Acil serviste yaşadığım rezalet

neun

Guru
Kayıtlı Üye
24 Mart 2012
247
478
323
Evet arkadaşlar, size acil serviste yaşadığım ve içime dert olan bazı rezaletlerden bahsetmek istiyorum.
1 aydır süren sırt ağrısı için acile gelen ve tanı konulmasını bekleyenler, 2 hafta süren mide bulantısı için 15. kez acile gelip gün içinde polikliniğe gitmeyi akıl edemeyenler, boğaz ağrısıyla gelip sıra bekleyince sinirlenip, nefes darlığıyla gelen hastanın kendisinden önce alınması üzerine olay çıkartanlar, sabah kahvaltısını edip “Acaba bugün ne yapsam?” diye düşünürken; “Ayy şu mide ağrım da bir türlü geçmedi, en iyisi bi acile gideyim.” diyenler, evet sizler, teyzelerimiz, amcalarımız, yeğenlerimiz, bacılarımız, sizlerden bahsediyorum, derdim sizlersiniz.

Acil servis tanı koyma birimi değildir, acil servis ölmekte olan hastanın ölmesini engelleme ve ağrısı olan hastanın geçici olarak ağrısını dindirme birimidir. Acil servis sizin 38 gündür olan karın ağrınıza kür sağlamaz, bunlar için poliklinikler, servisler vardır.
Şuradan 1 kişiye bile ulaşıp bu konuda bilinç kazandırabilirmek benim için kârdır.
Teşekkürler.

valla ben hayatımda ıkı kere acıl servıse gıttım
bırınde atesım 39.5 di cok agır grıp olmustum bademcık falan yerımden kalkamıyordum sabahı bekleyemedım gece gec saatde gıttım
dıgerınde de yorgunluktan bayıldım cok agır grıptım ve ınsan ustu bır enerjı sarfetmem gerektı bayıldım goturduler serum yapmıslardı kan tahlılı yapmıslardı bana onda da hamıle oldugumu ogrenmıstım zaten

bende sızın gıbı dusunuyorum

Başlığı okuyunca kim bu densiz dedim ama içerik bambaşka. Yıllarca acil serviste çalışmış biri olarak tebrik ediyorum paylaşımınızı ve destek veriyorum. Bu gidişle gerçekten acillik olunca kendilerine bakacak kimse bulamayacaklar

Evet arkadaşlar, size acil serviste yaşadığım ve içime dert olan bazı rezaletlerden bahsetmek istiyorum.
1 aydır süren sırt ağrısı için acile gelen ve tanı konulmasını bekleyenler, 2 hafta süren mide bulantısı için 15. kez acile gelip gün içinde polikliniğe gitmeyi akıl edemeyenler, boğaz ağrısıyla gelip sıra bekleyince sinirlenip, nefes darlığıyla gelen hastanın kendisinden önce alınması üzerine olay çıkartanlar, sabah kahvaltısını edip “Acaba bugün ne yapsam?” diye düşünürken; “Ayy şu mide ağrım da bir türlü geçmedi, en iyisi bi acile gideyim.” diyenler, evet sizler, teyzelerimiz, amcalarımız, yeğenlerimiz, bacılarımız, sizlerden bahsediyorum, derdim sizlersiniz.

Acil servis tanı koyma birimi değildir, acil servis ölmekte olan hastanın ölmesini engelleme ve ağrısı olan hastanın geçici olarak ağrısını dindirme birimidir. Acil servis sizin 38 gündür olan karın ağrınıza kür sağlamaz, bunlar için poliklinikler, servisler vardır.
Şuradan 1 kişiye bile ulaşıp bu konuda bilinç kazandırabilirmek benim için kârdır.
Teşekkürler.
Yerden göğe haklısınız en son acile gittiğimde 1 saat içinde ameliyata alınmıştım , apandisit patlamak üzereydi , yaklaşık 300 kişilik sıra vardı , bankoda ki görevli rengimi ve halimi görünce beni öncelikli olarak aldığı için olay çıkarmışlardı :D Sırada bekleyenlerden biri de karısı hamile mi acaba diye getirmişti doktor öyle bir azarladı ki oh olsun dedim.... Git eczaneden gebelik testi al manyak mısın diye delirmişti :D

