Erkek İnfertilitesi acill yardım bir akıl verin lütfen

Erkek Faktörü / Erkek İnfertilitesi

ayducum

Üye
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2013
12
0
6
İstanbul
merhaba arkadaşlar.iki senedir evliyim bir senedir bebek istiyoruz ama eşimin spermlerinde sıkıntı var sperm sayısı 12000 morfoloji %2. 4 ay klomen ve çatlatma iğnesi kullandık bir işe yaramadı kendi haline bıraktık bir süredir.doktorum en son aşılamaya geçelim dedi ama daha öncesinde hsg istedi geçen ayın 29 unda çekildim sağ tüpüm tıkalı çıktı ama açıldı çok şükür.bugün tekrar doktoruma gittiğimde bir kaç ay daha normal yolla deneyelim dedi şuan aşılama yapmak istemiyor.sorum şu arkadaşlar beklemelimiyim yoksa direk aşılmaya geçeyim mi?sizce 12000 spermle normal yolla olma şansı nedir.yaşım gereği daha fazla vakit kaybetmek istemiyorum

merhaba arkadaşlar.iki senedir evliyim bir senedir bebek istiyoruz ama eşimin spermlerinde sıkıntı var sperm sayısı 12000 morfoloji %2. 4 ay klomen ve çatlatma iğnesi kullandık bir işe yaramadı kendi haline bıraktık bir süredir.doktorum en son aşılamaya geçelim dedi ama daha öncesinde hsg istedi geçen ayın 29 unda çekildim sağ tüpüm tıkalı çıktı ama açıldı çok şükür.bugün tekrar doktoruma gittiğimde bir kaç ay daha normal yolla deneyelim dedi şuan aşılama yapmak istemiyor.sorum şu arkadaşlar beklemelimiyim yoksa direk aşılmaya geçeyim mi?sizce 12000 spermle normal yolla olma şansı nedir.yaşım gereği daha fazla vakit kaybetmek istemiyorum

Sayıyı doğru yazdığına emin misin 12 Bin sperm mi yoksa 12 Milyon mu. Çünkü hiç bir doktor 12 bin spermle bırak normal yolla demeyi aşılama bile olmaz der direk tüp bebeğe yöneltir. Spermiogram kağıdının fotosunu çekip koyarsan değerlere bi bakalım. İsim vb. kişisel bilgileri kapatmayı unutma yalnız.

Scan_Pic0005.webp

Arkadaşım ilk test tam sınırda hatta biraz altında morfoloji ve konsantrasyon bakımından.

İkinci test ise morfoloji olarak biraz altında en az %4 olması lazım. Ama çok teknik detayına girmeden basit bir hesap yaparsak

işe yarar sperm sayısı: 45 x 3,8 x 0,83 x 0,03 = 4.3 milyon krugere göre yani bence yeterli bir rakam.

Eşinin sayı ve hareket gayet iyi morfoloji biraz zayıf ama sayı ve hareketlilik iyi olduğu için morfoloji az bile olsa yeterli sperm sayınız var.

Sana tavsiyem morfoloji hücresel yapıyla doğrudan alakalı olduğu için coenzyme q10 alman günlük 100 mg olcak GNC veya SOLGAR marka alabilirsiniz ben morfolojiye iyi geleceğini düşünüyorum.

Bir de seninle ilgili hangi testler yapıldı?

1) Adetin 2. veya 3. gününde kadın hormonları sayımı (FSH, TSH, PRL, LH, E2)
2) Adetin 2. veya 3. gününde antral folikül sayımı
3) AMH testi

bunlar yapıldı mı?

çok sağol canım biraz fazlaca panik atak oldum bu aralar birde bilgisizlik olunca çıldıracak gibi oluyorum bazen. hsg den önce adetin 2.günü yapılan hormon testlerini ekliyorum buraya.ama 3.şıkta yazdığın amh testinden hiç haberim yok.nasıl bir test bilgi verebilirmisin Scan_Pic0001.webp

çok sağol canım biraz fazlaca panik atak oldum bu aralar birde bilgisizlik olunca çıldıracak gibi oluyorum bazen. hsg den önce adetin 2.günü yapılan hormon testlerini ekliyorum buraya.ama 3.şıkta yazdığın amh testinden hiç haberim yok.nasıl bir test bilgi verebilirmisin Eki Görüntüle 1276886

Değerlerin gayet iyi

PKO Yok (LH/FSH <1)
Over yani yumurtlama kapasiten iyi (FSH < 10)
Stresin yok veya süt koruması denilen olay yok (PROLAKTİN < 23.3)
E2 kabul edilen sınırlar içinde.

