Kaşıntılı ve rahatsız edici egzama için doğal çareler hazırladık. İlaç kullanımın yanı sıra uygulayabileceğiniz bu tedaviler ile egzamanın etkilerini hafifletebilirsiniz.

Egzama için doğal çareler

Egzama ciltte kaşıntılı ve rahatsız edici kırmızılıklar oluşturan ve ciltte dökülmelere neden olan bir cilt hastalığıdır. Genetik kökenli bir hastalıktır. Her yaşta grubunda görülebilir. Egzamada cildin nemlendirilmesi ve kimyasallardan uzak tutulması alınabilecek ilk önlem olmalıdır. Egzama tedavisinde doktorunuzla görüştükten sonra doğal tedavilerden yardım alabilirsiniz. Egzama tedavisinde kullanılan ve işe yarayan alternatif tedavi yöntemlerini sıraladık.



Egzamayı Tedavi Eden Doğal Yağlar


Anti-inflamatuar veya antibakteriyel özelliklere sahip uçucu yağlar egzama semptomlarının azalmasına yardımcı olabilir.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı hoş bir koku ve rahatlatıcı etkileri ile bilinen bir yağdır. Antifungal etkiye sahip olan lavanta yağı, yara iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırma özelliğine sahiptir.

Okaliptus Yağı

Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Ferahlık hissi yaratan okaliptus yağı kaşıntıların azalmasına yardımcı olabilir.

Papatya Yağı

Yatıştırıcı özelliklere sahip olan papatya yağı cildin rahatlamasını sağlar. Egzamadan gerilen ve sertleşen cilde iyi gelir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, yara iyileşmesi ve enfeksiyonlar için doğal bir çare olarak yüzlerce yıldır kullanılan doğal bir yağdır. Egzamaya neden olan bakteriler ile savaşmanızı kolaylaştırır.

Bergamot Yağı

İlk çağlardan bu zamana kadar Akdeniz bölgesindeki doğal tedavi yöntemleri arasında yer alır. Mikrop öldürücü özelliklere sahiptir.

Zerdeçal Yağı


Zerdeçalın güçlü anti-inflamatuar etkilerinden yararlanmak ve cildin iyileştirilmesini sağlamak için kullanabilirsiniz. Yaraların üzerine uygulandığında egzama şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Kekik Yağı

Kekik, antimikrobiyel, antibakteriyel ve ağrı giderici özelliklere sahip başka bir doğal yağdır. Acı ve ağrılarun azaltılmasını sağlar.

Karanfil Yağı

Diş ağrılarının giderilmesinde kullanılan karanfil yağının aynı etkisinden egzamalarınız için de faydalanabilirsiniz.



Gül Yağı

Cildin rahatlamasını sağlar. Bakteriler üzerinde en etkili doğal yağlardan biridir. Düzenlik kullanımda egzamanın azalmasını sağlar.

Rezene Yağı

Mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Ciltteki egzamalı görüntünün azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Egzama Tedavisinde Yağ Kullanımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Esansiyel yağlar, çok yoğun oldukları ve tahrişe neden olabilecekleri için deriye doğrudan uygulanmamalıdır. Bu nedenle "taşıyıcı yağ" kullanmanız gerekir.

Kullandığınız taşıyıcı yağların içeriğinde yüksek E vitamini olması gerekir. E vitamini egzamalı ciltte eksik olan sebum üretiminin desteklenmesini sağlar.



Taşıyıcı Yağ ve Esansiyel Yağlar Nasıl Karıştırılmalıdır?


Banyoda Kullanımı

2-3 çorba kaşığı taşıyıcı yağın içine 6 damla esansiyel yağ ekleyebilirsiniz. Bu karışım eklenmiş su ile cildinizi durulayabilirsiniz.

Kaşıntıyı Azaltmak İçin

Kaşıntıdan kurtulmak için, soğuk suya 2 damla uçucu yağ ekleyin. Karışımı gazlı bezin üzerine dökün. Cildinize uygulayın.

Sprey Yapımı

Küçük bir sprey şişesine 4 çorba kaşığı zeytin yağı ve 5 damla esansiyel yağ ekleyin. Geri kalanını suyla doldurun. Kullanmadan önce çalkalayın.

Yatıştırıcı Losyon

Bir krem şişesinin içine 5 damla esansiyel yağ ekleyebilirsiniz. Böylece cildiniz rahatlamış olacaktır.

Masaj yağı

Kuru cilde masaj yapmak için 2-4 damla uçucu yağ ve 1 çorba kaşığı taşıyıcı yağ kullanın.


Kaynak: https://www.healthambition.com/best-essential-oils-eczema/