Yerden göğe haklısınız en son acile gittiğimde 1 saat içinde ameliyata alınmıştım , apandisit patlamak üzereydi , yaklaşık 300 kişilik sıra vardı , bankoda ki görevli rengimi ve halimi görünce beni öncelikli olarak aldığı için olay çıkarmışlardı :KK70: Sırada bekleyenlerden biri de karısı hamile mi acaba diye getirmişti doktor öyle bir azarladı ki oh olsun dedim.... Git eczaneden gebelik testi al manyak mısın diye delirmişti :KK70:
Doktor haklı doğruyu demiş de yazık olmuş.kimbilir ne hevesle gelmişlerdir:))))

Teşekkürler.
:KK9::KK9:
İnsanımızın acil algısı “benim hastalığım çok önemli, acilen geçmeli acil hemen geçirir poliklinikle uğraşamam!”

Doktor haklı doğruyu demiş de yazık olmuş.kimbilir ne hevesle gelmişlerdir:))))
Valla gece gece hamilelik testi için gelmek nasıl bir şeydir acaba ama doktor cidden delirmişti burası acil servis tıpkı bu hasta gibi ölüm riski olan hastalar için var demişti.

valla ben hayatımda ıkı kere acıl servıse gıttım
bırınde atesım 39.5 di cok agır grıp olmustum bademcık falan yerımden kalkamıyordum sabahı bekleyemedım gece gec saatde gıttım
dıgerınde de yorgunluktan bayıldım cok agır grıptım ve ınsan ustu bır enerjı sarfetmem gerektı bayıldım goturduler serum yapmıslardı kan tahlılı yapmıslardı bana onda da hamıle oldugumu ogrenmıstım zaten

bende sızın gıbı dusunuyorum

Geçmiş olsun. Bu durumlarda acile gitmek normal zaten. Ama şunu yapanlar da var; 1. gün ateş 39 derece, gece acilde ateş düşürülüyor, ertesi gün tekrar çıkıyor, yine gece acile gidiliyor. 1 hafta boyunca bu sürdürülemez. Bu tür geçmeyen ateşler ve ağrılar için gün içinde polikliniğe gidilmesi gerekiyor. Dirençli bir bakteri olabilir, güçlü bir antibiyotik gerekiyordur vs vs. Bunlar acilde çözülemez.
Bu arada yeri gelmişken; antibiyotik ateş düşürücü, ağrı kesici değildir. Türkiye'deki gereksiz antibiyotik kullanımı yüzünden dirençli bakteri oranında çok fazla artış var. Grip viral bir hastalıktır, antibiyotikle geçmez. Antibiyotik, bakteriler içindir.
Bu konuda da kamu spotunu yapmış olalım. :KK48:

Yerden göğe haklısınız en son acile gittiğimde 1 saat içinde ameliyata alınmıştım , apandisit patlamak üzereydi , yaklaşık 300 kişilik sıra vardı , bankoda ki görevli rengimi ve halimi görünce beni öncelikli olarak aldığı için olay çıkarmışlardı :KK70: Sırada bekleyenlerden biri de karısı hamile mi acaba diye getirmişti doktor öyle bir azarladı ki oh olsun dedim.... Git eczaneden gebelik testi al manyak mısın diye delirmişti :KK70:

Geçmiş olsun. İşte gereksiz yere acile gelenler yüzünden bu tür gerçekten acil olan vakalar gözden kaçabiliyor. Neyse ki sizinki fark edilmiş. Türk insanını can damarından vuran; "Senin anana bacına yapsalar??" felsefesini kullanmak gerekebilir burada da. Gereksiz acil servis kullanımı yüzünden senin ananın bacının acil durumu gözden kaçsa, hoş mu olur?