Ancak bir hatırlatma yapayım TSH'ın yani senin tirodid hormonun salgılanmasına etki eden hormon (TSH yükseldikçe salgılanan tiroid azalır ve tiroid çocuğun zeka gelişiminde çok önemlidir) kabul edilen değerler (0.27 - 4.2) dahilinde de olsa genellikle hamile kalmadan önce bunun 1-2.5 arasında olmasına özen gösterilir. Çünkü TSH'ın düştükçe tiroid hormonun artacak ve bu da senle bebeğin kullanımına sunulacak. Sadece sen olsan senin 3.33 olan değerin son derece iyi ama bebekte eklenince daha fazla tiroide ihtiyacınız olacak ve TSH'ın düşmesi gerekecek. Sakın panik yapma bu çok kolay bende kullanıyorum 6'dan 1 ayda 3.5'e düşmüş. Euthyrox dile bir ilaç var günden 50 mg alıyorum. Kadın doğumcun TSH iyi dese de sen dediğimi yap ve bir dahiliye uzmanına git ben hamilelik planlıyorum ve TSH'ı 1.5 seviyesine düşürmek istiyorum de zaten o sana ilaç verir (dozunuda söyler bence 25 mg yeterli olacaktır) ama mutlaka dediğim markayı yazdır başkja markalarda var ama sıkıntılı şeyler okudum.

Biraz fazla teknik olduysa boşver senin bilmen gereken TSH'ı 1 - 2.5 bandına çekmen gerektiği. Bazıları yüksek TSH'ın hamileliği de engellediğini savunsa da 5-6 gibi değerlerle hamile kalanlar da var. Ama sağlıklı bir hamilelik için hamile kalmadan önce ve sonra TSH'ın 1-2.5 bandında tutulması önemli.

Gelelim AMH'a yani anti-mullerian hormon. Bu aslında yumurtalık rezervini ve kalitesini gösteren en güvenilir test. AMH testi diye bilinir ve adet döngünden bağımsız olarak herhangi bir zaman yapılabilir. Çünkü bu değer FSH gibi oynak değil stabildir ve yaşla birlikte azalır menapozda ise 0'a yaklaşır. FSH ise tam tersi yaşla birlikte artar. Ama dediğim gibi FSH'daha güvenilir bir yöntem. Doktorlar genelde FSH'a bakıp ve yumurta sayımı yapıp değerler normal veya değil diyebilirken FSH'ı ve yumurta sayısı iyi olan bir kişinin AMH'ı düşükse bu aslında onun yumurta kalitesinin ve rezervinin ciddi azalıdğını gösterir. Kısacası AMH'da bakarsan ve bu değer 2 -5 arasında birşey çıkarsa sorun olmadığını gsöterir.
AMH <0.4 hamile kalmak mucize (tüp bebek bile önermeyebilirler ama hamile kalanlar var istisnai olarak)
0.4 < AMH <1 rezerv alam veriyor (tüp bebek önerebilirler)
1 < AMH < 2 rezervin azalmaya başlamış doğal yolla olsun istiyorsan elini çabuk tut
2 < AMH < 4.7 hala iyisin normal şartlar altında hamile kalabilirsin.

Umarın açıklayabilmişimdir. Sağlıcakla kal

çok teşekkür ederim tüm bu açıklamalar için çok ayrıntılı ve açıklayıcı olmuş. seni dinleyince aslında hiçbirşey bilmediğimi anladım.en kısa zamanda amh testini de yaptırmayı düşünüyorum.ama içimi çok rahatlattın.tekrar çok çok teşekkür ederim.

Sağlıakla kal canını sıkma herşeyin başı stres unuma pozitif düşün her işte vardır bir hayır de ama tetkikleri de ihmal etme. İnşallah ikimiz de alırız müjdeli haberi en kısa zaman demiyorum ama en hayırlı zamanda diuorum :)

tiroit için ilaca başlamış bulunmaktayım 3 gündür içiyorum şimdi sırada ahm testi var:)bu arada yumurtluyorum,yine umutlu bi 14 güne merhaba diyorum:) tüm iyi dileklerin ve yardımın için saol rabim dualarımızı kabul etsin.

tiroit için ilaca başlamış bulunmaktayım 3 gündür içiyorum şimdi sırada ahm testi var:)bu arada yumurtluyorum,yine umutlu bi 14 güne merhaba diyorum:) tüm iyi dileklerin ve yardımın için saol rabim dualarımızı kabul etsin.

Valla bende akıntı başladı sanırım bende yumurtluyorum. AMH sonucum yeni geldi. Çok mutluyum inşallah seninki de iyi gelir.

Back
X