Konuşma Problemleri 3,5 yaşındaki oglum konuşamıyor

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

derya0

Guru
Kayıtlı Üye
2 Nisan 2010
353
53
318
Ankara
arkadaşlar oglum caner 3yaş 7 aylık hala konuşamadı,hacettepe hastanesine götürüyorum,tedavi devam ediyor şimdilik iletişimsizlik tehşisi koydular özel egitim merkezine götürmem için rapor verecekler kreşe göndermem lazımmış,zekası çok iyi yürümesi 19 aylıkken oldu,bunun gibi durumlarlakarşılaşan varmı bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum

arkadaşlar oglum caner 3yaş 7 aylık hala konuşamadı,hacettepe hastanesine götürüyorum,tedavi devam ediyor şimdilik iletişimsizlik tehşisi koydular özel egitim merkezine götürmem için rapor verecekler kreşe göndermem lazımmış,zekası çok iyi yürümesi 19 aylıkken oldu,bunun gibi durumlarlakarşılaşan varmı bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum

Mrb canım geçmiş olsun öncelikle konuşmuyor derken hiçmi konuşmuyor ne tedavisi görüyorsunuz ayrıca geç yürümüş 19 aylıkken geçici birşeydir inş 4 5 yaşında konuşan çocuklar var dr tam olarak ne teşhis koydu endişelenmeyin dr geçici olduğunu söylemişse geçer inş

baba, aye ,1,2,3,4, diye canı isterse söylüyor biz konuş diye yalvarsakta konuşmuyor kendi istedigi zaman konuşuyor,istediklerini işaretle anlatıyor,doktorlar iletişim eksikligi var özel egitime göndermen lazım dediler rapurun cıkmasını bekliyoruz,ayrıca yönetici arkadaşlar konumu bir derdim var yerine 2 günlügüe olsun taşırlarmı benim için çok önemli orayı herkes görüyor daha cok fikir edinip ogluma faydalı olurum

baba, aye ,1,2,3,4, diye canı isterse söylüyor biz konuş diye yalvarsakta konuşmuyor kendi istedigi zaman konuşuyor,istediklerini işaretle anlatıyor,doktorlar iletişim eksikligi var özel egitime göndermen lazım dediler rapurun cıkmasını bekliyoruz,ayrıca yönetici arkadaşlar konumu bir derdim var yerine 2 günlügüe olsun taşırlarmı benim için çok önemli orayı herkes görüyor daha cok fikir edinip ogluma faydalı olurum

merhaba arkadaşım.
benim oğlumda da geç konuşma vardı. yani 3.5 yaşında cümle kurmaya başladı.
şimdi 4 yaşında ama çoğu harfi çıkaramadığından tam konuşamıyor.ben de konuşma terapistine götürdüm. zamanla, sizin de bol bol konuşmanız ve konuşturmanızla geçer dedi ya bilemiyorum. inş düzelecek.
ilerde okul çağında bunun sıkıntısını yaşamasından çok korkuyorum....
ama sana tavsiyem mutlaka kreşe başlat. bizimki kreşten sonra açıldı. yoksa evde konuşma ihtiyacı bile hissetmiyorlar.
hele ki sende benim gibi ac demeden acıktığını anlayan yemeğini suyunu veren, konuşmasına gerek bırakmayan bir anneysen hemen kreş diyorum....
allah şifasını versin oğlunun. açılır inşallah dili.

merhaba arkadaşım.
benim oğlumda da geç konuşma vardı. yani 3.5 yaşında cümle kurmaya başladı.
şimdi 4 yaşında ama çoğu harfi çıkaramadığından tam konuşamıyor.ben de konuşma terapistine götürdüm. zamanla, sizin de bol bol konuşmanız ve konuşturmanızla geçer dedi ya bilemiyorum. inş düzelecek.
ilerde okul çağında bunun sıkıntısını yaşamasından çok korkuyorum....
ama sana tavsiyem mutlaka kreşe başlat. bizimki kreşten sonra açıldı. yoksa evde konuşma ihtiyacı bile hissetmiyorlar.
hele ki sende benim gibi ac demeden acıktığını anlayan yemeğini suyunu veren, konuşmasına gerek bırakmayan bir anneysen hemen kreş diyorum....
allah şifasını versin oğlunun. açılır inşallah dili.

