Merbur'a katılıyorum. Bileziklerinizi bozdurup paraya değil ancak gram altına çevirmeyi düşünebilirsiniz. Mesela finansbank'ın belirli şubeleri fiziki olarak altını haftanın belirli günlerinde sizden alıyor ve hesabınıza gram olarak geçiriyor. Hesabınızda bunu gram olarak görüyorsunuz.
Ben Finansbankla çalıştığım için oradan örnek veriyorum. Şu an bankanın ALTIN (GRAM) Alış Fiyatı : 91,762885 TL / ALTIN (GRAM) Satış Fiyatı : 92,616033 TL
Yani aldığınız fiyatla sattığınız arasında 0,85 TL gibi gram bazında fark var.
Aşağıdaki örneği size bankadan altın alıp satmanın neden karlı olduğunu daha iyi anlatabilmek için veriyorum.
Yukarıda bankanın şuanki alış ve satış fiyatları ile verdiğim bilgiden yola çıkarsak;
Finansbanktan bir çeyrek ziynet altın gramajında (çeyrek altın=1,75 gram) alış yaptığımızı düşünelim:
Banka Altın Satış fiyatı 92,616033 TL/gr
1 çeyrek altın: 1,75 gr
Bankadan 1,75gr'Lık altın alsaydık 162,07 TL'ye alacaktık. (92,616033x1,75)
Bankaya 1,75gr'lık altın satsaydık 160,58 TL'ye satacaktık.
Bankada alış ve satışımız arasında 1,49TL'lik fark olacaktı.
Kuyumcudan fiziki olarak aldığımız ziynet altın fiyatlarına bakarsak
Çeyrek ziynet altın Şuanki kuyumcu satış fiyatı: 154,62
Alış fiyatı:148,28 TL
Kuyumcuda alış ve satışımız arasında 6,34 TL'lik fark olacaktı.
Yani bankadan daha pahalıya aldığımızı düşünsekte alış ve satış arasındaki fark bankalarda daha az. Uzun vadede yatırım olarak düşünüyorsanız bankada tutun derim. Yalnız bankaya mutlaka hesap işletim ücreti olup olmadığını sorun bazı bankalar altın hesaplarından hesap işletim ücreti alabiliyor.
Umarım sizin için karışık olmamıştır.
Şuan altınlarınızı paraya çevirmeyin. Altının önümüzdeki günlerde kendini toparlayacağı düşünülüyor. Bu biraz sabır işi sabreden kazanır.