• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Acil serviste yaşadığım rezalet

Medeni ülkelerde düzgün işlemeyen sistemler için insanlar suçlanmaz. Bunun yerine hatalı işleyen süreçler değiştirilir geliştirilir. Bu ülkede doktor hastadan hasta doktordan şikayet ediyor. Kimse de kalkıp sisteme laf söylemiyor. Doktorlarin meslek orgutu ne yapiyor. Sağlık bakanlarının hepsi doktor onlar ne yapıyor. Doktorlar acili kendileri suistimal ediyorlar.

Mesela bana doktor demir iğnesi yazdı. Serum takıliyor iğne onun içine yapılıyor. Sağlık ocağı bunu yapmıyor. Özel hastanede bu işlem 150 lira. 6-7 adet igne vardi sanirim bana 1000 tl ye patlayacak. Bana acile gideceksin orada yapacaklar dediler. Acile gittim aklım çıktı. Orada olay bambaşka.

Bu ne saçma sapan bir iş değil mi? Bu sürecin sorumlusu kim?

Nasıl çözdüm özel sağlık sigortam vardı. Yatarak tedavi. Karşılamıyor ama anlaşmalı hastane 150 liralık işlem ücretini 40 TL ye indiriyordu. Öyle hallettik

Merhaba.
Öncelikle konu sahibi size bu konuda katılıyorum çok haklısınız.

ve şunu eklemek istiyorum ..112.. artık tüm acil birimler tek bir kod altında toplanıldı.

Polis imdat, İtfaiye, Hastane.. tüm birimlere artık 112 den ulaşılıyor.

Tamam bu güzel bir uygulama ama sağlık konusunda aynı kodla çalışılmasını maalesef doğru bulmuyorum. Bu servisleri gereksiz yere meşgul edenlerden tut bir çok sebeplerle..
Bu servislerde çalışan sayısı az. o diğer birime diğeri başka birine yönlendiriyor ve vahim sonuçlar oluşuyor. Zamanla bu belirgin hale gelecek diye düşünüyorum bu açıdan acil hastalar icin korkuyorum.

Bunu bir şekilde düzeltmeleri bence doğru olacak. Sağlık çalışanları olarak sizlerin de desteği çok önemli bence. K.K. olarak bir adım atalım isterim.

Yine birisi doktor şikayet edecek sandım. Bir hışımla girdim de bu sefer doktor hastalardan dertli.
Hem de diğer durumlarda olduğu gibi saçma sapan şeylerden değil.
Haklısınız de diyelim. Umarım o bahsettiğiniz tiplerden burayı okuyan ve anlayan olur.

Hepinize teşekkür ederim ama bazılarınız yanlış anlamış sanırım. Türkiye’de 1 yılda acile başvuru sayısı 110 milyon, nüfusumuzdan fazla, bunun sebebini sadece birkaç saat triajda gözlem yaparak anlayabilirsiniz. Eleştirdiğim gruptan örnek vereceğim, daha iyi anlaşılır diye umuyorum;

Şikayet ne?
Baş ağrısı.
Hayatındaki en şiddetli baş ağrısı mı? Daha önce oluyor muydu bu şekilde?
Hayır. Evet.
Eşlik eden semptom var mı?
Yok.
Ağrı kesici almayı denedin mi?
Hayır.

Sonuç; Parol yaz yolla.

Evde bir ağrı kesiciyle geçebilecek ağrı için acile gidilmeli mi sizce?
Baş ağrısı için ne zaman acile gidilir; ağrı kesicilere yanıt vermez, hastanın hayatındaki en şiddetli ağrıdır, görme bozukluğu, hareket bozukluğu, kusma gibi semptomlar eşlik ediyordur. Bunda acilen acile gidilmelidir çünkü beyin kanaması olabilir. Böyle durumlarda kimse; “Ya sen niye geldin ki?” demez, nörologlar/beyin cerrahları çağırılır, acil müdahale edilir.
Migren atağı için de kimse; “Niye geldin?” demez, ilacı verilir.
Hepimizin arada başı ağrır, ağrılarımızı biliriz. Ya yatar dinleniriz ya da ağrı kesici içeriz. Bu arada olan baş ağrıları için acile gelenler var işte, bahsettiğim onlar.
100 tane hasta her zamanki baş ağrısı için başvururken içlerinden 1 tanesi yukarıda söylediğim baş ağrısı için başvuruyor ve beyin kanaması geçiriyor olabilir. Bu kadar kalabalık ve gereksiz başvuru içinde sizce gerçek acil durumun gözden kaçması çok mu zor?