burada kreş araştırıyorum ama küçük yer anasınıfları kabul edermi bilemiyorum evet evde konuşma ihtiyacı hissetmiyor mesela su isterse su şişesini bana veriyor sonra biberonunu veriyor işaretle anlatıyor derdini işaretlerini anladıgımız için konuşmaya ihtiyaç duymuyor

ben çocuklarımı karşıma alıp çok konuşurdum büyük adam gibi muhabbet ederdim... oyuncak oynardım sürekli durmadan konuşurdum en güzel eğitimi ilk önce anne verir çocuğuna.. ben fazla ilgilendim zannedersem 1 yaşında iki cümle... 2 yaşında tam anlamında konuştular.hem hatta herkez bana şaşkın bakıyordu sanki karşında büyük insan varmış gibi konuşuyorsun derlerdi :9: çocuğunuzla çok konuşun oyun oynayın işiniz dahi olsa öncelik çocuğunuzda olsun..

Son düzenleme:
bu konuda bilgisi olan varmı acaba bilgilerinize ihtiyacımvar arkadaşlar

Deryacim oncelikle bir anne olarak endiseni anliyorum
Ablamin kizida 3.5 yasindan sonra konusmaya basladi ama ne istedigini ifaede edbikiyordu gostererek hatta hic dr ada goturmediler
Simdi sustur susturabilirsen zamana birak cnm birazda cok var cevremde bu sekilde gec konusan cocuk

Eminim.bolca konusuyorsundur.canim.ama ben 1 yasinda ogluma su anda evde hangi idaya gidiyorsak ne is yapiyirsam.anlatiyorum o sekilde yapmak gerekiyormus
Birde tv cok izletmemek gerekiyormua boyle bir durumdq

Son düzenleme:
Endişe etmeyin. Aynı yaşlarda iki adet öğrencim var konuşamayan. Zaten konuşamadıkları için doktor tavsiyesi ile öğrencim oldular. Konuşma bozukluğu yahut geç konuşma durumu kimi zaman psikolojik yahut zihinsel bir probleme dayansa da, hiçbir sebep yokken de vuku bulabilir. Gelişim özellikleri takip edildiğinde, dil gelişimi dışında herhangi bir probleme rastlanmıyorsa okula gitmesi gerçekten fayda sağlayacaktır.

Yaklaşık 2 ay önce sınıfıma dahil olan öğrencimin ilk geldiğinde söyleyebildiği kelimeler şunlardı;

-abara (araba)
-anne
-eede danı aci (mealini yazmayacağım gülmeyin çocuğuma :)
-baba
-pis
-iii

Sadece bu kadardı. Şimdi ise "önentmenim sen iyiii" diyebiliyor. "Okul iyii bu pis" derken yaramaz öğrenciyi gösterebiliyor. "Evde yemek yedim" diyebiliyor. Ve daha birçok hissi ve durumu kelimelerle ifade edebiliyor. Henüz kelimeleri doğru şekilde kullanamıyor olsa da, kelime haznesi epey genişledi. Zamanla doğru telaffuz da olacaktır. Diyeceğim odur ki, doğru okul ve öğretmenle bu sorununuz kısa sürede çözülecektir.

Son düzenleme:
inşallah tez zamanda çözülür hocam erkek çocuklar geç konuşur konuşmaya ihtiyaç duymazlar kız çocukları yapıları gereği meraklıdır gevezedir bu yüzden çabuk konuşur demişti buda etken olabilir ben daha öğrenciyim eğitimci ve psikolog pedogog arkadaşlar cevap vereceklerdir benim oğlum 4 aylık doğru düzgün konuşmuyodum onunla küçük diye bugün itibariyle başlıyım konuşmaya bende

arkadaşımın oğlu 4 yaşına kadar hiç konuşmadı ,hep işaretlerle ,ııhh ıhh ah ahhh gibi sesler çıkartarak isterdi isteyeceğini ,son 1 yıldır

açıldı dili ,o da çat pat ,mesela ,çeni çeviyoyum ,töpet deldi bana tattı ,çen nere didiyon gibi konuşuyo ,

