2 Bin Yıllık Mozaiklerin Üstüne Basıp, Poz Verdiler

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.826
898
2 Bin Yıllık Mozaiklerin Üstüne Basıp, Poz Verdiler
Türkiye > Gündem-
3 Kasım, 11:44'te eklendi


Gaziantep’in ev sahipliği yaptığı dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma antik kentinde, yeni ortaya çıkarılan üç mozaiğin tanıtım biçimi tepki çekti. Kazı yetkilileri ve Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katıldığı basın toplantısında, kazı alanına girildi; Fatma Şahin de topuklu ayakkabılarıyla mozaiklerin üzerinde poz verdi.

Şahin, 2 bin yıllık mozaiklerin üzerinden yaptığı konuşmada, ” Bu açıdan biz çok zenginiz, muhteşem bir mirasımız, tarihimiz ve medeniyetimiz var. Bunu şimdi yarınlara taşımanın planlarını yapıyoruz ” dedi.

Diken
 
kazı çalışmasını yapanlar uyarmadı mı acaba? 2 bin yıl, nelerden nelerden eski, paha biçilemez olması lazım
 
He siz zenginsiniz sizi zaten fakir sananlarda suç çok zenginsiniz gönlünzde öyle ama
Cahillikte de zenginsiniz maşallah
 
ALGI HABERLERİ YAPTILAR AMA GERÇEK FARKLI
Fatma Şahin'in burada tanıtım yapılırken mozaiklerin üzerine topuklu ayakkabıyla basması Hürriyet ve Radikal gibi gazetelerde "tepki topladı" şeklinde haberler yapılmasına neden oldu. Gerçek ise daha farklıydı..

ARKEOLOGLAR ŞAHİN'İ YÖNLENDİRDİ
Ayrıca mozaiklere basmak Fatma Şahin'in tercihi değil, arleologların kendisini yönlendirmesiyle yaptığı bir hareket. Kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, basına yansıyan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Buna göre Fatma Şahin'in mozaiklere topuklu ayakkabı ile basmasında anormal bir durum yok.

"MOZAİKLERİN ÜZERİNDE YÜRÜNEBİLİR"
Mozaiklerin oldukça sağlam blokajlara sahip olduğunu vurgulayan Görkay, kısa zaman dilimleri içinde üzerinde yürünmesinin mozaikler için herhangi bir problem oluşturmadığını söyledi.

ALAN ÖNCEDEN BELİRLENDİ
Kutalmış Görkay ayrıca, lansman sırasında yürünen alanların uzmanlarca önceden belirlenen bölgeler olduğunun altını çizdi.

"BEN DE MUHALİFİM AMA, FATMA ŞAHİN'E LAF SÖYLENEMEZ"

Zeugma Antik Kenti'nin tanıtımına katılan "littleiv" takma isimli bir ekşi sözlük yazarı da çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kendisini AK Parti'yi sınırsız eleştiren biri olarak tanıtan Ekşi Sözlük yazarı Fatma Şahin lansman alanına gelmeden önce hocaların mozaikler üzerinde yürüdüğünü ifade etti. Zeminin 2300 yıl önce üzerinde yürümek için tasarlandığını anlatan yazar, "Ben de AKP'yi sınırsız eleştiren biriyim ama kusura bakmayın, Fatma Şahin'e burada laf atmak yanlış olur, kadın ayrıca aşırı kibardı" gibi ifadeler de kullandı.


birileri cahilmi dedi
 
Uzmanlar uyardı: Mozaiği oluşturan tesseralar ölür
Gaziantep Zeugma'da yeni bulunan mozaiklerin üzerine ayakkabı ile çıkılmasına restorasyon uzmanları da tepki gösterdi.
Gaziantep 'teki Zeugma Antik Kenti'nde 3 yeni mozaik bulundu. Gün yüzüne çıkarılan mozaikler kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Gökay’ın da bulunduğu bir ortamda tanıtıldı. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ve beraberindeki ekip mozaiklerin üzerinde poz verdi. Yaklaşık 10 metrekarelik alanda mozaiklerin üzerinde tam 13 kişi yer aldı. Tanıtımın mozaiklerin üstüne basılarak yapılması ise tartışma yarattı.

