Valla ben bir kadındğum doktorunun röpörtajını okudum...
Doktor için sezeryan asla ama asla keyfiolarak tercih edilen bir yöntemm değildir diyor... Ve diyor ki mantıken doktor açısından düşünün, ebe ve hemşireler anneyi hazırlar doğum anına kadar getirir açılma tamamlanınca doktoru çağırırlar, doktor gelir bebeği doğurtur kesi yapılacaksa yapar sonra o kesiyi diker, çıkar gider.... Ama sezeryan öyle mi, 7 kat doku kesersin, sonra bebeği çıkarırsın, sonra o kestğin 7 kat dokuyu tek tek tekrardan dikmen gerekir.. İltihap olasılığı yüksek olduğu için çok dikkatli dikmek zorundasın, açılma riskine karşı çok dikkatli olmalısın.. Neredeyse 10 dakika kesmekle 5 dakika bebeği çıkarmakla ve 20 dakika kestiklerini dikmekle uğraşırsın...
Bunun karşılığında da hastane sana sen sezeryan yaptın dha çok uğraştın, öbürü normal yaptırmış daha az uğraşmış diye sana fazla maaş öbürüne az maaş vermez..
Yani doktor açısından normal doğum yaptırmak daha tercih edilen bir yöntemdir...
Geçen ıl bir arkadaşım da aman doktorlar sezeryana meyilli dolduruşlarına kapılıp hamileliğinin son 2 ayında 5 tane doktor değiştirdi, normal doğumcu doktor bulmak ümidiyle.. Ve buldu da (!)...
Gece 11den ertesi akşam 8 e kadar suni sancılarla ramin açılması beklendi.... Raimde açılma oldu, doğuma başlayabilirisz dedi doktor... Sancılar arttırıldı... Ve doğum başladı.... Bebeğin başı çıkmadı sıkıştı kaldı... vakum kulandılar, Şu an alahtan başka ciddi problemler olmadı ama kafa anomalisi var (allahtan sadece şekilbozukluğu yoksa beyin kanaması kafatası kırığı gibi ihtimallerde varmış...
Yeterli açılma olmadan doğuma başlandığı için arkadaşımın vajinası anüse kadar yırtıldı (vakumun da şiddetiyle)
Şimdi öyle pişman ki...Çatın dar diye ndoktorlara sırf sezeryan yaptırmak için yalan söylüyorlar diye suçuyordum, gerçekten öyleymiş demekki diyor....
Ne sezeryana doğal değil gözüyle önyargıyla bakın ne de normal doğuma çok sancı olur diye önyargıyla bakın.... Herkesin anatomisi farklı.. Kimizi normal doğumlarını kolayca yapıyor, kimisi gerek yapısal gerekse ruhsal durumdan dolayı noral doğum yapamaz...
Doktorunuza güvenin, sizin için en iyi doğum şeklini doktorunuzla karşılıklı değerlendirme yaparak bulabilirsiniz....
arkadaşınız sunni sancı almış, adı üstünde sunni, dolayısıyla bebek olması gereken süreden daha önce çıkmaya zorlanmış. dolayısıyla bebeğin başının uygun şekli alması beklenmemiş, bebeğe ve doğum sürecine saygı duyulmamış. şunu sorgulamak lazım acaba o sunni sancı gerçekten gerekli miydi? sezaryenle ilgili diğer yadıklarınıza da katılmıyorum.
arkadasım senın buyazdıklarından hassas ozenlı secıcı bır anne adyı degılde son derece ınatcı ve dını ınancları zayıf bırı oldugunu hıssettım normal dogum yapmak ısteyebılırsın ısrarcı olursun bu konuda anlıyorum bı de dr un guven vermeyebılır teyıt etmek ıcın baska tarafsız hekımlerde deneyıp fıkır alabılırsın ama ıllakı olmuyorsa nıye felaketmıs gıbı tepkı gosterıyosun anlamadm yanı sana bebbk tek bacaklı dememısler olu dememısler allah korusun herkesın yavrusunu ama ınsan bu kadar kaderıne mudahale etmemelı bence allah ın hosuna gıtmez o herseyın ılerısını ve hayırlısını bılır sen elınden gelenı yap arstır sorustur baska dr lar dene ama olmuyorsa bu kadar tepkı gostermek allaha ısyandır bence dua et bol bol dua et sankı hakkında en hayırlısı normal dogummus gıbı sankı ıyı bılıyor gıbı tepkı gıstermek gercekten dogru degıl ınsan bı yerden sonra kaderıne mudahale etmememlı bence bak özel bır hastaneden duyduysan sezeryan tavsıyesını devlet hastanelerınede bır gorun bence onlar hıcbır kazancı olmaksızın gerkırse sezeryan yapar sen ıcını ferah tut tek yapacagın bol bol dua etmek ama normal dogum yapıym allahım dıye dııl hakkımda hayırlısını nasıp et allahım dıye allah yardımcın olsun hersey rast gıtsın yolunda gıtsın ınsallah bana kızmadın ama ben sana dogruyu soyluyorum allaha dua et bol bol yeter
şimdi dini inanç zayıflığıyla normal doğumda ısrar etmenin ne alakası var arkadaşım ben anlamadım? o zaman size şu yönden bakmanızı öneriyorum; Allah niçin binlerce yıldır bebeklerin annenin vajinasından çıkmasını takdir buyurmuştur? Niçin binlerce yıldır sezaryen uygulanmadan da insanlık bu kada nesil doğurabilmiştir. Sizin dediğiniz önce tedbir sonra tevekkül durumu ama yanlış ifade etmişsiniz. Konuyu açan arkadaşımız tedbirini alamadığını düşünüyor, tedbiri almak için çabalıyor. Sonra elbette ki tevekkül edecek.
