acilllll Nafaka ile ilgili birsoru !!!

byrose

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Kasım 2008
228
2
96
İstanbul
mrb.arkadaşlar
size bir sorumolacak. eşim daha önce ayrıldıgı eşine nafaka ödemekte. aylık 500 tl. o zamanlar emekli+ çalışandı. şuan sadece emekli. oturdugumuz evi banka kredisi ile aldık ve sadece emekli maaşı ile geçimnemiyoruz.biz yeni evliyi z ve bebek düşünüyoruz ama bu durumda zor.( ben 22 eşim44 yasında. ) nafakayı nasıl iptal ettirebiliriz yada meblası düşer.? aldıgımızın yarısını onalar ödüyoruz.
bir dava acabilirmiyiz acaba? bir de ...nafaka çocugamı eşemi ödenir acaba.?
( eski eşinin maddi durumu bizden kat kat iyi.kendine ait 2 dairesi ve toprakları var.) kendisi sağlıklı istese çalışabilir.
biz ömrümüz boyunca onlara bakmak zrundamıyız.
bilgi verebilirmsiiniz arkadaşlar.:2::15:

Çocuklara ödenen ayrı bir nafakadır, eski eşe ödenen farklı bir nafakadır...bu 500 ytl eğer var olan çocuk veya çocuklar için ödeniyorsa iptal edemezsiniz, çocuklar büyüyene kadar ödeme yapmak durumundasınız .Buna iştirak nafakası denir...

Eğer 500 ytl eşe ödeniyorsa, eski eşin sizin eşinizden boşandığı anki mal varlığından dolayı bu karar çıkmış olabilir çünkü eşe ödenen nafaka fakirlik nafakası adı altında anılır ve çalışmayan, sosyal güvence sahibi olmayan ve herhangi bir malvarlığına sahip olmayan eski eşler için ödenir...şimdi iki durum söz konusu, eğer eski eş bu malvarlığına boşandığı sırada sahipse ve eşiniz buna rağmen 500 ytl nafaka ödemeye razı oldu ve bunu temyize götürmedi ise şu an için yapabileceğiniz hiç bir şey yok, iptal davası için süreniz çoktan geçti.Eğer, eski eş bu mal varlığına daha sonra sahip oldu ise bu durumda bu fakirlik nafakasından çıkar ve kendisine yönelik malvarlığı araştırmasına girilip mahkemede fakirlik nafakasının iptali konusunda dava açılabilir...

Maalesef ki medeni hukukta eş ve çocukların korunmasına yönelik kanun maddelerinden dolayı yazdıklarımın aksi olmadığı takdirde ömür boyu bu kişiye bakmak zorundasınız ki ne hissettiğinizi çok iyi anlayabiliyorum...

çok teşekkür ederim cevabın ve anlayısın için. inan çok zor. kendimize bakamzken başkasına bakmak. esimin 1 oğlu var. ona ödeme yapılıyor bildiğimkadarı ile. çünkü eşi boşanma döneminde de o ev ve mal mülke sahipmiş. ( annesinden kalma kendisi yasal varisi bahsettiğim ev ve arsaların.)
bu çocuk suan ortaokul sonda 8.sınıf okuyor. erkek çocuk. peki bu nafakayı nasıl bir süreç sonrası meblasını düşürebilirim.
:58:

off yha benim çocugum zorluklarla büyüsün biz başkalarına bakalım..olacak işmiallah aşkına..
zamanında oğlunu özelkolejlerde okuttu .. bnm çocugum maddiyattan olamiyor bile adalet sistemibumu allah aşkına..:5:
hadişimdi o eskieşi güvencesiz olsa 5 parasız anlarım sonucta bizde bayanız aynı durumdabizde olabilirizama durum belli malbeli varlık belli...

