Yüz İçin En İyi 5 Güneş Kremi Önerisi

Güneş kremi deyince aklınıza ilk gelen muhtemelen yaz mevsimidir. Ne de olsa, güneş yanığından kaçınmak için kumsalda veya havuzda uzanırken güneş kremi uygulayan sayısız insan görüntüsüyle dolup taşıyoruz. Güneş kreminin yıl boyunca uygulanması gerekmeyen bir şey olduğu konusunda yanlış bir kanı var.

Sabahları kahve içmek için yaptığımız yürüyüş, bulutlu/yağmurlu bir günde işe giderken ve hatta pencere kenarında oturduğumuz iç mekanlar da dahil olmak üzere korumasız UV'ye maruz kaldığımız her yerde güneş hasarı meydana gelir.

Yaşlandıkça daha fazla kırışıklık şeklinde zamanla uzun vadeli hasara yol açabilecek veya daha da kötüsü: cilt kanseri. Güneş kremi sürerek, cildinizi yalnızca bu zararlı UV ışınlarından korumakla kalmaz, aynı zamanda diğer cildinizi korumak için gereken yardımı da sağlarsınız. Diğer önemli faydalar arasında erken yaşlanmanın önlenmesi, güneş yanığının önlenmesi, kolajen ve elastikiyetin korunması ve daha sağlıklı bir nem bariyeri yer alıyor.

Güneş kremi cilt bakım rutininizin son adımı olarak uygulanmalıdır. Güneş koruyucunuzun üzerine başka bir şey uygularsanız, örneğin bir serum veya nemlendirici, UV filtrelerini bozabilir ve bu UV ışınlarıyla mücadelede daha az etkili olmasını sağlayabilirsiniz. Gün boyunca güneş kreminin yeniden uygulanması da cildinizi korumada önemli bir noktadır.

Zamanla güneşe maruz kalma, güneş kremimizdeki UV filtrelerinin sağladığı koruyucu filmi bozar. Çoğu güneş kremi, UV filtreleri artık etkili olmayana kadar korumasının ne kadar sürdüğünü şişe/tüp üzerinde açıklar ve uygun korumaya devam etmek için yeniden uygulama gerektirir. Her formül farklıdır, ancak yeniden uygulama için güvenli bir kural, yaklaşık 2 saat açık havada maruz kaldıktan sonradır.

Ne kadar güneş kremi sürmeliyiz?

Ne kadar güneş kremi sürmeniz gerektiğine gelince, yüzünüzün santimetre karesine iki miligram öneriyoruz. (Bu genellikle yüzünüz için 1/4 çay kaşığına ve yüzünüz ve boynunuz için 1/2 çay kaşığına eşittir)


Yüz İçin En İyi 5 Güneş Kremi Önerisi​


Cildimizin taze görünmesini ve hissetmesini sağlayan bir güneş koruyucu seçmek önemlidir. İşte bu kış denemeniz gereken en iyi güneş kremleri listesi...

1. Neutrogena Hydro Boost Güneş Koruyucu​

Neutrogena Hydro Boost Güneş Koruyucu.jpg
Hyaluronik Asit ve Gliserin içeren Hydro Boost formülü, soğuk aylarla birlikte gelen ve cildimizi tahrip edebilen kuru havaya karşı etkili bir silahtır ve bizi UV ışınlarından korur.

2. Shiseido Ultimate Güneş Koruyucu Losyon​

Shiseido Ultimate Güneş Koruyucu Losyon.jpg
Bu güneş koruyucunun, cildimizi yoğun soğuk veya rüzgarlı sıcaklıklardan koruyan bir bariyer görevi görerek, onu kış aylarında yaptığımız kısa, tempolu yürüyüşler için harika bir seçenek haline getiriyor.

3. Clarins Dry Touch Facial Sun Care​

Clarins Dry Touch Facial Sun Care.jpeg

Clarins Sun Face Cream SPF 50 Yüz Kremi 50 ml Antioksidan ve bitkisel özlerle zenginleştirilmiş olan bu güneş kremi her cilt tipine uygundur. Ayrıca en hassas ciltler için bile çok yüksek koruma sağlayan cilt bakımı sağlar. Clarins Sun Plant Complex Botanik özler ile zenginleştirilmiştir. cildinizde beyazlık bırakmadan uygulandığı andan itibaren anında eriyen formülü suya ve tere karşı dayanıklıdır. Cildi güneşten ve muhteşem bir bronzluk için serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyarak nemlendirilmesine destek olur.

4. Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense​

Clarins Dry Touch Facial Sun Care.jpeg
Günlük, ince formülümüz cildinizi nemlendirirken, ileri güneş koruma ve kirlilik karşıtı teknolojisi ile UVA/UVB ışınlarına karşı koruma sağlar ve cilde hasar veren çevresel etkenlere karşı cildi korumaya yardımcı olur. Nazik losyon, cildinizi yaşlanma işaretlerine karşı korumaya yardımcı olur. Hafif yapıdaki losyon kolayca emilir. Hassas ciltler için uygundur. Bitki yapraklarında, tahıl özü yağlarında ve sütte doğal olarak oluşan E vitamini önemli bir antioksidan olmanın yanında nemlendirici özelliklere sahip de bir serbest radikal temizleyicidir.