üzülmeyin ,bol bol konuşun ,açılacaktır zamanla ,kreş konusunda bişey diyemiycem ,arkadaşımın oğlu 1 yaşından beri kreşte ..

bir anne olarak sıkıntını ve hissettiklerini çok iyi anlıyorum.
az da olsa çıkardığı kelimeler varsa mutlaka konuşacaktır. başka bir sorunu olmasın da duyma gibi. bir de yaşı küçük daha yaşıtlarıyla aynı ortamda olması inanılmaz fayda eder.
siz yalvarmayın konuşması için inada bindirir. isteklerini işaretle yapmayın. o ne su mu istiyorsun? ne istiyor babası ben anlamadım...
oğlum ne istiyorsun? gibi gibi destekleyin. ama sinirlenmeyin. bol bol ilgilenin masallar anlatın. bilsin bilmesin kelimeler söyleyin. geçen şöyle bir şey oldu. kızımla oyun oynuyoruz. bana dedi ki: anne kedim sende kalsın biraz sen bak benim işim var.
ben de dedim ki: hııı kedini bana emanet ediyorsun demek ki...
kızım anlamadı tabi.3,5 yaşında bu arada... ben de dedim ki emanet ediyorsun yani bana teslim ediyorsun işin bitene kadar sonra geri alacaksın. benim de emanetine iyi bakmam lazım dedim...
bunu artık oyunlarda bol bol kullanıyorum. ben ona diyorum mesela bu kaşığı sana emanet ediyorum ben gelene kadar tutabilir misin mutfakta gibi..

sabırlı ol canım. onlar malzemesi olan ama yoğrulmamış hamurlar. biz de böyleydik...Allah yardımcın olsun

Merhaba,

İki kızım var kızlarımdan birisi 5,5 yaşında birisi 4,5 yaşında. İlk kızım bir yaşında cümle kurduğu için ikinci kızımda da öyle olacak sandım ama o cümleyi geçtim kelimeyi duymak için 3 sene bekledim... Ufak kızımda herşeyi işaret ederek anlatmaya özen gösterirdi, iki kızıma da yanı ilgiyi aynı özeni gösterdim. Ek olarak sizin gibi bende bir çok doktoru dolaştım, fakülteye götürdüm, dil bağımı var acaba duyamıyor mu gerilik mi var gibi bir çok endişem vardı... Ancak kızımın kullandığı 2 kelime vardı birisi "ba" baba demekti, diğeri de ilginçtir ama "haribo" işin özü "tembeldi" bana göre son gittiğimiz doktora göre de "mükemmeliyetçi"...

3 yaşına kadar da bu böyle sürdü 3 yaşından yanlış hatırlamıyorsam 3 ay geçmişti bir gün kısık sesle bir kelimeyi tekrarladığını duydum, ne demek istiyor diye dinlemeye başladım "patates" diyordu ve doğru olduğuna emin olduktan sonra "anne bana patates pişirir misin" dedi.. benim yaşadığım şoku tahmin bile edemessiniz.. 4 yaşında tam anlamıyla konuşmaya başladı, şimdi de susturabilene aşk olsun, Allah'da susturmasın inşallah..

Sizde pes etmeyin, her akşam kitaplarınızı okuyun, bazen ısrarcı olun anlamayın onu, sürekli konuşsana diye baskı yaratmayın üzerinde sadece ilgilenin.. Umarım sorunsuz geçecektir bu derdiniz...

