2010 mart bebişlerinin aktiviteleri,oyunları:)

gulsan38

güneş doğuyor....
Kayıtlı Üye
25 Ağustos 2010
3.121
73
363
merhaba mart anneleri küçük prens ve prenseslerimizle oynadığımız oyunları ve aktiviteleri burada hep birlikte paylaşalım istedim:16: açılışı ben yapıyorum:27:
dün oyun hamurunu kalınca açıp, kurabiye kalıpları ile şekiller verdik oğluşumla, çok eğlendik, sonra onları sıraya dizip bir iki üç diye sayı saydık:16: kalıplardan bırakın kendileri çıkarmaya çalışsın, düzgün çıkarmak için verdikleri çaba hayret verici oluyo çünkü:1:

haftasonu aktivitelere devam ettik kuzu ile önce mercimekleri bir kaseden diğerine boşalltıık ben başladım ( bosna sen gibi :) hemen koştu devamını getirdi . çaktırmadan ikinci ve 3. boş kaseleride koydum onlara da aynı sırada doldurmaya devam etti sonra hadi geri doldur dedim dolan kaseleri aldı topluca diğer kaseye döktü :) tek tek boşaltmak işine gelmedi :) sonra mercimekleri resim defteribne yapıştırdık çiçek felna yapıp , güzeld :)

ikinci aktivite tuzluğa kürdan atma idi onuda çok sevdi hatta sıkıldıkça alıp alıp oynadı iki gün boyu güzel oldu

üçüncü aktivite süngere kürdan saplama idi 10 kürdan sağladık sayarak aldı süngeri iyiki doğdun şarkısı söyleyerek herkese teke tek üfletti :) pasta sandı cimcime :) üfledik felan sonra kürdanalra mum yuapıştırıp çiçek bahçesi yaptık eğlendi güzeldi yaww :) sevdim ben bu aktiviteleri

dördüncü ve son aktivite bizim cadıya fazla gelir yapamaz dedim ama genede denedim , küçük boy boncuk makarnaları koydum kaseye iğne iplik aldım elime bir iki tane dizdim ipe biizm cadı hemen kaptı elimden başladı dizmeye bayada başarılı idi normalde korkar iğneden ama maşşalah çok güzel dizdi tabi hemen aldım sakladım hatıra olarak bence büyük başarı idi :) videoalrını yüklerim birazdan :)

Sayı Çubuguyla Oyunlarımız:
1)baharatlık deliklerinden atıyoruz (simdi renkli baharatlıklara gecip,aynı renkli cubugu aynı renkli baharatlıga atma oyununa gececegiz),
2)cubukları yol seklinde dizip arasından araba sürdürmece
3)oyun hamurunu minik toplar haline getirip toplara batırmaca
4) et-tavukların altına konan köpük tabaklar var ya onlara saplayıp delik acmaca

uzun süredir kola sisesi kapagı biriktiriyorum. legene su koyup bu kapakları icine atıyoruz, oyuncak süzgecle kapak tutmaca oynuyoruz.tutttugumuz kapakları kovada biriktirip tekrar su dolu legene dokuyoruz, saatlerce suruyor bazen bu oyun, sonucta sırılsıklam bir üst ve ev kalıyor tabi ama cok keyif alıyor bebişim.havalar güzelken deneyin.kapak yerine su üzerinde kalacak ıncık cıncık da olur tabiki

Esyaların yerini bulmaca oyunu:
her odadan cocugun aşina oldugu bir eşya alıp bir kutuya koyuyorsun (mutfaktan catal, onun odasından bir esya, yatak odasından fırca vb.) sonra kutuyu ona gösteriyorsun, incelemek oynamak isterse oynuyor.sonra hadi bunları yerlerine koyalım diyip esyaların yerini bulmaca oynuyorsun.bir süre sonra kutuyu alıp kendisi toplamaya baslıyor esyaları:)