Ben bir kez gittim acile 10 yaşındaydım. Yemek yerken boğazima bir şey takıldı, babam parmağını ağzima sokup kusturmaya çalıştı . Boğazimdaki şey çıkmadı. O kadar korktular ki acile götürdüler akşamdı. Boğazımdaki çok minik bir çöptü. Doktorun yüz ifadesini hatırlıyorum çok sinirlenmiş, bunun için mı geldiniz der gibiydi . Babam korktu çünkü kardeşim birkaç ay önce ölmüştü. Benim de ölmemden korktu galiba.

Şimdi bu konu üzerine çok güzel denk geldi. Şu an halim pek iyi değil boğaz ağrısı ve boğazımda batma hissediyorum(sanırım boğazımda enfeksiyon vs birşey var) ateşim 37 falan Üşüme hissi var vücudumda. Birde hafif baş ağrısı o da sinuzitlerim sağolsun. Yarına kadar dayanmak istiyorum sağlık odağına gidip ilaç yazdırmak istiyorum. Biraz önce biraz çorba içtim ve nurofen içtim. Başka ne önerirsiniz .Yoksa acile gitmeli miyim? Saglikcilarimizdan güzel tavsiyeler bekliyorum çevrim ici olmasamda okuyacağımı bilmenizi isterim

Şimdi bu konu üzerine çok güzel denk geldi. Şu an halim pek iyi değil boğaz ağrısı ve boğazımda batma hissediyorum(sanırım boğazımda enfeksiyon vs birşey var) ateşim 37 falan Üşüme hissi var vücudumda. Birde hafif baş ağrısı o da sinuzitlerim sağolsun. Yarına kadar dayanmak istiyorum sağlık odağına gidip ilaç yazdırmak istiyorum. Biraz önce biraz çorba içtim ve nurofen içtim. Başka ne önerirsiniz .Yoksa acile gitmeli miyim? Saglikcilarimizdan güzel tavsiyeler bekliyorum çevrim ici olmasamda okuyacağımı bilmenizi isterim

Eleştirecek olanlar olursa benim için bu grip ve nezle tarzı hastalıklar rutin oldu artik. Bünye itibariyle böyle bir yapım var malesef

Her meslegin kendine gore zorluklari vardir degil mi. Ben doktora gitmeyi pek sevmem acile de acil olmadigi surece gitmem. Ama bir anim var ki islemis beynime gitmiyor silinmiyor. 20 yasima yeni bastigim donemlerde bayramin ilk gunuydu. Uyusukluk hissi ile gittim doktor felc geciriyorsun gec serum taksinlar diye cat diye basindan savdi cunku sirada cok yemek yemekten tansiyonlari cikan yaslilar ayakta durmasindi yazikti ! Yasadigim sok babamin donup kalmasi... bir saglikcidan dandalye istedik olayin sokuyla adama bir bagardi doktor onunla ilgilenecegine bana yardim et diye. Tabii ilacin dozunu ayarlayamamis hanim kiz doktorumuz ve ben bayildim. Gozumu actigumda kusura bakma diyordu saclarin kirlendi dedi. Umrumda mi saclarim? Senin bana tavrin neydi ? Karsinda bir gemc kiz var , bu tavrin yuzume aciklama yaomadan basindan atman benim yillarca korkulu ruyam oldu. Aylarca fizik tedavi gördüm. Keske daha nazik olsaniz daha anlayisli olsaniz o gorev icin ordasiniz hakkiyla yapsaniz. Soruyorum size ya sizin cocugunuz felc gecirse ayakta serum takin gitsin dermiydiniz? her gelen hastaya bakmak zorundasiniz. Senin meslegin bu kusura bakma ... ben ogretmenim ve hicbir zaman ayy yetet soru getirmeyin bugun sadece ders anlatip cikarim diyemiyordum. O da birsey mi hem ailelerle ugrasip hem cocugun derdiyle ugrasiyordum.ogle yemegimi yerken getirin soru diyordum cunku okuldayim aksam okulda olmayacagiz. Benim meslegim biysa ben bunu yapmak zorundayim iste. Bunu yaptigim icin siz doktor oldunuz hemsire oldunuz. Ama bana simdi doktorun tavrina bak. Hey Allah imm