Ne kadar doğru yazmışsınız. Çocuğun ishali için gitmiştik doktora( çocuk polikliniğine). Orada serumlar acil polikliniğinde takılıyordu. Dr tahlil girişlerimizide acilden yaptırıp vakit kaybetmeyelim dedi. Tahlil için tüp alırken acile ilaç yazdırmaya gelmiş biri tarafından azarlanmıştım. Doktor ve iki hemşire adamı bayağı bi azarladılarda sustu. Onlar olmasada ben cevabını verirdim elbet ama o pişkinlik beni epey şaşırtmıştı.

Geçmiş olsun. Bu durumlarda acile gitmek normal zaten. Ama şunu yapanlar da var; 1. gün ateş 39 derece, gece acilde ateş düşürülüyor, ertesi gün tekrar çıkıyor, yine gece acile gidiliyor. 1 hafta boyunca bu sürdürülemez. Bu tür geçmeyen ateşler ve ağrılar için gün içinde polikliniğe gidilmesi gerekiyor. Dirençli bir bakteri olabilir, güçlü bir antibiyotik gerekiyordur vs vs. Bunlar acilde çözülemez.
Bu arada yeri gelmişken; antibiyotik ateş düşürücü, ağrı kesici değildir. Türkiye'deki gereksiz antibiyotik kullanımı yüzünden dirençli bakteri oranında çok fazla artış var. Grip viral bir hastalıktır, antibiyotikle geçmez. Antibiyotik, bakteriler içindir.
Bu konuda da kamu spotunu yapmış olalım. :KK48:

?

kesınlıkle katılıyorum
antıbıyotık de faydadan cok zarar verıyor 2-3 kere kullanmak zorunda kaldım ne zaman kullansam mantar oldum bagırsak duzenım bozuldu bellıkı florayı da bozuyor saclarım dokuldu ve tekrarlayan hastalıgım bı sonrakınde daha guclu oldu kı doktor ıstegı dısında kendı keyfıme gore asla ılac kullanmayan bırıyım ona ragmen

Cok haklısınız. :KK9:bende bir kere acildeydim Türkiyede hasta yakını olarak. Insanlar gerçekten acil olmayan durumlar icin gelmişti. Sonra doktorlara ve hemsirelere saymaya başlıyorlar. Allah o sağlık sektöründe çalışanlara sabır versin

Ne kadar doğru yazmışsınız. Çocuğun ishali için gitmiştik doktora( çocuk polikliniğine). Orada serumlar acil polikliniğinde takılıyordu. Dr tahlil girişlerimizide acilden yaptırıp vakit kaybetmeyelim dedi. Tahlil için tüp alırken acile ilaç yazdırmaya gelmiş biri tarafından azarlanmıştım. Doktor ve iki hemşire adamı bayağı bi azarladılarda sustu. Onlar olmasada ben cevabını verirdim elbet ama o pişkinlik beni epey şaşırtmıştı.
Beni azarlayana kadar çoktan yazmıştın ilacı demedi mi? Çünkü böyle pişkinleri de var.

Aslında ambulansı boşa arayanlara yapıkları gibi acile de lüzumsuz gelenlere ceza verilmeli. O zaman öğrenilir belki hangi durumlarda gidileceği. Yahu yurtdışında aile hekimine bile öyle kafana göre gidemiyorsun.

Aslında bizde de kağıt üstünde basamak sistemi var. Üniversite hastaneleri 3. basamak mesela, en son gidilmesi gereken. Aile hekiminin tanısını tedavisini yapabileceği hastalıklar için üniversite hastanesindeki asistan ve uzmanlar meşgul edilmemeli. Bizde direkt endokrinoloji uzmanına gidebiliyor insanlar.

Teşekkürler.
Aynen katılıyorum. Yalnız bazı hastaneler acilde hastayla ilgilendikten sonra acillik bir yanınız yok diyip muhasebeye yolluyor ve ödeme alıyor. Bence devlet hastaneleri de bunu yapmalı. Teşhis tanıdan sonra fuzuli geldiği anlaşılırsa al ücretini çatır çatır. Bak bakalım bir daha işgal ediyor mu orayı? İnsanlar kolu bacağı kırılmış inim inim inlerken, kimisi baygın halde bilinçsiz yatıyorken karın ağrısına bel ağrısına bekleyenlere ceza kesilmeli

Back
X