Bu arada canımson bişe daha kusura bakmauzun oldu ama;
aylıködemedışında oğlu sürekli babaokuldan şu parası isteniyor..yok kitapalcam..yok gezi var...die süreklipara istiyor. eşime söylüyorum verme die. biz hakkını fazlasıyla veriyoruz die ama oda vicdanen veriyr vermese herhangibir yasal işlm yapabilirler mi acaba? ayrıca eşimoğlunun dersanesine de aylık 200 tl ödüyor. yaklaşık 700 lira çocuga gidiyor. bu devirde o parayla 4 kişilik aile gçiniyor...
:85:

çok teşekkür ederim cevabın ve anlayısın için. inan çok zor. kendimize bakamzken başkasına bakmak. esimin 1 oğlu var. ona ödeme yapılıyor bildiğimkadarı ile. çünkü eşi boşanma döneminde de o ev ve mal mülke sahipmiş. ( annesinden kalma kendisi yasal varisi bahsettiğim ev ve arsaların.)
bu çocuk suan ortaokul sonda 8.sınıf okuyor. erkek çocuk. peki bu nafakayı nasıl bir süreç sonrası meblasını düşürebilirim.
:58:

off yha benim çocugum zorluklarla büyüsün biz başkalarına bakalım..olacak işmiallah aşkına..
zamanında oğlunu özelkolejlerde okuttu .. bnm çocugum maddiyattan olamiyor bile adalet sistemibumu allah aşkına..:5:
hadişimdi o eskieşi güvencesiz olsa 5 parasız anlarım sonucta bizde bayanız aynı durumdabizde olabilirizama durum belli malbeli varlık belli...

Bu arada canımson bişe daha kusura bakmauzun oldu ama;
aylıködemedışında oğlu sürekli babaokuldan şu parası isteniyor..yok kitapalcam..yok gezi var...die süreklipara istiyor. eşime söylüyorum verme die. biz hakkını fazlasıyla veriyoruz die ama oda vicdanen veriyr vermese herhangibir yasal işlm yapabilirler mi acaba? ayrıca eşimoğlunun dersanesine de aylık 200 tl ödüyor. yaklaşık 700 lira çocuga gidiyor. bu devirde o parayla 4 kişilik aile gçiniyor...
:85:

Yinede öyle deme tatlım, netice itibarı ile o senin eşinin bir parçası, büyükler arasındaki sürtüşme çocukları etkilememeli...Şöyle düşün allah korusun yarın öbür gün bir problem olurda eşinden boşanmak durumunda kalırsan ve birlikte yaptığınız çocuğunuz için eşin nafaka ödemezse kendini nasıl hissedersin? İyi veya kötü karşındaki insan bir anne, ve bakılması gereken bir çocuk var ortada, eğer kadın kendi içn nafaka almıyorsa bence ne olursa olsun etik olarak mahkemede iştirak nafakası indirimi talebinde bulunmayın lütfen ama boşanma protokolüne bir bakın bakalım, çocuğun eğitim giderleri ile alakalı bir madde var mı, yani iştirak nafakası + eğitim gideri iştirakı maddesi yer alıyor mu, yer almıyorsa dersane ücretini ödemek zorunda değlsiniz bunun dışında okuldan istenen paralar eğer resmi ise ve yukarıda yazan madde boşanma protokolünde varsa ödemek zorundasınız eğer yoksa ödemek zorunda değilsiniz..yinede 700 ytl çok yüksek bir rakam, tabii halihazırda eşinizin o anki maddi durumu 500 ytl ödemeye musaitmiş ki hakimin takdiri bu yönde olmuş durum değiştiyse elbetteki bunun yeniden düzenlenmesine dair bir dava açabilirsiniz.tabii ben bunları farazi olarak konuşuyorum, boşanma hükümlerini görmeden daha fazla yardımcı olamam...bazen tek bir madde bile herşeyi değiştirebiliyor...Protokolü saklıyorsanız maddeleri bana özel mesajla gönderin bir bakayım.

canım bilgiler için çok teşekkür ederim. çok yardımcı oldun ve vakitayırdın. Protkolü alabilişrsem sana mesaj atarım.
içtenliğinle cevap verdiğin için tekrar tekrar teşekkürler canım:kkk:

canım bilgiler için çok teşekkür ederim. çok yardımcı oldun ve vakitayırdın. Protkolü alabilişrsem sana mesaj atarım.
içtenliğinle cevap verdiğin için tekrar tekrar teşekkürler canım:kkk:

