Benim oğlum bugün 6 haftalık oldu ve ben diyetisyene gittim. Hamileliğim boyunca 14 kilo almıştım, şimdiye kadar 9 kilo verdim, en azından 5 kilo daha vermeliyim. Aşağıya diyet programımı ve diyetisyenin söylediği uymam gereken püf noktaları yazıyorum.
Sabah
2 dilim çok tahıllı ekmek
Kibrit kutusu kadar beyaz peyir ( bazen kaşar kaçamağı yapılabilir, en fazla haftada 2 kez)
Yağsız mevsim yeşillikleri ( 6. haftayı doldurmuş anneler için, artık gaz problemi azalmaya başlayacağından, haftada 3 kez)
2-3 tane ceviz ( yağ ve tuz fazlalığı dışında hiçbir faydası olmayan zeytşn yerine omega yağları bakımından zengin olduğu için )
Ara öğün
1 kupa humana still tee
Öğle
1 kase çorba ( tarhana ve tavuk suyuna çorbalar tercih edilir)
8 yemek kaşığı sebze yemeği
2 dilim çok tahıllı ekmek
Ara öğün
1 kupa humana still tee
1 bardak sıcak süt ( muzlu olursa tok tutar)
Atıştırmak için 7-8 badem, 7-8 fındık
Akşam
1 kase çorba
3 köfte kadar(90 gr) et, tavuk ya da balık
2 dilim çok tahıllı ekmek ya da 4 yemek kaşığı pilav/makarna
2 yemek kaşığı yoğurt
Gece
Emzirmek için kalktığımız herhangi bir zamanda 1 kupa humana still tee + toplam yarım kilo komposto ( 2 meyve + 2 litre su + 1 çay bardağı şekerle hazırlanmış)
[*]Dikkat edilecekler:
Ekmek çok tahıllı olmalı, kesinlikle kepekli olmamalı, kansızlık yapıyor.
6. haftayı bitiren anneler haftada 3 gün sabah domates biber salatalık ya da herhangi bir öğünde orta bir kase salata yiyebilirler. 2. ay sonunda yağsız olmak kaydıyla istenilen miktarda yeşilliğe izin var.
Eğer meyve istenirse yine 2. aya kadar kabuğu soyulmak kaydıyla elma ve muz yenebilir, o gün komposto içilmez, emzirmek adına komposto tercih edilmeli. 2. aydan snr her meyve yenilen öğünden humana ya da komposto düşülmeli.
Günde en az 12 bardak su mutlaka içilmeli.
Haftada bir gün baklagil yenilirse et yemeği yerine geçecek. Pişmeden önce 10 dk haşlanıp gazı alınmalı.
Sütlü tatlı haftada bir günü geçmemeli ve 2 meyve porsiyonu yerine geçiyor.
Gece emzirmek için kalktığımız zaman komposto ve humana dışında herhangi birşey atıştırmamalıyız. Vücudun ritmi bozulmamalı.