6 yasındaki kızım arkadaki odalara gitmiyor

gebito

Nirvana
Kayıtlı Üye
12 Ekim 2008
7.105
En iyi cevaplar
2
16.309
773
Merhaba,

Valla ufacık bir evimiz var. Sadece kızımın odası ve banyosu koridorun sonunda ama kısacık bir koridor zaten. Kızım odasına ve banyosuna yalnız gitmiyor. Kapı sesinden korktuğunu söylüyor ama zaten kapı hep aynı pozisyonda duruyor ve ses çıkarmıyor. gitgide artıyor bunun şiddeti. Geçen gün gönderdm bir şekilde ikna edip, nefesini tutmuş koşa koşa geldi. Bir profesyonel ile görüşmemiz çok kolay değil çünkü yurtdışındayız, onlinedan da yeterli iletşimi kuramayacağını düşünüyorum. Bir tavsiyeniz var mı?

Ekleme: pek çok kişi bunu karanlık korkusu gibi yorumlamış ama oda ve ya banyo karanlık olmuyor. Hava aydınlıkken, odalar aydınlıkken de aynı şekilde davranıyor.

Bir de youtube izlemiyor. Ona izletebilecek arkadaşıda yok.

Son düzenleme:
Çeşitli kitaplar var bunlarla ilgili çocukların korkularını hikayelestirilmis bir şekilde anlatıyor. Bunları denediniz mi? Çağlar Karanliktan Korkmuyor, İnci Karanlıktan Korkmuyor gibi. Belki yardımcı olur.

O yaşlarda bu tarz korkular normal bence koridoru ışıklandırın onun seveceği tarzda gece lambaları koyun keza odasına da öyle ve akşamları hep açık kalsın sabaha kadar kapısı için de önüne tahta koyup sabitleyin ki oynayıp ses çıkarmasın sonuna kadar da açık kalsın

Bizimki birara tamamen yapışık yaşıyordu bize.
Zamanla azaldı.
Tuvalete falan gidemiyordu.
Uzun sürse de kendi kendine azaldı ama sizin durumu bilemem tabii.
Ne zamandır korkuyor?

İzlediği şeylere bakın. Şu huggy wuggy gibi videolar bu tarz korkulara sebep olabiliyor.

Okula gidiyor mu? Arkadaşları izletmis ya da anlatmış olabilir.

Her akşam uyumadan önce bugün seni en çok ne mutlu etti, bugün üzüldüğün bir şey oldu mu, bugün seni korkutan bir şey oldu mu vb soruları sorun. Zamanla anlatır. Korkularından yola çıkarak cevabı bulursunuz. Kitaplar da çok yardımcı olur .

Merhaba,

Valla ufacık bir evimiz var. Sadece kızımın odası ve banyosu koridorun sonunda ama kısacık bir koridor zaten. Kızım odasına ve banyosuna yalnız gitmiyor. Kapı sesinden korktuğunu söylüyor ama zaten kapı hep aynı pozisyonda duruyor ve ses çıkarmıyor. gitgide artıyor bunun şiddeti. Geçen gün gönderdm bir şekilde ikna edip, nefesini tutmuş koşa koşa geldi. Bir profesyonel ile görüşmemiz çok kolay değil çünkü yurtdışındayız, onlinedan da yeterli iletşimi kuramayacağını düşünüyorum. Bir tavsiyeniz var mı?

Odasında, banyoda, koridorda filan eğlenceli şeyler yapmayı deneyin birlikte. Koridorda dans edin, banyoda ellerinizi yıkarken baloncuk yapıp üfleyin, odasında film izleme partisi yapın vs. Gündelik hayatınıza daha çok dahil edin evin o alanlarını.

Bir de kendim de çok sevdiğim ve anlamlı bulduğum için Harry Potter evrenindeki böcürtlerle savaşma ya da patronus oluşturma yöntemlerini yaşlarına uygun bir şekilde oyunlaştırarak yaptırırım ben korkan çocuklara. Genelde işe yarar, severler hep

Arkadaşım korku diye bir kitap almıştım, 3 yaş civarındayken, ara ara onu okuruz.

Youtube hiç izlemiyor. Netflikste hep benim kontrolümde tv izliyor, izledği çizgifilmler hep yaşına uygun, çocukça, çoğunlukla öğretici şeyler.

Okulda da video izleyebilecekleri bir şey yok. Bırak videoyu okulda kurabiye bile paylaşamıyorlar.

Mesela daha küçükken paw patrolün cadılar bayramı bölümünden korkmuştu, izlemeyi bırakmıştı. Korku filmlerinde de mantık şöylwdir benim için; sonunu gördüğüm filmden korkmam. O zaman oturup o bölümü onunla izleyip hayaletin marshall olduğunu görüp korkmaya gerek birşey olmadığına karar vermiştik.

