Yazının özeti şu;
''şunu bilmiyorsun, bunu bilmiyorsun, aa bak bunu da bilmiyorsun... lakin şu işe bak ki ben bunların hepsini çok ama çok iyi biliyorum eheahae. ayrıca zenginler çok acımasız allam keşke hepsi ölse''
Ve tabi yine benle alakasız şeyler üzerinden benimle alakasız şeyler üzerinden beni eleştirmiş durmuşsun.
Her neyse...
Mesela işverenlerin işçiyi düşünmek olduklarını zaten söylemiyorum, bu senin kendi kafanda kurup üzerinden de güya beni eleştirdigin anlamsız bir muhabbet sadece.
İşverenler işçileri tabi ki düşünmeyecek, onların derdi kârdır. Kârı artırmak amacıyla ellerinden geleni yapacaklardır, gayet dogal.
Ama bunun tersini hiç de demiyorsun niyeyse, işine gelmiyor çünkü. Ondan sonra da işverenlere saydırıp duruyorsun boş boş. İşverenler şeytan, işçiler sanki melek dimi? Ona bakarsan işçiler de daha az çalışıp daha çok kazanma derdinde, işi savsaklama derdinde, o izni, bu izni, şu izni derken işvereni sıkıntıya sokma derdinde, iş verirsin begenmezler, ay yapamam ay edemem diyen tipler... vs.
Herkes kendi kârının peşinde yani, hem işçiler hem işverenler, o yüzden bana boş boş duygu sömürüsü yapma, hiç de sevimli gelmiyorsun.
Devletin sınırsız bir şekilde elini tamamen çekmesini de savunuyor degilim, yoksa devlet ne işe yarar? Belli başlı haklar yerli yerindedir çünkü uzlaşılmıştır zaten. Ben şu an Türkiye için gerekli olanın laissez-faire oldugunu söylüyorum diye kafandan alakasız şeyler uydurup duruyorsun. Sanki ben sınırsız özgürlügü savunuyormuşum gibi masallar üretiyorsun kafanda. Mesela ben şu gbi şeyleri savunuyor muyum sence;
- Zorunlu tekeller fiyatları istedigi kadar şişirebilsin,
- İşçilere hiçbir sosyal hak verilmesin, işine gelirse çalışsın, gelmiyorsa çalışmasın,
- Egitim, saglık... vs tamamen özel şirketlere devredilsin,
- Özel şirketler kitle imha silahlarını rahatça üretebilsin ve satabilsin. Tüketiciler de parası varsa, canı da bir yerleri havaya uçurmak istediyse atom bombası alıp kullanabilsin rahatça... ya da biyolojik silah...
... vs vs.
Yani sınırsız özgürlükten bahsediyor olamam herhalde dimi? Bu yüzden strawman dövüyorsun diyip duruyorum. Neredeyse benim böyle bir özgürlügü savundugumu iddia edeceksin yuh...
SOSYAL HAK KALKINMANIN GEREGİ.........
Sosyal hak kalkınmanın bir sonucudur ve aynı zamanda da politiktir. Lafıma gelmeye başladın ama haberin yok henüz. Diger bazı konularda da lafıma gelmiştin, bu konuda da lafıma geleceksin, hiç merak etme.
Neden politiktir?
Çünkü arada bir denge kurulması gerektigi için. Bu denge eşitlik amacından ziyade kapitalist sistemin devamı amacıyladır. İşçilerin makul ölçüde kazancı olsun ki harcasınlar, işverenler de kazanmaya devam etsinler böylece para döngüsü durmasın. Gayet de duruma göre bir davranış şeklidir bu, yani politik. Ekonomik sistemdeki özgürlükler ve baskılar duruma göre degiştirilirler. Yani liberalligin sınırları vardır v degişir sürekli.
Neden sonucudur?
Bak mesela Küba'ya, onlarda sosyal hak mis gibi sözde. Sözde her şey bedava, bedava egitim, saglık, konut, bedava süt

Yani sosyal haklar gayet şükela... sözde tabi özde degil... Türkiye'de ise bunların hiçbiri bedava degildir. Ama bakınca bedava olmamasına ragmen onlardan daha iyi saglık sistemimiz var, egitim sistemi.. istedigimizi sütü de kendimiz alıyoruz zaten

Ayrıca daha güzel ve konforlu evlerde oturuyoruz, onlarınki gibi yıkık dökük degiliz. Niye? Çünkü kalkınıyoruz ve sonuç olarak standartlarımız yükseliyor. Bunun anlamı ''eeh kalkındık madem artık bunu herkesle paylaşalım'' degildir, zorunluluk degildir bu, kendiliginden gelişir çogunlukla. Standartlar yükseldikçe beklentiler de yükselir ne de olsa.
Alman ekolü bile temelde liberaldir yahu, ne söyledigini farkında degilsin.
İşin diger komik tarafı ise, sosyal hak diye çıgırtkanlık yapanların iş vergi ödemeye gelince mızmızlanması. Vergileri bile en çok işverenler öder. 213123123 çeşit vergi öderler. Yani devlet zaten ülkedeki tüm şirketlere büyük ölçüde ortaktır zaten. Bir de bunların sahipleri iyi ötv öderler. AKP bunu uyguluyor işte, bırakın geçsinler dedigi kadar vergiler ile şirketleri sömürmeye tamg az devam ediyor. Bak ben buna bir şey diyor muyum? aaah paramızı gasp ediyorlar falan... vs diyor muyum? Alıp ülkenin hayrına kalkınma saglıyorlar işte ve bu herkesin yararına. Ama bizim sosyal devlet çıgırtkanları utanmasa sadece zenginler vergi ödesin hatta kiralarımızı da onlar ödesin diyecekleri. Kendielri vergi konusunda elini taşın altına azıcık soksa kıyameti koparmaktan da geri durmazlar.
Çin'deki ücretler de artacak merak etme. Hayat standarları arttıkça insanların nesnelere verdikleri deger de degişecektir. Söylentiler de hızlı yayılır zaten. Tek başlarına iken yapamayacaklarını birleşip makul ölçüde kabul etiirirler. Ama ekonominin büyümesi birinci şarttır her zaman, temeldir.
Olmayan parayı dagıtamazsın, dagıtırsan büyüyemezsin, büyüyemezsen geriye dogru gidersin. Bu kadar yazılanın özeti budur. Sen ise olmayan parayı halka dagıtmanın telaşındasın. Aslında başka bir şey daha derdim ya... neyse.. Kendini böyle şeylerle durduk yere yıpratma diyeyim en azından.