Açıköğretim Öğrencisi Neden Öğrencilere Tanınan Haklardan Yararlanamaz?

Derdimin ne olduğunun farkında olmayanlar için konunun açılma sebebini tekrar paylaşmak istedim, zahmet olmazsa bir daha okuyun:

Bir açıköğretim fakültesi öğrencisi olarak çok rahatsız olduğum bir konu bu... Şöyle ki;

Öğrenci kimlik kartımın arka yüzünde "Kimlik kartının sahibi Türkiye'nin her yerinde öğrencilere sağlanan kolaylıktan yararlanır" maddesi bulunmakta. Ama görüyorum ki toplu taşıma araçları başta olmak üzere açıköğretimi asla öğrenci niteliğinde kabul etmiyorlar.

En son bindiğim toplu taşıma aracında öğrenci ücreti vermek isteyince nerede okuduğum soruldu. Ben de açıköğretim öğrencisi olduğumu söyledim. Bunun üzerine açıköğretimi tam ücretine tabi tuttuklarını söyleyince, onlara kimliğimin arkasında yazan yazıyı söyledim ve öğrenci haklarından yararlanma hakkına sahip olduğumu belirttim. Kimliğimi görmek istediler, cüzdanımdaki karışıklıktan dolayı bulamayınca tam ücreti vermek zorunda kaldım çünkü münakaşamız yüzünden araç harekete başlamamıştı insanları bekletmek istemedim.

Bizi öğrencilerden saymıyolarlar evet, çünkü her bahar ve güz döneminde 205 TL'yi onlar yatırıyorlar. Hem hayat mücadelesi verip hem okumaya çalışan da onlar. Hiç birşeye benzemeyen fakülte kitapları yüzünden kaynak kitaplara para döken, yetmediğinde gereken kurslara giden de onlar. Kitaptan başka konu anlatımlı kaynak kabul etmeyen fakülte, kitabıyla da alakalı sorular sormayınca önlisansı lisans süresince okuyan da onlar...:31:

Eğer aranızda açıköğretim ÖĞRENCİSİ var ise, lütfen haklarını korusun. Kimse sesini çıkarmadığı için isteyen istediği gibi davranıyor. Ben tek başıma koca adamlarla kavga edebilirim bu yüzden, kimliğimi de buldum bu konu yinelenirse hakkımı sonuna kadar savunmaya kararlıyım.:45:

Sen de o zaman şu şöyledir, bu böyledir diye bilip bilmeden ortaya laf atmayacaksın. Sen benim ne şartlarda öğrenim gördüğümü nerden biliyorsun ki? Ya da bir başkasının?

Öyle mi???? peki sen kimin nasıl okuduğunu nereden biliyordun da şunu yazdın??

Sizin bi yerlerden gelme (aileniz olsun bursunuz olsun) paralarınız var iken, ben hem o parayı kazanıp hem okumaya çabalıyorum. Hem okul derdim var, hem geçim derdim.

ne kolay değil mi bol keseden lafları sayıvermek.

Neyse uzatmayalım ben tekrar cevap yazmayacağım.Sen bana yazacaksan da sen bilirsin.

yani şimdi sen burda bu konuyu actın iyi güzel de ne yanı sonuc ne .....biz aöf okuyanları bende dahil öğrenci olarak kabul edince aöf bizlerden 20 kurus eksik mi alacak!!!!! bu kadar gerginliğe bile gerek yok ya......
aöf için her sınavda 400 km yol kat edıyorum ilçeden ile sınav için gidiyorum.....aöf nın çok umrunda olsaydık her ilçe de sınav olurdu....her sınav bana 200 liraya mal oluyor...sen 20 kuruşun hesabını yapıyorsun ya......
kurallar varsa var almıyorlarsa almıyor dolmuslar.....mesele bu sekılde başka yerlere gıder......
sabaha kadar konussan örgün okuyanla aöf okuyanın emegını eşitleyemezsın.......
o yüzden gerginleşmenın anlamı yok.....
ben aöf ye haksızlık etmıyorum....keşke kafam önceden dank etseydı de zamanında o kadar çalışıp çabalamazdım direk aöf okurdum....
maalesef sistem bu.bizleri bu hale getirdiler....
bırakın getirenler tartışıp,çözüm bulsunlar.....