size katılmıorum arkadaşım ben hastanede çalışıorum ve bu işlerin içndeyim
birincisi normal doğum ile sezeryan arasında maddi olarak pek fazla fark yok ikincisi ise normal doğumu ebe yapar doktor sadece başında bulunur müdahale eder bu heryerde böyledir sezeryanda ise her işlemi doktor gerçekleştirir ayrıca özele muayene olduğumuzu düşünelim her muayene başında para ödüoruz değilmi neden 41 haftaya kadar para almak varken 38 haftada muayenelerini kessin doktorlarda insan lütfen bu şekilde sezeryan operasyonunu ve gerçekleştiren doktorlarımızı kötülemeyelşim evet bende sezeryan oldu benimle beraber 12 kadın normal olmuştu hastanede ilk ayağa kalkna ve yürüyebilen bendim onlar bana baktıkca pişman oldular neden sezeryan olmadık die tabiki sezeryanın sakıncaları var ama normal doğumunda bi okadar var insanları korkutmayalım arkadaş zaten yeterince stresli ayrıca sakın doktor değiştirmek gibi bir yanlışlık yapmayın 9 ay boyunca sizi takip eden doktorunuzla doğun yapın doğum hikayenizi en ii o bilir diğer doktora gittiğinde neden daha önce gelemdin die kapris yapanıda çok gördüm ben
doğumuma gelince eğer çocuk bakmak ve ii bir gelecek hazırlayabilmek söz konusu olmasaydı ben bu şekilde 10 çocuk daha doğurabilirdim tabiki sezeryan hakkmız en fazla 3 ama okadar kolaydıki anlatamam ne öncesinde nede sonrasında hiç zorlanmadım benimde suyum bitmişti doktorum 2 gün uğraştı çoğalabilmesi içn 2 gün boyunca nst makinesi ile başımdaydı yani çok meraklı değildi sezeryan yapmaya ama oldu yapabilecek birşey yok sende arkadaşım herşeyini hazırla kendini önce ALLAH a sonrada doktoruna bırak en iisini böle bol bol hayırlısı için dua et senin için bende bugün dua edicem
siz erken yürüdünüz diye ah keşke biz de sezaryen olsaydık diyen kadınlar sezaryenle doğan bebeklerin astım şeker ve kanser hastalıklarına daha açık olarak 1-0 yenik doğduklarını, ciğerlerindeki suyun tam olarak atılamadığını, doğum anında DNAlarının değiştiğini, normal doğumdaki başarılı stres yerine aniden artan ve kimse farketmese de bebeği ciddi bir şoka sokan stres yaşadıklarını bilmeyen, bunlardan bihaber hanımlarmış. Ne diyeyim. Akıl öğrenmek için.
Arkadaşım ben zaten doktor bilmem kaç kat kesiyo o yüzden zor bir ameliyat demedim ki..
Nrmal doğumla karşılaştırdığında doktor için normal doğum yaptırmak daha işine geliyormuş.. Zaten dikkat edersen bunu ben söylemiyorum, bir kadın doğum doktoruyla röpörtaj yapmışlardı bir dergide orada doktorun kendisi söylüyordu. Yani ben kafamdan uydurmuyorum...
Sezeryan doktor için neden mi zor... Hasta anesteziye alınmasından itibaren 45 dk. hastanın başında beklemek durumunda her kesi doğurtma ve dkiş işlemini kendisi yapar...
Tut ki dikiş patladı hasta gelir doktoru suçlar (ağır kaldırmış kaldırmamış önemli değil kesin doktor iyi dikmemiştir)... Dikişler iltihap yapar gelir doktorun yakasına yapışır doktoru suçlar(temiz tutmamış, üşütmüş önemli değil kesin doktor iyi dikememiştir o yüzden iltihap olmuştur)...
