kızlar şu an 19 haftalık hamileyim.1 ağustosta 4 lü tarama testi yaptırdım.sonuç iyi çıkmadı doktorum ek araştırmaya gitmesini tavsiye etti.yani AMNİYOSENTEZ...kararı bize bıraktı. ben amniyosentez yaptırmak istemiyorum. detaylı ultrason da down sendromu bulgularına rastlanabilir mi ? bunu merak ediyorum???
kızlar şu an 19 haftalık hamileyim.1 ağustosta 4 lü tarama testi yaptırdım.sonuç iyi çıkmadı doktorum ek araştırmaya gitmesini tavsiye etti.yani AMNİYOSENTEZ...kararı bize bıraktı. ben amniyosentez yaptırmak istemiyorum. detaylı ultrason da down sendromu bulgularına rastlanabilir mi ? bunu merak ediyorum???
öncelikle geçmiş olsun diyorum.
tarama testleri ne yazıkki rutinde yapılan kan testleriyle mantık olarak karıştırılıp, bir şeyin varlığını kesin olarak gösteriyor zannedilir. öncelikle bu testlerin kesinlikten ziyade olasılık söyleyebildiklerini aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. yani bebek down sendromlu olacak veya sağlıklı olacak şeklinde kesin ifadeler veremez. dolayısıyla olasılık yüksek çıksa bile bebek sağlıklı, düşük çıksa bile bebek Allah korusun down sendromlu olabilir.
amniosentez ise, biraz daha gerçeğe yakındır. anne karnından alınan sıvıda bebeğe ait hücreler bulunur. bu sıvıdaki hücrelerdeki kromozom sayısına bakılarak bebeğin down sendromlu olup olmadığı söylenebilir. ama burdada rsik var. şöyleki, alınan sıvıda, şans bu ya, bebeğe değil de sadece anneye ait hücreler bulunabilir ve kromozom sayısı gayet normal çıkar. siz bunu bebeğin sağlıklılığına yorarsınız ama aslında kontrol ettiğiniz kormozom bebeğin değil annenindir. amniosentezin yapılma riski de ayrıca mevcut. bebeğe zarar verme yada düşüğe sebep olması riski var.
ayrıntılı ultrason bir alternatif olmayabilir. şöyle ki, biz down sendromunu parmak sayısı gibi gözle görülen birşey zannettiğimiz için çok ayrıntılı bakılınca veya "hoca"bakınca görebilecek zannediyoruz. halbuki down sendromu bir hastalık değil bir sendromdur. fiziksel bir eksiklik görülmez bebeklerde. o yüzden ayrıntılı ultrasonla bakılınca var mı yok mu görülmesi mümkün olmayan bir durum. ancak down sendromlu bebeklerde ense normal bebeklerden biraz kalın, burun da biraz kısadır. ense kalınlığı ve burun kemiği boyuna bakılarak birşey söylenebilir ama bu da yine olasılıktır. her ensesi kalın veya burnu kısa bebek sendromlu olmuyor çünkü.
birkaç ay önced arkadaşımın bebeği için de aynı durum sözkonusuydu. tarama testinde sendrom riski yüksek çıkmıştı ve arkadaşım ısrarla benden profesor ismi istemişti. bir türlü ikna edemedim. bir profesör bakınca daha iyi görür diye bir düşüncesi vardı. ne testlerin mantığını ne de donwn sendromunu anlamıyordu. parmak sayısı gibi bir şey zannediyordu. gititkleri doktor 5 aylık bebeğe kürtaj düşünmüş bir de.
amniosentez için karar elbette sizin ama bütün bu yapılanların hala kesin bir gösterge olmadığını ve müdahele riski taşıdığını da unutmayın.
4 boyutlu ultrasonun mantığı ise şu:
ultrason aslında ses dalgaları kullanılarak 2 boyutlu görüntü oluşturmadır. karnın farklı farklı kesitlerinden bu görüntüler elde edilir. karpuzu dilimlediğinizi düşünün. bu boyutlar en ve boydur (x ve y) herbir kesittten alınan görüntüler bir pc programı kullanılarak bilgisayarda birleştirilir ve 3 boyutlu görüntü oluşturulur. yani dilinlenerek görülmüş karpuzun dilimlerini birleştirip karpuz görüntüsü oluşturulur. 3 boyut ise en-boy-derinlik (x, y ve z)
4 boyuttan kastedilen ise, en-boy-derinlik-zaman (x-y-z-t) dir. yukarda anlattığım karpuz oluşturma işi herbir saniye veya birkaç saniyede bir tekrar tekrar yapılırsa, karpuzun hareketleri görülür. yani bebeğinizin 3 boyutlu resmi sürekli sürekli oluşturularak hareketleri izlenebilir. (sinema mantığı) hareket tabiki sadece iki boyutta da izlenebilir ama en ve boydan oluşan bir görüntüdür bu. burdan anlaşılıyor ki, 2 boyutlu ultrasonla 4 boyut arasında aslında bir fark yok. anne adayları çok daha fazla bilgi veriyor yada çok daha iyisiymiş gibi astronomik paralar verip bu işlemi yaptırıyorlar ancak hastanelerde çekilen ultrason son derece yeterli tıbbı bilgi edinmek için.