Rica ederim canım benim, bu arada bu konudaki sıkıntılarını eşine fazla yansıtmamaya bak tatlım, eşin çocuk istiyorsa gerekeni kendi yapmalı henüz 44 yaşında ve çalışmamasını gerektirecek bir sağlık problemi yoksa geçinemiyor olmanız maalesef eşinden kaynaklı ve sende henüz 22 yaşındasın çok gençsin tatlım çocuk için bekleyin bir kaç sene belki şartlar değişir...

canım bazen içim acıyor..:14: ona da yansıtmamaya çalışıyorum .. oda üzgün bu durumdan biliyorum ama işte bir yerde anne olmayı isteyen bir yanımdiğer yanda... :2:
Allah hayırlısını nasip etsin ne diyeyimkii..

canım bazen içim acıyor..:14: ona da yansıtmamaya çalışıyorum .. oda üzgün bu durumdan biliyorum ama işte bir yerde anne olmayı isteyen bir yanımdiğer yanda... :2:
Allah hayırlısını nasip etsin ne diyeyimkii..

Amin canım benim :)))) Canınızı sıkmayın...

mrb.arkadaşlar
size bir sorumolacak. eşim daha önce ayrıldıgı eşine nafaka ödemekte. aylık 500 tl. o zamanlar emekli+ çalışandı. şuan sadece emekli. oturdugumuz evi banka kredisi ile aldık ve sadece emekli maaşı ile geçimnemiyoruz.biz yeni evliyi z ve bebek düşünüyoruz ama bu durumda zor.( ben 22 eşim44 yasında. ) nafakayı nasıl iptal ettirebiliriz yada meblası düşer.? aldıgımızın yarısını onalar ödüyoruz.
bir dava acabilirmiyiz acaba? bir de ...nafaka çocugamı eşemi ödenir acaba.?
( eski eşinin maddi durumu bizden kat kat iyi.kendine ait 2 dairesi ve toprakları var.) kendisi sağlıklı istese çalışabilir.
biz ömrümüz boyunca onlara bakmak zrundamıyız.
bilgi verebilirmsiiniz arkadaşlar.:2::15:

Medeni Kanun'un Durumun değişmesi başlıklı
MADDE 331.- Durumun değişmesi halinde hakim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırır.
hükmüne dayanarak dava açıp nafakanın değişen şartlara göre indirilmesini eşiniz talep edebilir

merhabalar. ben 5,5 aylık evli bir bayanım.boşanmak istiyorum.05.01.2011 tarihinde davayı açtım.ve 28.02.2011 de mahkeme günü.eşimde boşanmayı kabul ediyor.şiddetli geçimsizlik ( evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile) diye başvurdum.(maddi durumum nedeniyle avukat tayin edemedim) mahkeme benden şahit listesi istedi.3 tane de şahit yazdım. acaba tek celsede biter mi ?? ne yapmam gerekiyor mahkeme de. eşimle öyle kavga , dayak gibi problemlerimiz yok.ama hiç bir konuda anlaşamıyor sürekli tartışıyoruz.zaten neredeyse görücü usulü bir evlilik oldu.1 kere görüştüm yani.böyle işte.. 1 yılın altında olduğumuz için ilk celsede bitmezse 3 yıl dava açamıyorsun dediler bana.umarım böyle bir şey yoktur.avukat arkadaşlarım yardımcı olurlarsa çok sevinirim.SAYGILARIMLA

Amin canım benim :)))) Canınızı sıkmayın...

canım bu yazışmamız ardından baya zaman geçti ama bir şey sormak isyiyorum. ben işe başladım maddi sıkıntımız yüzünden. Oturdugumuz ev kira ev sahibimiz satılıga çıkardı. aylık 500 kira ödüyoruz. Ben de bu evi biz alalım diye düşündüm bi bankacı arkadaşım kira öder gibi ev sahibi olabilecegimizden abhsetmişt. uzun vadelerde..
sorum şu ben evi kendi üstüme alıcam malum durumumuz nedeni ile. acaba bu bize ilerde nafaka iptali(düşürme ) davası açtıgımızda sorun olur mu karsı taraf bunu koz kullanabilir mi?
benim çin çok önemli. cevap verirsen çok sevinirim:44:

Back
X