Çocuklarda Krup Hastalığı Tedavisi

Krup hastalığı nedir; Krup, bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Nefes borusunun (trakea), akciğerlere giden hava yollarının (bronşlar) ve ses tellerinin şişmesine neden olur. Bu şişme hava yolunu daraltır, bu nedenle nefes almak daha zordur. Krup genellikle hafif bir hastalıktır, ancak hızla ciddileşebilir. Küçük çocuklarda, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda çok yaygındır.

Krup Hastalığı Belirtileri Nelerdir?​


Çocuklarda krup başlangıcından önce burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve sinirlilik gibi soğuk algınlığı semptomları olabilir. Daha sonraki krup belirtileri ise:
  • Öksürük
  • Boğuk ses
  • Sesli solunum
Sesli solunum ve öksürük genellikle geceleri daha kötüdür. Çoğu çocukta semptomlar birkaç gün içinde iyileşir ve sonra kaybolur.

Kruplu çocuklar, nefes alırken daha kötü olan gürültülü, gıcırtılı nefes alabilirler. Buna stridor denir. Genellikle nefes borusunda bir miktar tıkanıklık veya daralma olduğu anlamına gelir. Nadiren stridor, epiglottit (hava yolunun üst kısmındaki küçük kıkırdak 'kapağının' iltihabı) veya anafilaksi (şiddetli alerjik reaksiyon) adı verilen bir durumdan kaynaklanır. Ayrıca solunan bir nesneden ( yabancı cisim ) kaynaklanabilir.

Krup Sesleri:​




Ne zaman ambulans çağırmalıyım?​

Aşağıdaki durumlarda hemen üç sıfır (000) tuşlayarak bir ambulans çağırmalısınız:
  • çocuğunuz nefes almakta zorlanıyor
  • çocuğunuz çok hasta görünüyor ve solgun ve uyuşuk hale geliyor
  • çocuğunuzun dudakları mavi renktedir
  • Çocuğunuz salya akmaya başlar veya yutamaz

Krup neden olur?​


Krup hastalığına, soğuk algınlığı veya grip neden olan aynı virüsler neden olur. Bunlar öksürme, hapşırma ve enfekte nesnelere dokunma yoluyla yayılır. Krup, sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Astım ve alerji gibi altta yatan sorunları olan çocukların krup alma olasılığı daha yüksektir.

Krup nasıl teşhis edilir?​


Bir doktor, sizinle semptomlar hakkında konuşarak ve çocuğunuzu muayene ederek krup teşhisi koyabilir.

Krup nasıl tedavi edilir?​


Kruplu çocukların çoğu tedaviye ihtiyaç duymaz. Semptomları soğuk algınlığı ile aynı şekilde yönetebilirsiniz. Çocuğunuzu bol sıvı içmeye teşvik edin ve sakin olmasını sağlayın. Üzüldüklerinde, korktuklarında veya stresli olduklarında nefes almakta daha fazla güçlük çekebilirler.
krup_hastaligi_tedavisi.jpg
Ateşi ibuprofen (3 aydan büyük çocuklar için) veya parasetamol ile tedavi edebilirsiniz. Bebeklere veya küçük çocuklara aspirin vermeyin. Öksürük ilaçlarının kullanılması önerilmez.

Buhar tedavisi de dahil olmak üzere buhar tedavisi artık önerilmemektedir.

Çocuğunuzun krupı kötüleşirse veya endişeleniyorsanız, yardım için çocuğunuzu doktoruna veya en yakın acil servise götürün.

Doktorunuz, iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilecek oral kortikosteroid ilacı gibi ilaçlar reçete edebilir. Antibiyotikler işe yaramaz çünkü krupa bir virüs neden olur. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder.

Kruplu birkaç çocuğun, zorlanmadan nefes almaya devam etmelerini sağlamak için gözlem için hastaneye gitmesi gerekir. Hastanedeyken, çocuğunuz steroidler işe yarayana kadar spazmı ve şişliği gidermek için başlangıçta nebulize adrenalin (yüz maskesi yoluyla verilen adrenalin) alabilir.

Çocuklarda Krup Önlenebilir Mi?

Çocukların krup olmasını önlemenin bir yolu yoktur. Ancak, krup hastalığına neden olan virüslerin çocuğunuzdan diğer insanlara yayılmasını aşağıdaki yollarla sınırlandırmayı deneyebilirsiniz:

cocuklarda_krup_hastaligi_nasil_gecer.jpg
  • Ellerinizi ve çocuğunuzun ellerini düzenli olarak yıkamak
  • Çocuğunuzu dirseğine veya mendile öksürmeye ve hapşırmaya teşvik etmek – mendili hemen atın
  • Mikroplardan uzak tutmak için yüzeyleri düzenli olarak temizlemek
  • yıkanmamış bardak, tabak, çatal bıçak takımı ve diğer mutfak gereçlerini paylaşmaktan kaçınmak
Çocuğunuzda krup varsa, hastalık başladıktan 3 gün sonraya kadar kreş ve okuldan uzak tutun. Bu, krupa neden olan virüsü başkalarına yaymalarını önleyecektir. Grip virüsü bazen krupa neden olabileceğinden, grip aşısı (aşılama) çocuğunuzun krup geliştirme şansını azaltabilir.



Kaynak : _
Çocuk Yetiştirme Ağı (Krup), Melbourne Kraliyet Çocuk Hastanesi (Krup), Melbourne Kraliyet Çocuk Hastanesi (Bilgi Belgeleri: Krup), Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi (Erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetlerinde Sağlıklı Kalma, Bulaşıcı Hastalıkları Önleme), Sidney Çocuk Hastaneleri Ağı (Krup)