Oyun hamuru aktivitelerimiz:
1) kalıplar yardımıyla oyun hamurundan değişik şekiller oluşturma
2) oyun hamuruna cubuk batırmaca. biraz daha büyüyünce değişik renkteki oyun hamurlarına aynı renk cubugu batırmaca oynanabilir
3) oyun hamuru yılan sekline getirilir (mümkünse ince olsun), plastik bıcak yardımıyla hamur kesmece oynanır.plastik bıcak yerine eski kredi kartı kullananlarda var
4) oyun hamurunu minicik parcalara ayırıp tabakta, kasede biriktirmece. tüm hamur parcalara ayrılınca tabagın icindekiler dökülüp bütün haline getirilir oyun tekrar başlar:61:(oğlumun en sevdiği oyun bu)

elimde cesitli sitelerden buldugum aktiviteleri birlestirdiğim bir dosya ve cıktısını alabileceginiz cesitli hafıza&puzzle kartları var.ilgilenen annelere mail atabilirim.

oyun hamuru alıyorum aksam cıkısta ve deniyorm umarım yemeye kalkmaz onları sizinkiler yemeye kalktı mı :)))

Oyun hamurunu Play-Doh marka al, diger markalarınki ellere yapısıyo hic önermem.yeme denemesi yapıyodu baslarda ama alıstı artık yemiyor.

ay bayıldım çok güzel şeyler hadi kızlar sizler paylaşın bizlerde uygulayalım ellerinize sağlık ,
şimdi benim kürdan oyun hamuru plastik iğne vs almam lazımm
yaaa neden şöyle kreşte çalışan bir yakınım yok:D:47:

baharatlığa cubuk atma-siseye kasık ve huniyle fasulye doldurma
$fasulye.webp $Adsız.webp

Son düzenleme:
1.Ahşap yapbozlar. Belki uzun zaman önce aldığınız bu yapbozlarda çocuğunuz artık bir profesyonel olsada tekrar tekrar sıkılmadan yapmak isteyecektir.

2.Oyun hamuru. Yaratıcılığınızı zorlayın. Omlet, makarna, köfte, fincan, tabak, pasta yaparak birbirinize ikram edin. Benim gibi el becerilerine çok yatkın değilseniz hem iyi bir başlangıç olur, hemde beraber oyun hamuru oynamış olursunuz. Bir hamur önerisi: Birçok markanın hamurunu denemiş bir anne olarak önerim Amos i clay zıplayan oyun hamuru. Hiç bir yere bulaşmıyor, tek sıkıntısı uzun süre hava ile temas edince bozuluyor, ama siz zaten bu sürede bir sürü hayvancık vb şeyler yapmış oluyorsunuz, yaptıklarınız sertleştiği için size de bir sürü oyuncak kalıyor.

3.Peluş oyuncaklar. Uzun zaman önce beğenerek aldığınız, çocuğunuzun fazla ilgilenmediği bu tarz bebekler, hayvanlar artık sahne diyor. Çocuğunuzun oyun arkadaşları oluyor. Tek başına yeni yeni oynamaya başlayan çocuğunuz bir bakıyorsunuz bebeği bisiklete bindiriyor, puzzle yaparken tilki bana yardım et diyor.

4.Çadır. Evet biz de her gözü dönmüş anne baba gibi aldık ama şimdiki aklım olsa almazdım. Çünkü çok yer kaplıyor, sandalyelerin arasına yapılan çadır veya bebek karyolasına çarşaf örtmek suretiyle yapılan çadır, her zaman yapılmadığı için daha cazip oluyor.

5.Saklambaç. Babayı da devreye sokun, ilk etapda kendi kendine saklanıp beklemek sıkıcı oluyor veya ebe çocuğunuzsa yalnız kalınca tedirgin olabiliyor.

6.Eşleştirme oyunu. Biz bunu meraklı miniğin verdiği kartlarla oynuyoruz, siz satın alabilirsiniz.
Panterle kaplanı zor ayıran bir anne olarak zaman içinde çocuğunuzun bunu yapabilmesini dehşetle izliyorsunuz.

7.Doktor seti. Hayli oyalayıcı bir oyun. Tek tek bütün bebekleri, hayvanları muayene edip aşılarını yapmanız inanın çok zaman alıyor. Zor valla bu doktorların işi.