Geçmiş olsun.
Asla, asla ve asla böyle davranan doktorları savunmadım, savunmam da. O doktor ben değilim, bana karşı yazıyor gibi davranmanıza gerek yok. Şu anda acil serviste çalışmıyorum zaten.
Ben konumda; “Doktorlar melektir, hastalara çok iyi davranır, hastalar nankördür.” gibi bir şey demedim.
Acilin mantığının anlaşılmayışından ve bu sebeple gerçek acil hastaların mağduriyet yaşadığından bahsediyorum.

Geçmiş olsun.
Büyük ihtimalle viral bir enfeksiyon geçiriyorsunuz. Tedavisi semptomatiktir, yani baş ağrısı kesilir ateş düşürülür vs. Nurofen de bu işe yarar.
“İlaçla bir hafta, ilaçsız 7 gün.”
Bol bol dinlenmeniz gerekiyor.

Ateşiniz artarsa, bademciklerinizde görünürde beyaz beyaz lekeler çıkarsa acile başvurabilirsiniz.

Geçmiş olsun.
Büyük ihtimalle viral bir enfeksiyon geçiriyorsunuz. Tedavisi semptomatiktir, yani baş ağrısı kesilir ateş düşürülür vs. Nurofen de bu işe yarar.
“İlaçla bir hafta, ilaçsız 7 gün.”
Bol bol dinlenmeniz gerekiyor.

Ateşiniz artarsa, bademciklerinizde görünürde beyaz beyaz lekeler çıkarsa acile başvurabilirsiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim şu an dinlenme modundayım. Birkaç gün takipteyim beyaz lekeler olursa dediginiz gibi doktora başvuracağım teşekkür ederim

Gecen ay kum dokerken aciline girmek istedigimiz 2 hastanede gorevliler kapidan girer girmez en az 1-1 bucuk saat beklersiniz ama dedi.Bunu da yazik cok bekletilince dövülme,darp edilme ihtimaline karsi soylediklerine eminim.Hani beklemeyi goze alip bize sinirlenip saldirmayacaksaniz kayit acalim.O gece o sanciyla en az 3-4 acil gezdik.Pazaryeri gibiydi hemen hepsi.Neyseki bazi ozellerin acilleri saglam para aliyor ki tenhaydi ya tesaduftu ya da ben oyle akil yuruttum.Gercekten sancisi olan biri gormuyor gozu verecegi o muayene ucretini.Artik kafamda o hastaneyi yer ettim acillik (gercekten acillik ama) bir durumum olursa oraya gidecegim.

Onu bunu bilmem hastalarla cok kaba konusup dovucek gibi davranan doktor saglik calisanida cok fazla kac ay once hatirlamiyirum kalp kriZi geciren kadini panik Atak Bu diyerek gerisin Geri yolladilar ve hayatini kaybetti kadini Geri yollarken arkasindan yapilan hareketleri hic unutamiyirum ay numaradan napiyor kadinin taklidini Yapma lar.. Neyse

6 yaşındaki epilepsi hastası çocuğun diş çekimi için 1 sene sonrasına gün veren koskoca diş hastanelerine de çözüm bulunmalı ..
Söylediklerinizde çok haklısınız.

Onu bunu bilmem hastalarla cok kaba konusup dovucek gibi davranan doktor saglik calisanida cok fazla kac ay once hatirlamiyirum kalp kriZi geciren kadini panik Atak Bu diyerek gerisin Geri yolladilar ve hayatini kaybetti kadini Geri yollarken arkasindan yapilan hareketleri hic unutamiyirum ay numaradan napiyor kadinin taklidini Yapma lar.. Neyse

Bu durumu kimse savunmuyor zaten.

Back
X