Tartışmada mozaiklerin üzerine basılmasının sakıncalı olmadığını söyleyen de var, bu olayı görgüsüzlük olarak nitelendirenler de… Bazıları tarihte de mozaiklerin üzerine basılması için yapıldığını, günümüzdeki seramikle aynı mantıkta olduğunu ve üzerine basılmasının abartıldığını savunuyorlar. Buna karşılık mozaiklere basılmasının yanlış olduğunu savunanlar, tarihi objelere zarar verildiğini belirterek tepki gösteriyor. Gerek Gaziantep Zeugma gerekse Hatay mozaikleri üzerinde çalışmış restorasyon uzmanları ile konuştum. Pek tabii olarak isimlerini vermek istemediler. Ancak uzmanlara göre bu kadar çok kişinin mozaiklerin üstüne çıkarılması yanlış. Nedenlerini de aşağıda sıralayacağım. Ancak yeri gelmişken söylemek istiyorum: Burada en büyük sorumluluk kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Gökay’a ait. Bilim adamı ve kazı başkanı sorumluluğunda mozaiklerin üzerine çıkılmasına izin vermemeliydi. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bunu bilmesine imkan yok. Kazı Başkanı tanıtımı sondaj çukurunun başında yapsaydı, ya da Fatma Şahin’i uyarsaydı eminim mozaiklerin üzerine basılmazdı.

İşte uzmanlara göre ayakkabı ile tarihi mozaiklerin üzerine çıkmanın zararları:

Koruma ve restorasyon ihtiyacı olan mozaiklerin altında boşluklar oluşur. Gerek kireç taşı erimesinden gerek yeraltı sularının yer değiştirmesinden bu boşluklar meydana gelir. Üzerinde gezinmek çökmelere, çatlaklara sebebiyet verir. Binlerce yıl toprağın altında kalmış obje yeni bir ortama çıktığında tesseraların (mozaiklerin bütününü oluşturan küçük cam taşlar) üzerlerinde kavlama (yüzeyde ince bir tabaka kabuk) meydana gelir. Üzerine basıldığında bu toz haline döner ve o tessera bozulur. Yine toprak altından çıktıktan sonra hava , nem değişikliğinden kaynaklı tesseraların üzerinde çatlaklar oluşabilir. Topuklu ayakkabı ile basıldığında tesseralar toz haline dönüşür. Biz yeni mozaiklerin üzerinde çalışırken deri mes giyeriz. Ya da çıplak ayakla basarız. Asla ayakkabı ile mozaiklerin üzerine çıkılmaz. 1000 – 1500 yıl toprak altına korunmuş bu objelere en büyük zarar bulunma anında ve sonrasında ya da bunların müzeye taşınması sırasında verilir. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Kazı başkanı bu konularda misafirleri uyarmalıydı. Tesseraların üzerindeki cam hamuru ile yapılanlarda cam bozulması dediğimiz ince bir zar tabakası ayrılma yapar. Dikkat edilmeyecek inceliktedir. Onu korumadığınız takdirde tessera tamamen bozulur. Mermer tesseralarda da zamana bağlı olarak zayıflamadan kaynaklı kabuklanma, beyazlaşma oluşur. Onun da önüne geçmezseniz taşın damarları bozulacağından toz olur. Ayakkabı ile basarak ise bu toz olmayı (Yani tesseranın ölmesi) gerçekleşir. Ayakkabı ile sürtünmeyle de taşlar yerinden oynar. Tesseralar kaybolur ve siz onu ancak incelemeye tabi tutuğunuz da fark edersiniz.
 
Ben çok severim antik kentleri, gitmediğim sayılı yer vardır, O kadar hassas yaklaşılır ki normalde değil basmak, kilise gibi yerlerdeyse fotoğraf bile çektirmiyorlar, spotlar zarar veriyormuş diye... ama Fatma Hanım'ı severim ben,bu konulara çok hassas aslında muhtemelen o heyecanla düşünememiştir....
 

ben hala cehalet diyorum. eski şahıslara ait giysiler giyiliyor mu bir şey olmaz diye ya da eski kadehlerden bir şey içiliyor mu? zemin istedigi kadar saglam olsun bu tarz şeyler max korunmaya alınmalı. onun üzerinde arkeologların yumuşak ayakkabıyla gezmesi başka, bu kadının topuklu ayakkabısı ile gezmesi bambaşka. bazı yerlerde flaşa bile izin verilmez zarar veriyor diye. her gelen bişey olmaz diye bi flaş patlatsa günde bin kişinin geldigi yerde flaştan zarar görecek şeyler mahvolur gider.

bu kazılar igne ile yapılır resmen, sonra biri gelir topuklu ayakkabıyla üstünde gezer çünkü koskoca bakanlık yapmıştır, o basmayacak da kim basacaktır? o fotoda illa ki görünmesi lazımdır... vs. yani olay aslında bu. ''ben basarım anlamam tarihi eser falan çünkü ben önemliyim, burada da büyük emegim vardır'' havası vermek. etrafındakiler de şakşakçı zaten.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…