Yavaş yavaş uyku düzenini oluşturabilirsiniz, ayı bunun için çok uygun. Başka başlıklarda yazmıştım ama size de yazayım. Ben doğumdan itibaren bir rutin oluşturdum ve bu şekilde devam ediyorum. Bebek gündüz uykularını düzenli ve yeterli uyuyunca gece de çok rahat uyuyor. Bu yüzden önerim öncelikle öğlen uykularını düzenlemeniz ve uyanıklık penceresine dikkat etmeniz. Yani 3 aylık bebeğin maksimum uyanıklık süresi 90 dk olmalı. Büyüdükçe uyanıklık süresi artıyor mesela 4-5 aylarda 120 dakika gibi. Bu doğrultuda çocuğu sabah 07:00-08:00 arası uyandırın, uyanıklık zamanlarına dikkat ederek gün içerisinde 3-4 uyku planlayın. Bir tanesi uzun uyku olsun. 2-2,5 saatlik öğlen uykusu mesela. Diğer uykular kısa uyku olsun. 30dk-1 saat gibi. Son uyku yarım saatten uzun olmasın ve en geç 5’te bitsin. 6da akşam uykusu rutinine geçip 7de de uyutmuş olun. Bu şekilde gece uykusunun ilk kısmı en az 5-6 saat olur. Şu an gece 2 kez uyanabilir. Beslersiniz, alt değiştirme, gaz çıkarma yapıp geri uyutursunuz. Gece ışık açmamaya ve konuşmamaya dikkat edin. Her uykusunu aynı şekilde yaptırın, sallamayın ya da kucakta uyutmayın. Yarı uyanıkken yatağına koyup piş piş yapabilirsiniz.
Bunları uygulayan çevremdeki bütün arkadaşlarım çok mutlu, uyuyan bebek mutlu anne demektir. Çocuğu kesinlikle ağlatmayın ve zorlamayın. Ağlarsa sarılın, sakinleştirin. Yatağında uyutma konusunda kararlı olun. Kundak güzel bir yöntem, uyku tulumu şeklinde kundakları kullanabilirsiniz. Emzik verebilirsiniz. Sinem Gerger’in bebeğiniz uykuyu çok sevecek kitabını şiddetle tavsiye ederim.