Günümüzde yeni geliştirilen tüp bebek (IVF) yöntemleri sayesinde, hastalardaki gebelik oranları giderek artmaktadır. Tüp bebek tedavisinde mikro çip uygulaması sayesinde, düşük sperm sayısı olan erkeklerde çocuk sahibi olmak kolaylaşmıştır. Amerika’da geliştirilen bu yeni yöntem, bir süredir hayata geçirilmeye başlandı. Bu yöntem, infertilite problemleri olan erkeklerde, bebek sahibi olma oranlarında anlamlı artışlara neden olmuştur. Mikro çip teknolojisi sayesinde, DNA hasarı en az olan güçlü spermler seçilebiliyor ve böylece, gebelik laboratuvar ortamında gerçekleştirilebiliyor. Bu teknoloji, tüm tüp bebek merkezlerinde henüz kullanılmaya başlanmamakla birlikte, başarılı ve güncel tıbbi yenilikleri takip eden merkezler tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Mikro çip, erkek infertilitesinin üstesinden gelmek için önemli bir katkı sağlayacaktır.

Mikro Çip ile Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Normal yollarla, yani cinsel ilişki ile elde edilen gebeliklerde, sperm hücreleri çok uzun bir yolculuğa çıkarlar, çeşitli engelleri aşarlar ve yumurta hücresiyle buluşurlar ve döllenme gerçekleşir. Bu şekilde annede bulunan doğal semen bariyerini taklit eden mikroçipler geliştirilmiştir. Bu bağlamda, tüp bebek tedavisi sırasında yumurta ile kombine edilecek en iyi spermin seçilmesi amaçlanmaktadır. Bu ortamda, oluşturulan mikro çip sayesinde, spermler doğal ortamda olduğu gibi filtrelenir ve en iyi gübreleme kabiliyetine sahip sağlıklı sperm seçilir. Bu nedenle, en iyi kalitede embriyolar elde edilerek gebelik oranları artırılmaktadır. Diğer tıp alanlarında kullanılan mikroçip teknolojisi, tüp bebek (IVF) tedavisinde çok önemli bir gelişmedir.

Sperm sayısı, motilitesi ve morfolojisi iyi olsa bile gebelik elde edilmediğinde veya hamileliğin başarılı olmasına rağmen ya da çiftin embriyoların genetik analizi sırasında normal embriyolar gözlenmediğinde uygulanan bir yöntemdir. Akrozomdaki genetik materyaller geliştikten sonra ortaya çıkan DNA hasarlarının ortadan kaldırıldığı ve sağlıklı spermlerin seçildiği ve işlendiği bir süreçtir.

mikro_cip_ile_tup_bebek_tedavisi-600x336.jpg


Spermde DNA Hasarı Nedir?
İnfertilite yaşayan çiftlerin yaklaşık % 35’inde ana sebep erkektir. Kadın faktörü de dahil edildiğinde, bu oran % 40 ila % 50’ye kadar ulaşmaktadır. Günümüzde, erkek infertilitesinin değerlendirilmesinde rutin semen analizi kullanılmaktadır, ancak bu problemi olan erkeklerin yaklaşık % 25’i normal semen analizi sonuçlarına sahip olsa da, bu analiz ile infertilitenin kesin tanısı oluşturulamamaktadır. Bu nedenle, fertil ve infertil erkekleri ayırmak ve gebelik sonuçlarını öngörmek için yeni belirleyicilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Nasıl Yapılır?
Erkek hastalara, sperm DNA testleri ve rutin semen analizi uygulanır ve sonuçlara göre hangi mikroçipin uygulanacağına karar verilir. DNA hasarı derecesine göre bir mikroçip modeli seçilir ve hastadan ardışık bir sperm örneği alınır. Mümkünse uygun mikroçip yöntemi uygulanır.

Mikro Çip Yönteminin Faydası Nedir?
Özellikle iyi embriyo oranı % 25 ila % 30 arasında artarken, 5. gün olarak tanımlanan blastosist embriyo seviyesine ulaşma oranı da önemli ölçüde artmaktadır. Sigara içen, yoğun ısıya veya radyasyona maruz kalan, kimyasal ilaç veya uzun süreli ilaç tedavisi gören hastalarda başarı oranı daha yüksektir.

Mikro Çip ile Tüp Bebekte Başarıyı Artırıyor! Tıklayın !

Gelecek Nesil Genetik Tarama (NGS) Yöntemi Tıklayın !

Erkek kısırlığında mikroçip avantajı Tıklayın !

Embriyoya Genetik Test Yaptıranlar Tıklayın !

Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!

AMH testi nedir? AMH Testi Ne İçin Kullanılır? AMH Seviyesi Düşük Çıkarsa Ne Olur? Tıklayın !

Mikro Çipli Tüp Bebek Tedavisi Tıklayın !