• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi Alt Islatma Sorunu Nasıl Çözülür?

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Huy Meselesi

🌜🌚🌛
Kayıtlı Üye
29 Şubat 2012
61.512
62.451
898
alt-islatma-sorunu-nasil-cozulur_646x340.jpg

Çocuklarda en fazla görülen sorunlardan birisi de alt ıslatmadır. Alt ıslatma, altına kaçırmadan farklıdır. Enüreziz adı verilen alt ıslatma rahatsızlığında çocuk, bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde gece veya gündüz giysilerini ve yatağını ıslatmaktadır.

Alt ıslatmanın altında yatan sorunlar biyolojik ve psikolojik olarak ayrılmaktadır. Biyolojik sebeplerin kaynağı genelde aile içi faktörlerdir. Genetik sebeplerden dolayı görülen alt ıslatmalarında çocuğun annesi ve babası da küçükken bu sorunla karşılaşmıştır. Bu nedenle alt ıslatmanın çocuklarda da görülme oranı %75 civarındadır. Biyolojik yapı içerisinde bulunan bir diğer faktör de hormonal bozukluklardır. Hormonal yapı ile birlikte mesane bozukluğu da çocuklarda altını ıslatma sorununun görülmesine neden olur. Tedaviye başlamadan önce alt ıslatmanın psikolojik mi yoksa biyolojik mi olduğu tespit edilmelidir.

Psikolojik etkenlerin içerisinde çocuğun çevreden etkilenmesi gibi faktörler bulunmaktadır. Aile içerisindeki problemler, sürekli kavga ve tartışma ortamı, göç etme, boşanma, korku ortamı ve çocukla ilgilenilmemesi gibi durumlarda çocuklarda alt ıslatma sorunu görülür.

Alt ıslatma probleminden bahsedilebilmesi için bu durumun 3 veya 5 ay boyunca sürekli olarak görülmesi gerekmektedir. Tuvalet alışkanlığı elde eden çocukların oyun esnasında veya uyurken o anki ruh durumuna göre altını ıslatması normal karşılanabilir. Oyun oynayan bir çocuğun tuvalete gitmemek için altını ıslatması çok sık görülen durumlardan birisidir.

Alt ıslatmaları, çocuklarda kardeş kıskançlığından dolayı da görülebilmektedir. Eve yeni bir bebek katıldığında ona gösterilen ilgiyi kıskanan çocuk, dikkat çekmek için altını ıslatabilmektedir. Çocuğun yeniden ilgi görmesi durumunda bu davranış kaybolabilmektedir.

Altını ıslatan çocukların tedavisinde onlara yaklaşım çok önemlidir. Ailelerin hiçbir şekilde suçlayıcı, cezalandırıcı ve utandırıcı bir şekilde çocuklara yaklaşmaması gerekmektedir. Bu süreçte sabırlı olmak ve sert tepkiler göstermemek çok önemlidir. Çocuk sürekli olarak motive edilmeli ve tuvalet alışkanlığı kibar bir şekilde öğretilmelidir.

Çocukların bu süreçte gözlemlenmesi gerekmektedir. Gece altını ıslatan çocuklara, çok fazla sıvı verilmemesi önerilmektedir. Gündüz altına kaçıran çocukların ise davranışları gözlemlenmelidir. Eğer bir çocuk sürekli olarak oyun esnasında altını ıslatıyorsa, ona oyun içerisinde tuvalet ihtiyacının olup olmadığı sorulmalıdır.
Nasilkolay

14 aylikken bezlerini kendi rizalariyla cikardim..alıştırma dönemi iyi gecti..hemen bezsizlige alistilar..ama gece isemesi dewam ediyor okumadigim denemedigim yontem kalmadı..ilac dışında. .4.5 ve 3.5 yasinda iki oğlum. .11 ay oldu geceleri saat başı kaldirip cise tutuyorum cok yoruldum..11 aydır 11 gun bile kendiliginden kalkmadilar hersabah sidik temizlemekten yoruldum uykusuzluk beni mahvetti..bugun hasta bezi aldim bezleyip bezlememek arasinda kararsiz kaldım...

Merhaba,
Alt ıslatma erkek çocuklarda daha sık gözükür ve genellikle genetik faktörler söz konusudur. Siz erken başlamışsınız tuvalet eğitimine kendi rızaları olsa bile. Çocuklarda Gece ıslatmama daha geç kazanılacak bir özelliktir. Erken başlamanız çocuklarda duygusal sorunlar oluşturmuş olma ihtimali olabilir.

Meerhabalar, Benim kızım 5 yaşında, 2 yaşında ilk kreşe verdiğimizde altını ıslatmaya başladı daha sonra 3,5 yaşında iken kardeşi oldu tekrar altını ıslatmaya başladı ve son olarak kardeşinide aynı kreşe yazdırdık tüm ilgi kreşte kardeşine olunca tekrar altını ıslatmaya başladı. Daha öncekiler nasıl geçti hatırlamıyorum ama çok sıkıntı yaşadığımızı biliyorum. Ancak son seferinde bir çok yöntem denedik, ceza verdik, kızdık, güzelce açıkladık, bizi bu durumun çok yıprattığını ve sinirlendirdiğini sinirimizi de ona yansıttığımızı belirttik. Bunun olmaması için lütfen yapma dediğimizde tamam diyordu ancak her şey değişmeden devam ediyordu. Dışarı gezme için çıktığımızda 3 tane de yedek alıyorduk. En son doktora götürme planımız vardı ki eşim elinde gülen yüz ve kupa çıkartmaları ile geldi. Kızım seninle bir oyun oynayalım dedi, altına çiş kaçırmadığın her gün bir gülen yüz kazanacaksın ve her gülen yüz için istediğin bir çikolatayı alabileceksin dedi. 5 tane gülen yüz kazanınca da kupayı kazanacaksın ve 1 kupada istediğin bir oyuncağı alabileceksin dedi. Kızım cadı süpürgesi olur mu baba dedi, babası da paramız ona yeter alabilirsin ama paramızın yetmeyeceği şeyleri isteme tamam mı dedi ve anlaşma yapıldı. O günden sonra sorunumuz çözüldü. İşin özü Alt ıslatma sorununun çözümü doktordan önce ilk denenmesi gereken ceza değil anlaşmalı bir ödül oyunu. Umarım herkeste işe yarar....

Back
X