Yarım su bardağı pirinç
– 3 yemek kaşığı buğday nişastası
– 1 paket vanilya
– 2 su bardağı su

Fırında Sütlaç Yapılışı Tarifi'nin Yapılışı

Fırında sütlaç için öncelikle pirinci haşlayalım. Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile pişene kadar haşlayın. Çok az sulu kalacaktır.
IMG_20190511_194838.jpg
IMG_20190511_194824.jpg
IMG_20190511_194809.jpg

Diğer malzemeleri ekleyelim ve sütlacı pişirelim. Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatın.

IMG_20190511_194752.jpg

Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve 1/3 su bardağı sütle karıştırdığınız 3 yemek kaşığı buğday nişastasını ilave ediniz. 10-15 dk daha kaynatıp altını kapatın.
IMG_20190511_194723.jpg

Sütlaçları fırına sürelim. Fırın için uygun ısıya dayanıklı sütlaç kaselerine sütlaçlarınızı paylaştırın. Tepsinize soğuk su doldurun ve sütlaç kaplarını fırın tepsinize dizin ( Tepsideki su sütlaç kaplarının yarısına kadar gelecek)Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 200 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar fırınlayın.
IMG_20190511_194711.jpg
IMG_20190511_194415.jpg
IMG_20190511_195305.jpg


Afiyet olsun.

IMG_20190511_195323.jpg
IMG_20190511_195217.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
175.905
282.516
Ellerine emeğine sağlık canım şahane olmuş :kk77:Dayanamamış yapmışsın:KK45:Yarışmada bol şans diliyorum:KK200::KK68:
 

Nevreste

Nirvana
Yönetici
Editor
Doğa Severler Kulübü
16 Ağustos 2010
175.905
282.516
Teşekkür ederim canım:KK60: Bugün erken uyandım vakit geçmek bilmedi,haftaya da şehir dışından gelenler olacak o yüzden en iyisi yapayım dedim:-)
Emeğine sağlık canım:KK60:
 
Yukarı Alt