Kimse kimseye bedavadan 5 kuruş bile vermediği bir devirde, ben 5 kuruşun da hesabını yaparım 25 kuruşun da. Gerginlik yaratan kim? Konuyu baştan sona bir okuyun, eminim farkedeceksiniz. AÖF sistemi zaten saçma, bunu savunan olmadı ki? Niye durum öyleymiş gibi itiraz etmeye çabaladınız anlamadım. Bak siz de diyorsunuz hem, bedavadan okumadığınızı. Kendinizle çelişmeyin.

Kimse kimseye bedavadan 5 kuruş bile vermediği bir devirde, ben 5 kuruşun da hesabını yaparım 25 kuruşun da. Gerginlik yaratan kim? Konuyu baştan sona bir okuyun, eminim farkedeceksiniz. AÖF sistemi zaten saçma, bunu savunan olmadı ki? Niye durum öyleymiş gibi itiraz etmeye çabaladınız anlamadım. Bak siz de diyorsunuz hem, bedavadan okumadığınızı. Kendinizle çelişmeyin.

ben gocunmuyorum verdiğim para için sistem böyleyse ayak uyduruyorum herkes gibi......aradan sivrilmiyorum......:34:
neyse birbirimize bir şey anlatmaya gerek yok......

Öyle mi???? peki sen kimin nasıl okuduğunu nereden biliyordun da şunu yazdın??

ne kolay değil mi bol keseden lafları sayıvermek.

Neyse uzatmayalım ben tekrar cevap yazmayacağım.Sen bana yazacaksan da sen bilirsin.

Farklı fikirlere sahip olabiliriz, saygı çerçevesinden çıkılmadan tartışabilirsek evet yazarım. Ama sanırım o çerçeveyi aşmaya başladık, konuya renk kattığın için teşekkür ederim :34: Başka da söylemek istediğim birşey yok.

Bir de derler ki ülkemin okuma seviyesi cok düsük diye

Böyle zihniyetler oldugu sürece tabi ki ilerlemez güzel ülkem

Neden kimse kimsenin okudugunu,yedigini,ictigini cekemez ki

Sevinsenize bu insanlarda bir seyler yapmak icin cabaliyorlar.

Sonrada neden ülkem su ortalamaya giremedi bu ortalamaya giremedi dersiniz

pess yani

20sinden 50sine aöfde okuyanlari gördükce ben seviniyorum,helal aöflilere

bu arada o burnu kaf daginda olanlar umarim sizin cocuklariniz ya da sevdikleriniz aöf okumak zorunda kalmaz sartlarindan dolayi

ben gocunmuyorum verdiğim para için sistem böyleyse ayak uyduruyorum herkes gibi......aradan sivrilmiyorum......:34:
neyse birbirimize bir şey anlatmaya gerek yok......

Siz her sistemi olduğu gibi kabul edecekseniz bu sizin sorununuz, ama ben haksızlığa uğramışsam eğer banane sistemden? Hak savunmak ne zamandan beri sivrilmek oldu?

Klasik bir laf vardır herkes camdan atlasa sen de mi atlayacaksın diye. Sistem camdan atlasa itirazınız yok sanırım :34:

Arkadasim goruyorum ki konu amacindan cikmis,aof ve orgun kiyaslamasina kadar gelmis ne yazikki konunu kapattir istersen canim yoksa bu tartisma bitmez.

Siz her sistemi olduğu gibi kabul edecekseniz bu sizin sorununuz, ama ben haksızlığa uğramışsam eğer banane sistemden? Hak savunmak ne zamandan beri sivrilmek oldu?

Klasik bir laf vardır herkes camdan atlasa sen de mi atlayacaksın diye. Sistem camdan atlasa itirazınız yok sanırım :34:

yok efendım olunca da bir şey değişmiyor çünkü...
itirazınız varsa kk ya değil buyrun yetkili kişilere müracaat edin.....