Ama norma doğum öylemi... herşeyi ebe halleder, doğum anına gelir, doktor gelir, ebe doğurturken 5 dk başında durur kesi olckmı olmayacakmı olacaksa kesiyi yapar, bebek doğduktan sonra kesiyi diker.... Haa dikişlerde problem mi oldu.. Ahh o ebe yokmu ebe operasyon sonrası pansumanı iyi yapmadı o yüzden iltihap oldu hay allah.. der çıkar şin içinden..
Normal doğum bir doktor için 5-10 dk dır.. Sezeryan 45 dk.
Ve hastaneden aysonunda aldığı para normal doğum da yapsa sezeryan da yapsa aynıdır...
Lütfen önyargıyla yaklaşmayın...
Ona bakarsanız artık ABD de herkes evde doğum yapıyor hastaneye gitmiyor....
Tr de sezeryan çok arttı, gereksiz yere sezeryan yapıyorlar yurtdışında %10 sezeryan varken trde %90 sezeryan var demek yerine... NEDEN Tr de ne kadar çok hastanede doğum var yurtdışında böyle değil herkes evde doğuruyor.. Hem zaten analarımız doktor mu görmüş, tarlada çatır çatır doğurmuşlar hiç de bişey olmamış Biz de evde doğuralım demiyor kimse???
Doktorunuza güvenin, sizin için en doğru doum şekli neyse ona yönlendirecektir sizi...
her doktora güvenmeyin, güvenmeyin, güvenmeyin. İnanın ki bu para ve kolaya kaçma, aman ben ne uğraşacağımcılık insanı insanlığından çıkarabiliyor. Evde doğum en güzeli, en ideali tabi ki. Ama Türkiye'de ebelik sistemi bitirildiği için hiçbir ebe evde doğuma yanaşmıyor. Ama doğum koçu olarak yardımcı olabiliyorlarmış bunu sonradan öğrendim. Yoksa ben de çok aradım evde bana doğum yaptırtacak ebe, ama maalesef bulamadım. Belki daha fazla zamanım olsaydı bulabilirdim...
5 doktor gezmiş arkadaşınınz hiçbiri mi güven verememiş yazık olmuş çok geçmiş olsun
maalesef, o yüzden diyorum değiştiğiniz doktor da aynı bahaneleri ileri sürebilir diye... maalesef doktorların çoğu sezaryen meraklısı.
Doktorların kendisi diyor sezaryen daha rahat diye.Halam benim kadın doğum uzmanı, sezaryen rahattır diyor, üstelik normal doğumu küçümsemeyin, doktor gecenin bir vakti gidiyor, o 5-10 dakika dediğiniz zamanın ne zaman olacağı belli olmuyor ayrıca da normal doğumu her ebe halleder gibi bir durum da yok, normal doğumda komplikasyon oldu mu tam olur, doktor için daha büyük risktir.Dikişi patlayınca doktora suç atılır şu bu gibi zayıf argumanlar değil hem de, bebeğin ölümüne gidebilecek sorunlar.
Doktorunuza tabii güvenin ama güvenilir bir doktor olsun, gözü kapalı doktor seçilmez.İşinde etik davranması önemli.
Türkiyedeki sezaryen doğum oranı yüksektir, herkesin mi çatısı dar?Türk kadını fiziken normal doğuma en yatkın ırklardan biri üstelik.
Ben doktorum sezaryen olsun dese hiç düşünmem evet derim.İlla normal doğum olsun diye tutturacak bebeğimin hayatını tehlikeye atıcak değilim.Doktoruma güveniyorum çünkü.
Bu arada o 45 dakika dediğiniz şey hastanın hazırlanmasıyla birlikte, saati belli doğum varsın olsun yarım saatini alsın doktorun.
Umarım doğumum normal olursa dediğiniz gibi doktorların 5 dakika durur dediğiniz şekilde olur.Allah herkese öyle sorunsuz doğum nasip etsin.
Yani işte benim demek istediğim nokta bu: Doktor dedi ve ben bebeğimi tehlikeye atmamak için sezaryeni kabul ederim diyorsunuz ya, diyorum ki kolaycı zihniyetteki doktorlar sezaryenin bebeğin hayatını nasıl tehlikeye atabileceğini söylemiyorlar...
Arkadaşlar, doktorları kötülemek gibi bir amacım yok, öyle olsa isim verirdim. Bozuk sağlık sistemine işaret ediyorum ki sistemin içindeki pek çok evet pek çok doktor da etik kaygılardan yoksun maalesef. Dolayısıyla anne adayının babanın ve ailedeki diğer üyelerin bilinçlenmesi zorunlu. Siz talep etmedikçe doktorlar riskli olabilir en temizi sezaryen yapalım demeye devam edecekler... Tabi ben bunları yazıyorum ve zaman harcıyorum ve hiçbir beklentim olmadan bunları yapıyorum. Sice benim zorum ne? Ne doktor ismi vererek karalıyorum ne doktor ismi vererek kazanç sağlıyorum. Hiçbirini yapmıyorum, sizce benim bunları ısrarla dile getirmememden kazancım ne?