Hamur İşleri Almanyanin meshur Ekmegi Dampfnudel

seherrrvakti

olacak biliyorummmm
Kayıtlı Üye
29 Ağustos 2012
656
1
48
Elazığ
merhaba hanimlar bugün size pratik mi pratik, lezziz mi lezziz bir ekmek tarifi verecegim. almanlarin en güzel lezzetlerinden bir tanesidir.
özelligi hamurun cok kolay olmasi ve 20dk gibi kisa bi zamanda hamurun buharda pismesi.
kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. ilk seferinde hüsrana ugrayabilirsiniz ama dediklerimi dikkate alarak yaparsaniz basariyla sonuclanir.
öncelikle hamur iki türlü yapilabilir. tuzlu veya tatli. tatli olan ekmek genelde vanilya pudinginin yanina tercih ediliyor. tuzlu olani ise corbalarin yanina cok yakisir. Ben simdi tarifi tuzlu olan yani ekmek gibi ekmek olani icin verecegim. onun icinede biraz seker geliyor. tatli yapmak isterseniz de tam tersini kullanicaksiniz oranin.

Tarife gelecek olursak:


Hamur icin:
500gr un
1 maya (yas veya kuru farketmez)
1/4 lt süt
40gr margarin
2 tatli kasigi toz seker
4 tatli kasigi tuz

Pisirmek icin:
1/4lt su
2 yemek kasigi sivi yag


Yapilisi:

Mayayi,Sütü seker ve tuzu bir kaba alip karistiralim. yaklasik 10dk bekletelim. bekleme süresinden sonra baska bir kabta olan unumuza bu karisimi ekleyelim. 40gr margarini de ilave edelim. orta yumusaklikta (elinize hafif yapisan) bir hamur icin yogurun.
35-40dk bekletin.
daha sonra ekmegimizi pisirecegimiz derin tava veye tencereyi ocaga alin. hamurlari bu tava veya tencereye dizeceginiz icin yan yana olmalari gerekiyor (hamur kabaracagi icin aralarinda 1-2cm bosluk birakin) bakin bakalim ne kadar top sigiyor. ona göre kenara hamurdan hazirladiginiz toplari ayirin.5dk daha bekletin.
tencere veya tavamiza 1/4lt su ilave edin (tencerenin veya tavanin üstünü örtecek sekilde) 2 yemek kasigi sivi yagi da koyalim. altini kaynatalim. kaynadigi anda butun toplari yerlestirip hemen agzini kapatalim. kapattigimiz andan itibaren kapagi acmak kesinlikle yasak. aksi taktirde hamur dagilir. peki pistigini nasil ögrenecegiz? cok basit. kapagi kapattiktan sonra en düsük ayari ayarliyoruz. yaklasik bi 15dk sonra kulaginizi tavaniza verin. eger suyunu cektiyse tss tss diye ses cikiyor yani yaginda kizarmaya basliyor alti. tam bu tsss sesini duydugunuz anda altini kapatip agzini aciyoruz. eger fazla bekltirseniz alti yapisir ve lezzeti malesef kaybolur.

yanina vanilya pudingi veya corbamizi hazirliyoruz hepsi bu kadar. kulaga zor gibi geliyor ama altini kisip tss sesini bekledikten sonra hic zor degil. afiyet olsun.
 
Gerçekten ekmek değişik bir pişirme metodu. Ama denemeye değer. En kısa zamanda deniycem. Bu güzel paylaşım için teşekkürler.
 
bunu bende bigün yapmayi cok istiyorum ama tatli versiyonunu,
birdaha yaparsan, pisirme asamalarinda yada hazirlik asamalarindada birkac resim cekermisin ?
kendime güvenemedim de simdi,
tskler simdiden
 
begendiginize sevindim hanimlar.
tabi ki bidaha ki pisirdigimde resimlerini ayrintili olarak cekerim :) aslinda cok kolay :)
 
denemek lazım..genelde alt üst kızarmış ekmeğe alışığız..
üstü beyaz ya acaba nasıl diye düşündüm şimdi....
 
teşekkürler canım .bende cesaret edemedim ...siz yaparak resimleyin ...beyaz olması garip piştikten sonra fırında kızarmasını beklesek ne olur ki
 
hastanelerde ana öğün olarak verilirdi...ismini dahi duymak istemediğim bir şey....tadınıda hiç sevmedim...
 
hangi hastanelerde? ben türkiyede hic görmedim :) ingilterenin de buna benzeri var ama suda haslaniyor. islak bisey, belki onu yemissinizdir.
ama tabi damak tadi meselesi...
 
bende almanyadaym ama bu ekmegin ismini ilk defa duydum,
görüntsünüde ilk defa gördüm.
Üstelik bikac hataligina firinda tezgahtar olmama ragmen.

Bir bölgenin yöresel ekmegi sanirim.

Deneyecegim insallah.
 
aaaaa gercekten mi? cok sasirdim simdi. ben baden württembergde yasiyordum daha önce. siz nerde calisiyorsunuz? vallahi agzima cik kaldi demek ki yöreselmis :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…