O uyuduğunda hava daha kararmamış oluyor. Yani sorun karanlık değil.

Sorunun kaynağını öğrenmeye çalışıyorum ama kapı diyor. Dediğim gibi kapı sanit duruyor ve gıcırdamıyor zaten. sedece biraz şiş olduğu için kapanmıyor ama biz zaten kapıyı hiç kapatmıyoruz. Ama bugun ona kapıyı sabitlemeyi teklif edeceğim.

Bizimki birara tamamen yapışık yaşıyordu bize.
Zamanla azaldı.
Tuvalete falan gidemiyordu.
Uzun sürse de kendi kendine azaldı ama sizin durumu bilemem tabii.
Ne zamandır korkuyor?
Bir aydır bu evdeyiz. Öncesinde üst kata yalnız gitmeye korkuyordu. O daha makuldü.

Arkadaşım korku diye bir kitap almıştım, 3 yaş civarındayken, ara ara onu okuruz.

Youtube hiç izlemiyor. Netflikste hep benim kontrolümde tv izliyor, izledği çizgifilmler hep yaşına uygun, çocukça, çoğunlukla öğretici şeyler.

Okulda da video izleyebilecekleri bir şey yok. Bırak videoyu okulda kurabiye bile paylaşamıyorlar.

Mesela daha küçükken paw patrolün cadılar bayramı bölümünden korkmuştu, izlemeyi bırakmıştı. Korku filmlerinde de mantık şöylwdir benim için; sonunu gördüğüm filmden korkmam. O zaman oturup o bölümü onunla izleyip hayaletin marshall olduğunu görüp korkmaya gerek birşey olmadığına karar vermiştik.

O uyuduğunda hava daha kararmamış oluyor. Yani sorun karanlık değil.

Sorunun kaynağını öğrenmeye çalışıyorum ama kapı diyor. Dediğim gibi kapı sanit duruyor ve gıcırdamıyor zaten. sedece biraz şiş olduğu için kapanmıyor ama biz zaten kapıyı hiç kapatmıyoruz. Ama bugun ona kapıyı sabitlemeyi teklif edeceğim.
Arkadaşları anlatmış olabilir. Bız çocukken çok korku hikayesi anlatırdık birbirimize.

Konu belli ki kapı değil. Yazdığım soruları her gün sorun, gerçek sebebi bir gün söyleyecek nasılsa.

Ben de cocukken tuvalete yalniz gidemiyordum cok korkuyordum. Bazen koridorda kosarak gidiyordum tuvalete, o arada beni karanlik gucler ele gecirmeden tuvalete yani isiga ulasayim diye. Bu o kadar uzun sure devam etmis olacak ki hala hatirliyorum o gunlerimi. Problemin tek kaynagi isik. Karanlik korkusu oluyor cocuklarda cunku karanliktan hemen bir el bir canavar bir sey cikip bizi alabilir gibi geliyor, biz goremedigimiz icin. Bir de bu izledigimiz korku filmleri, cocuklari korkutmak icin uydurulan hikayeler, hepsi etkili. Ailem beni oyle egitmedi ama bir sekilde cevreden, diger cocuklardan falan cocuklar duyuyor ve kafasinda buyutuyor. Zaten kendilerini o yaslarda biyolojik olarak da korunaksiz hissettikleri icin korkmaya meyilliler. Gece kabus gorunce de korkudan tiril tiril aglayip annemi uyandirdigimi hatirliyorum. Yani kisacasi isiklandirin biraz koridoru. Ikna etmek icin konusun, bu korkunun cocuklarda normal oldugunu ama yersiz bir korku oldugunu, kapi kilitli oldugu icin eve kimsenin giremeyecegini, bu tur seylerin sadece filmlerde oldugunu falan soyleyin.

Merhaba,

Benim 10 yaşındaki oğlum yatağın altından canavar çıkacak diye yorganı başına geçiriyor., Kızın tuvalete gittiğinde bizi kapıda bekletiyor. Hayal dünyaları çok geniş.

Artı ben çocukken yıllarca ayaklarımı yorganın dışında bırakamadım, biri tutacakmış gibi geliyordu.😀

Her çocukta vardır korku. Başka odaya yalnız gidememek çok uç bir davranış değil bence, kimbilir kafasından neler geçiyor.
Büyüdükçe, anladikça düzelecektir.

Ben küçükken evimizde tuvaletin çıkışında yatak odası vardı ve karanlık olurdu, tuvaletten hızla çıkıp o sırada ışıklı olan oturma odasına koşardım, sanki o karanlık odadan benim tuvaletten çıkmamla birlikte öcü gibi birşey de çıkıp arkamdan beni kovalıyormuş gibi hissediyordum😂 bunlar çocuklukta normal şeyler, benim kendi çocuklarımın da vardı bu tür şeyleri, ki 8.5 yaşındaki oğlumda hala var, koridordaki lambayı insan yüzüne benzetiyor ve ondan korkuyor mesela.