benim kuzenim de 5 yaşında konuşmuştu.o da erkek.annesinden baska kimse anlamıyordu ne dediğini.şimdi çenesi açık maşallah hiç susmuyor:1: erkek cocukları biraz geç konusabilirmiş öyle derler ben anlamam pek çocugum olmadığı için:42:

bu konuda bilgisi olan varmı acaba bilgilerinize ihtiyacımvar arkadaşlar

benimde aynı yaşta kızım var 3,5 yaşında 9 aylıkken yürüdü yaşına girmeden konuştu ama biz 2 aylıkkenden beri sürekli konuştuk büyük biriyle konuşur gibi babası eve gelince benden önce ona anlatırdı gününün nasıl geçtiğini konuşmalısın bence anlamıyor küçücük bebek derlerdi bize ama bunun çok etkisi varmış bebek de olsa anlarmış faydasını gördük erkenden konuştu inşallah k konuşur seninkide

kuzenimin oğlu da hemen hemen aynı yaşta iken konuşamıyordu, üç beş kelime ancak duyabiliyorduk onu da anlamıyorduk. şimdi 5 yaşında, öyle bir konuşuyor ki hem de çok güzel konuşuyor, hatta hiç susmuyor başımı ağrıtıyor :)) hani bi çizgi film var caillou, ben onu izleyen çocukların çok akıcı konuştuklarına şahit oluyorum, sizinki de izliyor mu? Bence hiç endişe etmeyin, gerçekten söylendiği gibi erkek çocuklar geç konuşuyor.

hepinize cevaplarınız için tek tek teşekkür ederim,oğlumun bizimle iletişimi çok iyi fakat başka cocuklarla oynamıyor,evde ablalarıyla ve bizimle oynuyor fakat adıyla cagırdıgımızda tepki vermiyor sanki kendi dünyası var gibi bizimle kendisi isterse iletişim kuruyor ,şöyle anlatayım ablalarıyla ve bizle oynarken iletişimi cok iyi,göz temasıda kuruyor ,cee e oyununuda çok seviyor,ne düşünecegimi şaşırdım

hepinize cevaplarınız için tek tek teşekkür ederim,oğlumun bizimle iletişimi çok iyi fakat başka cocuklarla oynamıyor,evde ablalarıyla ve bizimle oynuyor fakat adıyla cagırdıgımızda tepki vermiyor sanki kendi dünyası var gibi bizimle kendisi isterse iletişim kuruyor ,şöyle anlatayım ablalarıyla ve bizle oynarken iletişimi cok iyi,göz temasıda kuruyor ,cee e oyununuda çok seviyor,ne düşünecegimi şaşırdım

Bu yazdıklarınız çok hassas, bence izlemek ve doğru yönlendirmek lazım kızımı düşündüm o zamanlarını adıyla çağırıldığında bakardı, iletişimi iyiydi, oyunlarla arası çok iyiydi, parkta başka çocuklarla oynardık sürekli..

ama yazdığınız cümle özel eğitimin gerekliliğini düşündürüyor açıkçası...

Endişe etmeyin. Aynı yaşlarda iki adet öğrencim var konuşamayan. Zaten konuşamadıkları için doktor tavsiyesi ile öğrencim oldular. Konuşma bozukluğu yahut geç konuşma durumu kimi zaman psikolojik yahut zihinsel bir probleme dayansa da, hiçbir sebep yokken de vuku bulabilir. Gelişim özellikleri takip edildiğinde, dil gelişimi dışında herhangi bir probleme rastlanmıyorsa okula gitmesi gerçekten fayda sağlayacaktır.

Yaklaşık 2 ay önce sınıfıma dahil olan öğrencimin ilk geldiğinde söyleyebildiği kelimeler şunlardı;

-abara (araba)
-anne
-eede danı aci (mealini yazmayacağım gülmeyin çocuğuma :)
-baba
-pis
-iii

Sadece bu kadardı. Şimdi ise "önentmenim sen iyiii" diyebiliyor. "Okul iyii bu pis" derken yaramaz öğrenciyi gösterebiliyor. "Evde yemek yedim" diyebiliyor. Ve daha birçok hissi ve durumu kelimelerle ifade edebiliyor. Henüz kelimeleri doğru şekilde kullanamıyor olsa da, kelime haznesi epey genişledi. Zamanla doğru telaffuz da olacaktır. Diyeceğim odur ki, doğru okul ve öğretmenle bu sorununuz kısa sürede çözülecektir.
biziim burada kreş yok,anasınıfı 3yaş 7 aylık çoçukları kabul edermi bilginiz varmı

Back
X