Saç büyümesi ve saç dökülmesinden muzdaripseniz okumaya devam edin. Çevresel faktörlerin çoğu erken yaşlanmaya yol açar. Yaş, genetik ve diyet gibi diğer faktörler de saç büyümesinin ne kadar hızlı olduğunu belirler. Bununla birlikte, kontrol edebileceğiniz tek faktör, tükettiğiniz yiyeceklerdir, bu nedenle, yalnızca saçınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda saç dökülmesine karşı savaşacak ve yeni saçların çıkmasına teşvik edecek 15 süper gıdanın bir listesini hazırladık.

1. Yumurtalar​

yumurta_sac_uzatma.jpg

Saç folikülleri keratin adı verilen bir proteinden yapılır. Yumurtalar zengin bir protein, biyotin, çinko ve selenyum gibi diğer besinlerin kaynağıdır. Saç büyümesi için yeterli miktarda protein tüketmek esastır. Biyotin, diğer protein formlarının Keratin'e dönüştürülmesine aracılık eder. Sağlıklı saçlar için diyetinize birkaç yumurta eklemek önemlidir.

2. Meyveler​

meyveler_sac_uzatma.jpg

Meyveler zengin bir C Vitamini kaynağıdır ve sağlıklı, güçlü saçlara son derece katkıda bulunur. Vücudumuz, kökleri ve telleri güçlendirerek saçların kırılmasını önleyen kolajen üretmek için C vitamini kullanır. C vitamini ayrıca serbest radikallerin üretimiyle de savaşır, böylece saç köklerini hasardan korur.

3. Ispanak​

ispanak_sac_buyumesi.jpg

Ispanak folat, demir, A ve C vitaminleri ile yüklüdür. Tüm bu besinler saç büyümesini ve onarımını destekler. Demir eksikliğinin saç dökülmesine neden olduğu kanıtlanmıştır ve ıspanak her şekilde tüketilebilecek bir güç kaynağıdır.

4. Balık​

balik_sac_uzatan_gidalar.jpg

Balık, yeni saç köklerinin oluşmasına yardımcı olan, saç yoğunluğunun artmasına neden olan ve tabii ki saç kalitesine de katkıda bulunan zengin bir Omega-3 kaynağıdır. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar Omega-3 yağları açısından zengindir. Alternatif olarak, balık yağı kapsülleri harika bir Omega-3 ve Omega-6 yağ kaynağıdır.

5. Tatlı Patates​

tatli_patates_sac_uzatir_mi.jpg

Tatlı patates veya herhangi bir turuncu sebze/meyve, vücut tarafından A vitaminine dönüştürülen yüksek oranda beta karoten içerir. A vitamini, saç kökünü hasardan koruyan ve besleyen yağlı bir madde olan sebum üretimine katkıda bulunur, onları sağlıklı ve güçlü tutar.

6. Avokado​

avokado_sac_uzatir_mi.jpg

Avokado, sağlıklı yağlar ve E vitamini deposudur. E vitamini, saç derisini serbest radikallerden koruyan güçlü bir antioksidandır. Ayrıca güneş ve klorun verdiği zararlardan saç derisini iyileştirir. Avokadoda bulunan esansiyel yağ asitleri saçı beslemeye ve büyümeyi desteklemeye yardımcı olur.

7. Kemik Suyu​

kemik_suyu_sac_uzatma.jpg

Kemik suyu, saç köklerini güçlendirmeye yardımcı olan bir protein türü olan zengin bir kolajen kaynağıdır. Kemik suyunda bulunan kolajen de saçı besleyerek kırılmasını önler. Her gün bir bardak kemik suyu tüketmek saçınızı güzelleştirecek, sağlıklı ve parlak hale getirecektir.

8. Kuruyemiş​

kuruyemis_hizli_sac_uzatma.jpg

Kuruyemişler zengin bir A vitamini, B vitamini ve E vitamini kaynağıdır. Kuruyemişlerde bulunan tüm vitaminler, saç büyümesini önemlidir. Bu vitaminler ayrıca saçın beslenmesinde önemli rol oynayarak daha sağlıklı görünmesini sağlar. Kuruyemişler ayrıca süper doyurucudur ve ideal bir sağlıklı atıştırmalıktır.

9. Tohumlar​

tohum_sac_bakimi.jpg

Keten tohumu, chia tohumu ve ayçiçeği tohumu gibi tohumlar E vitamini, Omega-3 yağ asitleri ve çinko deposudur. Tohumlarda bulunan tüm besinler, etkili saç büyüme güçlendiricileridir. Tohumlar sadece saçınız için harika besinlerle dolu olmakla kalmaz, aynı zamanda kalorileri de çok düşüktür ve diyetinize kolayca dahil edilebilir.

10. Biber​

bibet_sac_uzatan_yiyecekler.jpg

Tatlı biber, C vitamini ve beta karoten açısından zengindir. C vitamini, saç köklerini serbest radikallerin neden olduğu zararlardan koruyan bir antioksidandır. Tatlı biber, diyetinizdeki antioksidan miktarını arttırmanın mükemmel ve çok pahalı olmayan bir yoludur. Beta karoten vücut tarafından A vitaminine dönüştürülür, bu sadece saçlar için değil, gözler için de harikadır.

11. İstiridye​

istiridye_sac_uzatma.jpg

İstiridye çinko ile doludur. Çinko, saç büyümesini hızlandırdığı ve hatta çinko eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmesini tersine çevirdiği kanıtlanmış bir besindir. Çinko açısından zengin gıdaları tüketmek çinko takviyesi almaktan daha iyidir çünkü aşırı dozda çinko geri tepebilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Takviyelerdeki çinko miktarı kontrolsüz kalabilir, bu nedenle çinko açısından zengin yiyecekleri diyetinize dahil etmek daha iyidir.

12. Karides ve ıstakoz​

karides_sac_uzatan_yiyecekler.jpg

Karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri Omega-3 yağları ve D3 vitamini açısından zengindir. Son araştırmalar, D3 vitamini eksikliklerini saç dökülmesi ve saç canlılığının kaybı ile ilişkilendirmiştir. Karidesler yüksek 'iyi' yağ içeriğine sahiptir. Saç, cilt ve tırnakların canlılığını korumak için faydalıdır.

13. Kırmızı Et​

kirmizi_et_sac_uzatir_mi.jpg

Tüm et türleri, özellikle kırmızı et protein açısından zengindir. Diyetinizde bol miktarda protein bulunması, vücudun saçların uzamasında kullanmak için daha fazla proteine sahip olduğu anlamına gelir ve bu da hızlı saç uzatmasına yol açar.

14. Baklagiller​

Baklagiller_sac_uzatma.jpg

Baklagiller, bitki proteinleri ve çinko için büyük bir rezervuardır. Fasulye de nispeten ucuzdur ve diyete kolayca dahil edilebilir. Baklagillerin besin değeri yüksektir ve kalori indeksi düşüktür, bu da onları ideal bir gıda sınıfı yapar.

15. Soya fasulyesi​

soya_fasulye_sac_uzatma.jpg

Soya fasulyesinde, bir saç folikülünün gelişim evresini uzatma yeteneğine sahip bir bileşik olan spermidin bulunur. Gelişim evresinin uzatılması, daha güçlü bir saç teli oluşumuna yol açar, bu da daha sağlıklı ve dolgun saçlara yol açar. Spermidin ile ilgili araştırmalar yenidir ve belgelenmiş pek çok vakası yoktur, ancak denemek zarar vermez.
  • Beğen
Reactions: nesrinerturk