8.Kek kurabiye yapımı. Saçılan unları, dökülen şekerleri dert etmezseniz çok zevkli. Ben bunları dert etmiyorum ama çiğ hamuru yemek için ısrar etmesi, biraz yemesine izin vermiş bile olsam, bizde biraz sıkıntı yaratıyor.

9.Tabiki kitaplar. Uzun zamandır favorimiz 6klasik masal. Ben bıktım o bıkmıyor. Güzel ve büyük resimleri var. Hala her okumamızda yeni bir şeyler öğreniyor. Masalları anlıyor. Artık çirkin ördeğin kuğu olduğu yerde seviniyor. Tembel domuzların başına geleni biliyor.

10.Temizlik aletleri. Çocuğunuzun boyuna uygun setler var. İçinde vileda, süpürge, faraş, kova gibi şeyler var. Benim gibi pintiliğiniz tutup almazsanız eve gelen temizlikçi ablanın viladasına yapışıp kalır, koca aletle evi viladalamaya çalışır.

11.Tamam viledada pintilik yaptık ama ahşap evde paraya kıydık. İyide yaptık. Uzun uzun oynuyor, çok oyalayıcı. Uzun yıllar oynayacağını ümit ediyoruz.

12.Minik hayvanlar. Hayvanat bahçesi kurabilirsiniz, çiftlikten kaçan hayvanların peşine düşebilirsiniz, gerisi size kalmış.

13.Parmak boyası. Banyo günlerinde yapılırsa her iki taraf içinde daha zevkli oluyor.

14.Tencereler, tavalar. Bırakın siz yemek yaparken yaysın yere. Bir avuç makarna verin eline, pişirsin. İnanın toplaması 5 dakikayı bile bulmuyor.

15.Son olarak oyuncakları raflara dizmek bizde çok işe yaradı. Derin oyun bittikten sonra oyuncağını mutlaka yerine kaldırıyor. Sepet bana da, sanırım ona da çok karışık geliyor.

1-3 Yaş Çocukluk Dönemi Gelişim Destek Önerileri
image1

Çeşitli boyutlarda bloklar ve kutuları üst üste dizerek kule yapın. (1,5 yaş)
Değişik büyüklükte kutuları iç içe koymayı, üst üste koymayı öğretin. Kutuları devirerek eğlenceli oyun oynayın.(1-1,5 yaş )
Her gün takmalı çıkarmalı lego oyuncaklarla oynayın.(2 yaş)
Delikli halkaları çubuğa geçirmeyi öğretin.(2 yaş)

Oyuncakları ya da eşyaları bir kutunun içine doldurma-boşaltma oyunu oynayın.(1 yaş)
Daire kare üçgen şekillerini şekil tahtasında doğru yerlere yerleştirin.(2,5 yaş)
Evdeki çorap ve eldivenlerle eşini bulma oyunu oynayın.(2,5 yaş)
Masa başında renkli kalemlerle ve kağıtla karalamalar yapın. Yaptığı resmin ne olduğunu sorun. Resimlere adını yazıp duvara asın.(1,5-2 yaş)

Çocuğunuza burnunu, gözünü, kaşını, ağzını göstermeyi öğretin. Oyuncak bebekte ve sizin üzerinizde göstermesini isteyin.(1,5 yaş)
Bir ipe makarna, boncuk dizerek kolye, bilezik yapın. Bunları boyayarak eğlenin.(3 yaş)
Parmak boyası ile elleri ve ayaklarını boyayarak baskı resimler yapın.(2,5 yaş)
Oyun hamuru ile şekiller yapın; sıkma, yuvarlama,koparma ile resimler oluşturun.(2 yaş)
Birlikte kitap okuyun, resimleri hakkında konuşun,sayfalarını çocuğun çevirmesine izin verin.(2 yaş)
Kitap resimlerinden “ hangisi kuş, kedi nerde, ağacı göster “ gibi sorular sorun.(2-2,5 yaş)
Oyuncak şekilli marangozluk aletleri ile çakma, deliğe çivi geçirme oyunları oynayın.(2 yaş)
Evde ve sokakta tanıdığı eşyaların resimlerini de göstererek, eşyayı resminden tanıtın.(2,5 yaş)
Birlikte okuduğunuz kitapların öyküsünü çocuğun resimlere bakarak anlatmasını isteyin.(3 yaş)
Resmin aynısını bulma, resimdeki farkları bulma, kapalı resmin yerini hatırlama gibi hafıza oyunları oynayın. Dergi ya da gazete resimlerini keserek bu oyun için kullanabilirsiniz.(3 yaş)
Kağıt üzerinde kalemle dik ve yatay çizgi çizdirin.(2 yaş)
Kağıt üzerine sizin çizdiğiniz daire ve artı işaretini bakarak çizmesini isteyin.(3 yaş)
Çocuğa dokunduğunuz her eşyanın niceliğini öğretin.
Pamuk yumuşak, tahta sert gibi pürüzlü, kaygan eşyaları tanıtın.(3 yaş)
Çocuğa eşyaların altını, üstünü, arkasını önünü öğretin.(3 yaş)
Sayıları öğretin (3 yaş)
Renkleri öğretin.( 2,5 yaş)
MOTOR-HAREKET GELİŞİM:

Yürümeye başladığında itebileceği ve çekebileceği tekerlekli oyuncaklar alın.(1 yaş)
Yerdeki oyuncakları ve eşyaları eğilerek almasını isteyin.(1,5 yaş)
Kaçma –kovalamaca oynayın ( 1 yaş )
Çocuğunuzu merdiven indirip çıkarın. ( 2yaş )
Masa ve sandalye altlarından geçmeyi öğretin ( 1,5 yaş )
Sallanan at, bisiklet, babanın sırtında oturma gibi denge oyunları oynatın ( 1,5 yaş )
Çocuğun ev içinde atlama, zıplama ve sıçrama yapmasına izin verin.(2 yaş)
Çocukla top oynayın, topa ayakla vurdurun.( 1,5 yaş)
Çocuğa sandalye ve koltuk üzerine tırmanıp çıkmasını öğretin.(1,5 yaş)
Çocuğun koşabileceği alanlar yaratın ya da her gün dışarıya oyun parkına götürün.(2 yaş)
Salıncağa binme, bisiklet kullanma, kaydıraktan kayma,tırmanma oyunlarına izin verin (3 yaş)
Plastik şişeleri yan-yana dizerek uzaktan şişeleri devirme oyunu oynayın ( 1,5 yaş )
SOSYAL GELİŞİM:

Birlikte tiyatro oyunları oynayın; evde değişik giysiler giyerek gösteri yapmasına izin verin.
Telefonla hayali konuşmalar oyunu oynayın.
Çocuğa kukla oynatın ve kuklayı düzgün kelimelerle konuşturun.
Yemek yerken, oyun oynarken giydirirken, dışarıda dolaşırken çocuğa kavramları öğretin ( sıcak-soğuk, uzun-kısa, büyük-küçük gibi )
Okuduğunuz hikaye kitaplarını tiyatro şeklinde oynayın.
Müzikli oyunlar, tekerlemeler öğretin.
Müzikle dans edin, jimnastik yapın.
Elini yüzünü yıkamayı, kaşık çatal kullanmayı, diş fırçalamayı, peçete kullanmayı öğretin.
Odasını, yatağını, oyuncaklarını toplamayı öğretin.

alıntı

Yeni oyunumuz:
Kelime kartlarımızdan dörderli gruplar yaptım: Tarak-Köpek-Portakal-Uçak , Lavabo-Patates-Bisiklet-Aslan vb. gibi. Bir kutuyuda bu kartları içinden atabilecegimiz sekilde kestim (posta kutusu gibi).
Kartları önüne koyuyorum: mesela köpeği kutuya atalım diyorum o dörtlü grubun içinde köpeği bulup kutuya atıyor.gruptaki tüm kartları atınca diger gruba geciyoruz. severek oynuyoruz birkac gündür.tavsiye ederimm.

oyun hamuru için erken gibi geliyor bana, bi de bu kürdan falan burnuna gözüne dürtüyor benim kızım çubuk krakeri
böyle şeylerle oynarken yalnız bırakmamak lazım
off ben mi çok pimpirikliyimm yaa:1:

Back
X