6 aylik bebege inek sutu verilmez once bunu kesin olarak soyleyeyim. Bunun disinda ama inek sutune karsi anlamsiz bir nefret var forumda. Bu her turlu yeni bilgiye koru korune sarilmaktan kaynaklaniyor. Inek sutu yerine kefir, yogurt gibi sutun fermente hallerinin cok daha faydali olduguna katiliyorum. Bunlari duzenli olarak yiyen bir cocugun sut icmesine hic gerek yok.
Ama sut tumden faydasiz diyemezsiniz, hele hele devam sutlerinin inek sutunden daha iyi oldugu sanrisi maalesef basarili bir pazarlama stratejisinden ibaret. Bunu ben degil AAP (American Academy of Pediatrics) ve Osman Gonulal gibi bircok doktor soyluyor. Anne sutu almayan ve mamayla beslenen bir bebegin 1 yasindan sonra mamaya ya da devam sutune ihtiyaci yok, yogurt peynir vb yiyorsa inek sutune de yok. Ama bunlarin yoklugunda inek sutu onemli bir D vitamini, kalsiyum ve protein kaynagi.
Devam sutu dediginiz seyler (ya da 2 numarali 3 numarali mamalar) 6 aydan kucuk bebekler icin olan mamalarin reklami ve kampanyasi yapilamadigi icin uretici sirketlerin buldugu bir satis taktigi. Yani anne sutu almayan bebekler icin ilk 6 ay elzem olan mamalar cok siki regulasyona tabii ve buna binaen reklami yapilamiyor, fiyatinda indirim vs yapilamiyor. Ama 6 aydan sonrasi icin cikarilan urunler icin boyle bir denetim yok. O yuzden aslinda bebeginiz 6 aylik oldugunda hemen 2 numarali mamaya gecmek yerine (sikica denetlenen) 1 numara ile devam ederseniz daha iyi edersiniz. 1 yasindan sonra ise doktorunuz onermedigi surece devam sutu falan vermek zorunda degilsiniz.