4 boyutlu tarama & down sendromu

smymtn

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Ekim 2011
194
1
68
Bursa
kızlar şu an 19 haftalık hamileyim.1 ağustosta 4 lü tarama testi yaptırdım.sonuç iyi çıkmadı doktorum ek araştırmaya gitmesini tavsiye etti.yani AMNİYOSENTEZ...kararı bize bıraktı. ben amniyosentez yaptırmak istemiyorum. detaylı ultrason da down sendromu bulgularına rastlanabilir mi ? bunu merak ediyorum???

kızlar şu an 19 haftalık hamileyim.1 ağustosta 4 lü tarama testi yaptırdım.sonuç iyi çıkmadı doktorum ek araştırmaya gitmesini tavsiye etti.yani AMNİYOSENTEZ...kararı bize bıraktı. ben amniyosentez yaptırmak istemiyorum. detaylı ultrason da down sendromu bulgularına rastlanabilir mi ? bunu merak ediyorum???

öncelikle geçmiş olsun diyorum.

tarama testleri ne yazıkki rutinde yapılan kan testleriyle mantık olarak karıştırılıp, bir şeyin varlığını kesin olarak gösteriyor zannedilir. öncelikle bu testlerin kesinlikten ziyade olasılık söyleyebildiklerini aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. yani bebek down sendromlu olacak veya sağlıklı olacak şeklinde kesin ifadeler veremez. dolayısıyla olasılık yüksek çıksa bile bebek sağlıklı, düşük çıksa bile bebek Allah korusun down sendromlu olabilir.

amniosentez ise, biraz daha gerçeğe yakındır. anne karnından alınan sıvıda bebeğe ait hücreler bulunur. bu sıvıdaki hücrelerdeki kromozom sayısına bakılarak bebeğin down sendromlu olup olmadığı söylenebilir. ama burdada rsik var. şöyleki, alınan sıvıda, şans bu ya, bebeğe değil de sadece anneye ait hücreler bulunabilir ve kromozom sayısı gayet normal çıkar. siz bunu bebeğin sağlıklılığına yorarsınız ama aslında kontrol ettiğiniz kormozom bebeğin değil annenindir. amniosentezin yapılma riski de ayrıca mevcut. bebeğe zarar verme yada düşüğe sebep olması riski var.

ayrıntılı ultrason bir alternatif olmayabilir. şöyle ki, biz down sendromunu parmak sayısı gibi gözle görülen birşey zannettiğimiz için çok ayrıntılı bakılınca veya "hoca"bakınca görebilecek zannediyoruz. halbuki down sendromu bir hastalık değil bir sendromdur. fiziksel bir eksiklik görülmez bebeklerde. o yüzden ayrıntılı ultrasonla bakılınca var mı yok mu görülmesi mümkün olmayan bir durum. ancak down sendromlu bebeklerde ense normal bebeklerden biraz kalın, burun da biraz kısadır. ense kalınlığı ve burun kemiği boyuna bakılarak birşey söylenebilir ama bu da yine olasılıktır. her ensesi kalın veya burnu kısa bebek sendromlu olmuyor çünkü.

birkaç ay önced arkadaşımın bebeği için de aynı durum sözkonusuydu. tarama testinde sendrom riski yüksek çıkmıştı ve arkadaşım ısrarla benden profesor ismi istemişti. bir türlü ikna edemedim. bir profesör bakınca daha iyi görür diye bir düşüncesi vardı. ne testlerin mantığını ne de donwn sendromunu anlamıyordu. parmak sayısı gibi bir şey zannediyordu. gititkleri doktor 5 aylık bebeğe kürtaj düşünmüş bir de.

amniosentez için karar elbette sizin ama bütün bu yapılanların hala kesin bir gösterge olmadığını ve müdahele riski taşıdığını da unutmayın.

4 boyutlu ultrasonun mantığı ise şu:
ultrason aslında ses dalgaları kullanılarak 2 boyutlu görüntü oluşturmadır. karnın farklı farklı kesitlerinden bu görüntüler elde edilir. karpuzu dilimlediğinizi düşünün. bu boyutlar en ve boydur (x ve y) herbir kesittten alınan görüntüler bir pc programı kullanılarak bilgisayarda birleştirilir ve 3 boyutlu görüntü oluşturulur. yani dilinlenerek görülmüş karpuzun dilimlerini birleştirip karpuz görüntüsü oluşturulur. 3 boyut ise en-boy-derinlik (x, y ve z)

4 boyuttan kastedilen ise, en-boy-derinlik-zaman (x-y-z-t) dir. yukarda anlattığım karpuz oluşturma işi herbir saniye veya birkaç saniyede bir tekrar tekrar yapılırsa, karpuzun hareketleri görülür. yani bebeğinizin 3 boyutlu resmi sürekli sürekli oluşturularak hareketleri izlenebilir. (sinema mantığı) hareket tabiki sadece iki boyutta da izlenebilir ama en ve boydan oluşan bir görüntüdür bu. burdan anlaşılıyor ki, 2 boyutlu ultrasonla 4 boyut arasında aslında bir fark yok. anne adayları çok daha fazla bilgi veriyor yada çok daha iyisiymiş gibi astronomik paralar verip bu işlemi yaptırıyorlar ancak hastanelerde çekilen ultrason son derece yeterli tıbbı bilgi edinmek için.