Merhaba,

Kızınız kaç yaşında ve hangi ülkedesiniz? Niye pedagogla görüşemiyorsunuz, lisan problemi mi var?
Benim kızımda küçükken pencereden korkardı. Yani gece pencereden içeri atıyorum kaplumbağalar girecek diye korkar uyuyamazdı. Kalkıp bütün evi gezerdim onunla. Beraber pencereleri kontrol ederdik. Odasında pencere önüne kutu falan koyardık, işte dışarıdan giremesinler diye.

Kapı ses çıkarmıyor dediniz ama çocuğu ikna etmek için bir kaba çok az zeytinyağı dökün, verin eline kulak çubuğundan. Menteşeleri beraber yağlayın, bak bunu yapınca hiç ses çıkmaz artık deyin. Başka nereden ses geliyor diye tek tek sorun kızınıza. Banyoda eşyaların yerini değiştirin, atıyorum kirli sepetini öbür tarafa koyun. Hatta cep telefonunuzun kamerasını açıp banyoya yerleştirin veya basit bir bebek kamerası alın. Bak bununla odanı ve banyonu kaydedeceğim, yine de ses veya başka birşey varsa görürüz deyin. Kendisi seyretsin. Benim taktiğim hep korkunun üzerine gitmektir. Ama çocuğu tek başına yollamaktansa yanında olmak lazım. Elini tutun beraber gidin.

Korktuğu kapıyı süsleyin beraber
Gülen suratlar asın
Odaya onunla gidin ama korktuğu için eşlik ettiğinizin bilincinde olmasın. Yani "hadi bende geldim seninle bak birşey yok" gibi değil de "bu kapı çok şirin oldu değil mi? Hep gelip bakasım geliyor güzel süsledik" gibi ona güven verici şeyler.
Bende çok korkardım mutfağa su içmeye gitsem tüm ışıkları yaka yaka giderdim
Hatta bi ara 20 yaşındayken bile bi dönem böyle hissettiğim olmuştu. Şu an hatırladım😳

You tube videolar izliyormu bu aralar ingtr bütün psikolaglar hugy mugy ne var onlarin zararlarını cocuklari nasil korkuttuklarini anlatıyor hep

Korktuğu kapıyı süsleyin beraber
Gülen suratlar asın
Odaya onunla gidin ama korktuğu için eşlik ettiğinizin bilincinde olmasın. Yani "hadi bende geldim seninle bak birşey yok" gibi değil de "bu kapı çok şirin oldu değil mi? Hep gelip bakasım geliyor güzel süsledik" gibi ona güven verici şeyler.
Bende çok korkardım mutfağa su içmeye gitsem tüm ışıkları yaka yaka giderdim
Hatta bi ara 20 yaşındayken bile bi dönem böyle hissettiğim olmuştu. Şu an hatırladım😳
Odasında öyle güzel oyuncakları var ki onların hatırına gitmiyorsa kapıdaki bişiler için hiç gideceğini sanmıyorum.

Merhaba,

Benim kızımda karanlıktan korkuyor

YouTube yasak bizde bir sene dir ama genede korkuyor kafasında kuruyor sanırım.

Belki okulda arkadaşlarında bir şey duymuştur. Yada gece kabus görmüştür.

bende küçükken bende korkuyordum, sen ne kadar bana benziyorsun filan diye konusturabilirsiniz. Yada kapının önüne bir engel koyabilirsiniz. Belki rahatlar.

Belki okulda arkadaşlarında bir şey duymuştur.
bazı çocukların çok geniş hayal güçleri oluyor. Geçenlerde en yakın arkadaşı bugun annenle babanın işleri var sei benim annem alacak demiş. Benim kızım da inanmış. Kendi aralarında başka ne hikayeler uyduruyorlar merak ediyorum.

bazı çocukların çok geniş hayal güçleri oluyor. Geçenlerde en yakın arkadaşı bugun annenle babanın işleri var sei benim annem alacak demiş. Benim kızım da inanmış. Kendi aralarında başka ne hikayeler uyduruyorlar merak ediyorum.

Çok komikler ya😁😁 önce konuşmayı deneyin. Muhtemelen arkadaşlarından bir şey duymuştur. Sonra olmadı yardım alırsınız.

Kızımın arkadaşları ile oynadıkları bir oyun vardı. Mecbur bizde indirdik. Bir arkadaşı kabus görmüş oyunla ilgili. Oyunun amacının çocuklara kabus gördükmek olduğuna karar vermişler. Çoğu oyunu sildi. 😁

Benim kızımda sildi. Ama oyunun amacı kabus gördükmek değildir, arkadaşın çok oynayıp, etkilenmiştir diye açıkladım.

Back
X