Son düzenleme:
öğrenciler öğrenci oldukları için indirimden faydalanabilirler.
Ben şu an öğrenci değilim zaten.Okuduğum okulları merak edersen özelden yazarım.Siz nerde ne okudunuz ne gördünüz bilemem.
Burada asıl sorun şu :açıköğretim fakültesi gerçekte bir okul mudur ki,bu programa dahil olanlar öğrenci olsun???
şimdi yazmışlar o kadar kitap okuyoruz bilmem ne sınavına giriyoruz diye.
Okulda ders verilir değil mi ama açık öğretimde bu yok.Aslında o çok zor sandığınız sınavlar da zor değil çünkü siz birşey öğrenmiyorsunuz ki.
Yani allah aşkına al şu kitabı oku sonra sınava gir, bunu nasıl mantıklı buluyorsunuz.
zaten bu yüzden mühendislik gibi bölümler yok açıköğretimde.
Sırf olabilecek en kolay yoldan benim de bir diplomam olsun diye başvuruyor insanlar.Mezun olunca ne oluyor peki? hiç...
Yani işe alımlarda 1 yıllık tecrübe bile adayları birbirinin önüne alırken bu insan sadece kitap okumuş ve sınava girmiş, sizce şansı olur mu?
Bir kısmı da sırf meraktan, mesela mühendislik okuyor adam felsefe nasıl bişeymiş diyor ve felsefede açıköğretime başlıyor. bu olabilir,mantıklı yani , belli ki kendini geliştirmek istiyor.
Bunların dışında üniversiteye girememiş olanlardan ,eğer bir amca- dayı torpiliyle devlet dairesine girecek ancak aman canım bi de 4 yıllık diploman olaydı denilenler dışında kimse açıköğretimle zaman ve para kaybetmesin.

bir önce ki sayfayı okuyun detaylı yazdım..ha okuyup anlamadıysanız, okuduğunuz okul hiç işe yaramamış demektir.. (yanlış anlamayın anlama kabiliyetinizle ilgili demedim.. üniversite okurken okuduğunuz bölümün dışında hoşgörü, karşıt fikirlere saygı, yapılan işe, emeğe saygı, psikolojisi vs. bunları da kavramış olmanız gerekir diye düşündüm) bu şekilde "okuduğunuz kitap ne ki, öğrecimisiniz ki" gibi cümleler kurarsanız, belki karşısınızdaki insan diploma almakla kalmayacak yüksek lisans yapacak, hatta doktora yapacakken bütün cesaretini kaybettirirsiniz.. bu yüzden saygı duyun, okuduğu okulla ilgili bir hiçmiş gibi konuşmayın, eleştirici yapacasaksanız daha güzel bir dille yapın.. ben hem örgün hem aöf mezunu olarak anlayabiliyorum hatta takdir de ediyorum..

okuduğunuz okullar beni hiç ilgilendirmez, merakta ettirmez.. ha ODTÜ'lüyseniz taktir ederim diğer üniversiteler okul mu ki aaa:49:
açıköğretim bir okuldur, eşkişehir anadolu üniversitesidir.. orada o havayı soluyanlarla, uzaktan okuyanların tek farkı okula gitmemektir..verilen kitaplar zaten o okulun eğimticileri tarafından hazırlanıyor.. o kitapları gerçekten düzgün bir şekilde okursanız ne kadar faydalı ve öğretici kitaplar olduğunu anlarsınız..ha tabi uzun uzun anlatıldığı için çoğuna zor, anlaşılmaz geliyor o ayrı.. ama örgün öğretimde de yüzlerse saat ders al yinede uygulamadan birşey öğrenemezsiniz..örnek: doktorlar.. yeni mezun olan bir dokturu direkt ameliyata sokamazsınız sadece genel bilgileri bilir ama uygulayamaz..keza bizim burada tartıştığımız konu öğrencilik indirim haklarından yararlanmakla ilgilidir.. gelecekte iş açısından elbette farklar var ama bu durum kimsenin öğrencilik haklarını engellemiyor.. ihtiyacı olsun ya da olmasın niye bu kadar dert ediyorsunuz ki sizin hakkınız sizde saklı zaten..
zekan, kabiliyetin varsa evet diploma bir araç olabilir ya da yüksek lisans, doktora gibi planların varsa çok iyi bir araç:34: örgün ya da açık olsun diploma tek başına işe yaramaz:34:

Son düzenleme:
Ben sanıyordum ki aöfle tek derdi olan bir tek şoförler var. Durum cidden vahimmiş.

Harçlar kaldırıldığı zaman ikinci öğretim öğrencileri isyan etmişti çünkü onlar hala harç ödemekte. Birinci öğretim öğrencileri destek olacaklarına dediler ki "daha çok çalışıp daha fazla puanla birinci öğretime yerleşseydiniz o zaman". Bilindiği üzere ikinci öğretime yerleşme puanları aynı bölümün birinci öğretimine bakarak daha düşük. Bunları gördükten sonra aöfle çatışanlara da şaşırmamak gerek.

ne güzel bir örnek vermişsin tebrikler :)

Back
X