canım mayasız hamur işi yaparsan sert olur.Yumuşak olmasını istiyorsan maya ve süt kullanmalısın.
Benim her zaman yaptığım tarifim şöyle
1 bardak süt
1 bardak su
1 bardak sıvı yağ
1 paket kuru maya(dr oetker)
1 tatlı kaşığı tuz
1-2 tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un
Kuru mayayı,bir miktar un ile hamuru yoğuracağın kapta karıştır(3-4 bardak un tahminen)
Bu un karışımının ortasını havuz gibi açıp ılık olan su ,süt ve sıvıyağ karışımını dök.(Sıcak olmayacak)
Havuzun etrafınada tuzu ve şekeri serpiştir.
Sonra havuzun içerisini parmak uçlarınla yavas yavas karıştır.Bulamaç kıvamını alacaktır.
Sonra etrafındaki unlarıda alarak ele hafif yapışan yumuşak bir hamur yoğur.
Az önce verdiğim un ölçüsü yetmeyebilir.Bu durumda yavas yavas un ilavesi yaparsın.Eğer hamurun sert olursa ılık süt ile yumuşatabilirsin tekrar.
Dediğim gibi hamuru hafif ele yapışacak şekilde iyice yoğur.
Sonra üzerini örtüp ılık bi ortamda 45 dk kadar mayalansın.
Sonra hamurdan parçalar koparıp içerisine istediğin malzemeyi koyup tepsiye diz.
Hamur yapışkan bir hamur olacağı için açılması kolay olsun diye sıvı yağ kullanabilirsin tezgahta.
Tepsiye dizdiğin poaçaları yumurta sarısı ile yağla ve bi yarım saat de tepside mayalansın.
Sonra önceden ısıtılmış fırında 170*180 derecede pişir.
Afiyet olsun
cnm margarin poğaçayı yumuşak yapar bide ben yaş maya koyuyorum nasıl kabarıyo yumuşacık oluyo bide hamurun olduğunu nasıl anlarsn eğer yoğruduğun kaba yapışmıyosa eline aldığında biçimleniyo olmuştyur hamur ne çok cıvık olucak nede çok katı
ya bide ben margarin kullanmıyorum hiç zararlı die evime sokmuyom yane:)))
oyüzden onun yerine tereyağ koysam olurmu????
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?