CANIM bayramdan önce aldım dörtlü test sonuçları 1/65 çıktı.Senin kaç bilmiyorum .Dünyam başıma yıkıldı ağlamaktan helak oldum.Doktorum 2 profesör ismi söyledi amniyosentez için, onlar da bayram tatilinine çıkmıştı bile.Ailelerimize bir şey söyleyemedik belli etmemeye çalıştık bayram da yüzüm gülüyordu ama içim kan ağlıyordu.

Bir de bir kan tahlilinden bahsetti doktorum.Yurt dışından yeni gelmiş.Anneden kan alınıyormuş içinden bebeğin dna parçalarını bulup down sendromunun olup olmadığını inceliyormuş. Amniyosentez yerine yani. Daha yaygın değil hata konu açtım kimse cvp yazmadı.Adı Harmony Prenatal test yaz internete araştır.Ama biraz pahalı Çünkü kan amerikaya gönderiliyor.Hangi şehirdesin bilmiyorum ama ben önceki gün sakaryadan istanbula gidip onların labarotuvarında kan verdim 1750 tl. Ama uzaktaysan doktoruna kan alma kitini yolluyorlarmış doktorun kan alıp onlara geri yolluyor.Sonuçlar da 2-3 hafta arasında belli olacak. İnşallah iyi çıkacak yatıp kalkıp dua ediyorum.

Amniyosentez randevusuna gittim yine de profesöre Zaten karar vermiştim yaptırmayacaktım ama gittim ayrıntılı ultrasona baktı.Down sendromu bulgularına rastlamadı ( ense kalınlığı parmak kemikleri gibi )bu bizi biraz rahatlatır dedi. Öyle diyince zaten asla yaptıramazdım amniyosentezşi riski göze alamazdım. Allaha şükür maddi durumumuz müsaitti de o kan testini yaptırdık Şimdi bekliyoruz işte.

Bir düşün derim internete yaz telefon et araştır maddi durumun yeterliyse dene.İnşallah hayırlı haber alırız ikimizde de burda birlikte seviniriz cnm

Son düzenleme:

Rabbim yardımcın olsun inşallah sağlıcakla alırsın bebeğini kucağına bol bol dua et cnm Hersey Allahın elinde özürlü doğar dedikleri çoğu bebekler sağlam doğuyor çok duyuyoruz...

arkadaşa katılıyorum coğu hasta denen bebek sağsağlam doğmuş açıkcası ben sırf bu yüzden yaptırmadım etrafımdada 9 ay hamileliği zehir gecen 4 5 doktorun bu cocuk down sendromlu deyipte sağlıklı doğan bebeklerde var Allah'ın izniyle bebeğiniz iyidir sizin stres yapmanız bebeğinizi daha kötü etkiler

Evet detayli ultrasound da down sendromu ve trisomy18 gibi hastaliklari teshis edebiliyorlar. Detayli ultrasoun da bebegin ellerini acip acmadigi(eger ellerini acabiliyorsa down sendromu degil diyorlar) kalp atislarinin normal olup olmadigini, kafasinin sekline vs bakarak bir sorun olup olmadigini ogrenebiliyorlar. Amnio testinde dusuk riski %0.005. Sana tavsiyem iyice dusunup bu bebegi her haliyle Kabul edip etmeyecegine karar vermendir. Eger diyorsan ki ne ise kabulumdur o halde amnio testi yapmamani tavsiye ederim. Amnio testinin guveninirligi %90 ama %10 luk bir yanilma payi da var ki bu da saglam bebegin dusuk olmasina sebeb verebiliyor. Benim icin %10 yanlis payi bile yuksek. Allah yardimciniz olsun. InsaAllah bir sorun cikmaz.

Arkadaşlar yorumlarınız için çok sağolun. 4 boyutlu taramaya girdim ve çok şükür 22 belirtiden hepsini geçtik 1 tane bile negatif sonuç çıkmadı..Bebeğim çok şükür sağlıklı. Bir daha kesinlikle böyle bir test yaptırmam bu konuyu okuyan herkese söylüyorum kimseye tavsiye etmeyin bu testleri insanları üzmekten başka bişey değil. bu haftam nasıl kötü geçti anlatamam. Allahım bütün herkesin evladını sağlıklı bir şekilde kucağımıza almayı nasip etsin İnşallah...

arkadaşlar yorumlarınız için çok sağolun. 4 boyutlu taramaya girdim ve çok şükür 22 belirtiden hepsini geçtik 1 tane bile negatif sonuç çıkmadı..bebeğim çok şükür sağlıklı. Bir daha kesinlikle böyle bir test yaptırmam bu konuyu okuyan herkese söylüyorum kimseye tavsiye etmeyin bu testleri insanları üzmekten başka bişey değil. Bu haftam nasıl kötü geçti anlatamam. Allahım bütün herkesin evladını sağlıklı bir şekilde kucağımıza almayı nasip etsin inşallah...

dörtlü tarama riskiniz ve yaşınız kaçtı acaba? Bir de dörtlü taramada gebelik yaşı olarak son adet tarihi mi alınmıştı ikili yaptırmışmıydınız? Bebeğinize sağlıkla kavuşup büyütün inşallah

Diyelim ki ikili test riski 1/100 ayrıntılı üst de hiçbir anormallik çıkmazsa donen riski 1/200 e ibermyani yarıya düşer ancak kesin donen veya değil diyemez.kesin bilgi için amniyosentezle bebeğin kromozom analizini yapmak gerekir

Back
X