5. La Roche Posay Anthelios Invisible Fluid​


La Roche Posay Anthelios Invisible Fluid.jpeg

Çok yüksek güneş koruması. UV ışınlarına karşı çok yüksek ve etkili koruma sağlar. Suya, kuma ve tere karşı dayanıklıdır. Yoğun güneş ışığına maruz kalan, alerjiye eğilimli, hassas veya güneşe karşı toleranssız normal veya karma cilt. Yeni ultra-hafif doku: akışkan, cildi yağlandırmayan, ciltte iz bırakmayan formül. Suya, kuma ve tere karşı dayanıklıdır.

Güneş Koruma Faktörü (SPF) Nedir? Ne İşe Yarar ?

SPF, korunmasız cilt üzerinde güneş yanığı oluşturmak için gereken güneş enerjisi miktarına göre, korunan ciltte (yani güneş kremi varlığında) güneş yanığı oluşturmak için ne kadar güneş enerjisinin (UV radyasyonu) gerekli olduğunun bir ölçüsüdür. SPF değeri arttıkça güneş yanığı koruması da artar.

SPF'nin güneşe maruz kalma süresiyle ilgili olduğu konusunda yaygın bir yanlış kanı vardır. Örneğin, birçok tüketici, normalde bir saat içinde güneş yanığı alırlarsa, o zaman SPF 15 güneş kreminin güneşte yanmadan 15 saat (yani 15 kat daha uzun) güneşte kalmalarına izin verdiğine inanmaktadır. Bu doğru değildir çünkü SPF doğrudan güneşe maruz kalma süresiyle değil, güneşe maruz kalma miktarıyla ilgilidir. Güneş enerjisi miktarı güneşe maruz kalma süresi ile ilgili olmakla birlikte, güneş enerjisi miktarını etkileyen başka faktörler de vardır. Örneğin, güneş enerjisinin yoğunluğu miktarı etkiler. Aşağıdaki maruziyetler aynı miktarda güneş enerjisiyle sonuçlanabilir:

  • Bir saat sabah 9:00
  • 15 dakika 13:00
Genellikle gün ortasında aynı miktarda güneş enerjisine maruz kalmak sabah erken veya akşam geç saatlere göre daha az zaman alır çünkü güneş öğle saatlerinde diğer saatlere göre daha yoğundur. Güneş yoğunluğu aynı zamanda coğrafi konumla da ilgilidir ve daha düşük enlemlerde daha fazla güneş yoğunluğu meydana gelir. Bulutlar güneş enerjisini emdiği için, güneş yoğunluğu genellikle bulutlu günlerden daha açık günlerde daha fazladır.
spf_nedir_ne_anlama_gelir.jpg
Güneş yoğunluğuna ek olarak, bir tüketicinin maruz kaldığı güneş enerjisi miktarını etkileyen bir dizi başka faktör vardır:
  • cilt tipi
  • uygulanan güneş kremi miktarı
  • yeniden uygulama sıklığı
Açık tenli tüketicilerin, aynı koşullar altında koyu tenli tüketicilere göre daha fazla güneş enerjisi emmesi muhtemeldir. Uygulanan güneş kremi miktarı aynı zamanda emilen güneş radyasyonu miktarını da etkiler çünkü daha fazla güneş kremi daha az güneş enerjisi emilimi ile sonuçlanır. Güneş kremleri zamanla aşındığı ve daha az etkili hale geldiği için, tekrar uygulanma sıklığı güneş radyasyonunun absorpsiyonunu sınırlamak için kritik öneme sahiptir. Yeniden uygulama sıklığı, tüketicilerin dahil olduğu faaliyetlerden de etkilenir. Örneğin, güneş kremi sürerken yüzen tüketicilerin, su güneş kremini vücuttan yıkayabileceğinden, güneş kremini daha sık tekrarlamaları gerekir. Ek olarak, yüksek düzeyde fiziksel aktivite daha sık tekrar uygulama gerektirir çünkü aktivite güneş kremini fiziksel olarak ovalayabilir ve yoğun terleme güneş kremini yıkayabilir. Genel olarak, daha sık yeniden uygulama, güneş radyasyonunun soğurulmasının azalmasıyla ilişkilidir.

Güneş radyasyonu miktarını etkileyen çeşitli faktörler nedeniyle, SPF güneşteki zamanı yansıtmaz. Yani SPF, güneş yanığı olmadan güneşte geçirilebilecek süre hakkında tüketicileri bilgilendirmez. Bunun yerine SPF, güneş kremleri tarafından sağlanan güneş yanığı koruma miktarının göreceli bir ölçüsüdür. Tüketicilerin, farklı güneş kremleri tarafından sağlanan güneş yanığı koruma düzeyini karşılaştırmasına olanak tanır. Örneğin tüketiciler, SPF 30 güneş kremlerinin SPF 8 güneş kremlerinden daha fazla güneş yanığı koruması sağladığını biliyorlar.