Anaokulu, okul öncesi, kreş yorumları anaokulu yardım lütfen..

Rosem

****BİRİCİGİM***
Kayıtlı Üye
23 Eylül 2007
3.103
20
116
Diğer
mrb hanımlar.3,5 yasındakı oglumu bulundugum yerdekı anaokuluna (4 yas grubuyla) gönderiyorum.
oglum ilk haftalardan o kadar istekli gidiyorduki okula,arabadan inince koşar adımlarla okulun kapısını buluyordu.
bundan 2 hafta önce basladı hersey.oglum sabhları kalkmak istemiyor,okula gidincede ya benim yada babasının arkasına saklanıyordu.
ögretmenı derseniz hiç gülmez asık suratlı bir bayan.oglumun artık okula gelmek istemeyisinden bahsedınce benım ders planım 4 yas grubu belki o yuzden sıkılıyor olabılır diyor.bırde oglumun cok hareketlı olmasından ,etkınlıklerden cabuk sıkıldıgından bahsedıyor.

bu durumu okul idaresıylede görüştüm.ellerinden gelenı yapıcaklarını,yardım edeceklerını söyledıler fakat gecen hafta cuma gunu hasta oldugu ıcın oglumu okula göndermedıgım süre içinde,evde çişini ve kakasını altına yapmaya basladı.
yarın okul var ve ben ne yapacagımı bilmez haldeyim..bu durumda ne yapmalıyım?
tecrubelı annelerin ve forumda bulunan anaokulu ögretmenlerınin fikirlerine ihtiyacım var..

çocuğunuza sordunuz mu sebebini? size ne anlatıyor?
oncelıkle konuma cevap yazdıgınız ıcın cok tesekkur ederım.
cocuguma neden gıtmek ıstemedıgını sordugumda ;okulda herseyın yasak oldugundan bahsedıyor.
anne dıyor konusmak yasak,ayaga kalkmak yasak hersey yasak ben sessızce duruyorum okulda dıyor.
bırde okulda dıger arkadaslarının onunla oynamadıgını ve yalnız kalmak ıstemedıgını soyluyor.

okuldaki kuralları farklı yönden yorumlamış çocuğunuz, bu konuda onunla konuşabilirsiniz. sonuçta kurallar olmazsa sınıfta hiçbir şekilde düzen sağlanamaz ve etkinlikler yapılamaz. çocuklara serbest zaman etkinliğinde, kuralsız oyunlar oynandığı zamanlarda istedikleri gibi davranmalarına (tabi arkadaşlarını da rahatsız etmeden) izin veriliyor. ama bu zamanların dışında sessiz kalmak zorunda, ayağa kalkmamak zorunda. etkinlikler hakkında bilgi verdi mi öğretmeniniz bilemiyorum ama; mesela Türkçe dil etkinliği yapıyorsa öğretmen, çocukların sessizce dinlemesi gerekir. etkinliğin bitimine doğru öğretmen sorular sorar parmak kaldıran öğrencilerden cevap vermelerini ister. o zaman çocuğa konuşma kendini anlatma fırsatı verilir.
çocuğunuz okula yeni başlamış olsa kurallara alışmakta sıkıntı çekiyor olmalı diyecektim ama anladığım kadarıyla yeni başlamamış. 4 yaş planı uygulanmasıyla ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum çünkü benim grubum da 3-4 yaş karışık ve tek plan uyguluyorum.
çocuğunuzla daha detaylı konuşabilirsiniz, bazen çocuklar başka alanlarda olan sıkıntılarını farklı anlatabiliyor. bir arkadaşıyla küsmüş olabilir bu yüzden yalnız hissediyor olabilir mesela.
arkadaşının olmaması konusunu öğretmeniyle görüşebilirsiniz. ancak dediğim gibi çocukların ne yapacağı belli olmuyor. zira böyle bir durum yaşadım. yalnız olduğunu söyleyen çocuğum annesinin yanında "benim okulda arkadaşım çok anne ben evde yalnızım diyorum sanaaa" diyerek annesinin mahçup etti :)

oncelıkle cevabınız ıcın cok tesekkur ederım.oglum okula yeni baslamadı ama ekim ayı içinde basladı.
hatta basladıktan hemen sonra kurban bayramı tatili felan girdi.
sonrasında hastalıklar vs derken ılk basta cok ısteklı giden oglum artık okulu sevmedıgınden bahsedıyor.
bırde ögretmenının ona kızdıgından bahsedıyor.
acıkcası ögretmenımız bıze etkınlıklerden yada sınıf içinde neler yapıldıgından hıc bahsetmedı.
bugun ögretmenımızle konustuk,bıze kuralları anlatmamamız gerektıgını ,onun kendısının bunu ögrenecegını felan söyledı.
acıkcası kafamız oyle karısık kı..kuralları kımse soylemezse bu cocuk nasıl ögrenıcek kendı basına kalıncada farklı yorumlayacak belkıde..

bugun oglum yıne okula gitmek istemedi,aglamaya basladı.
bizde onun neden gitmek istemedigimizi daha detaylı konusarak bulmaya calıstık.
oglum ögretmenını sevmedıgınden,oglum okulda ögretmenının onlara kızdıgından bahsedıyor.
oglumun cümlesi aynen su sekılde:ama anne ögretmenim bize faaliyet yaparken konusanların faaliyetinin kötü olacagını söylüyor.ben sessiz kaldım benim faal,yetim güzel mi dıyor??
bende ona faaliyetleri yaparken sessizce calısmanın daha dogru oldugunu,her zaman okulda konusulmayacagını felan söyledim.
faaliyet dedıgıde boyama etkinligiymiş.
bu durumda ne yapmalıyım?acıkcası ortada bır yanlıs var ama bunu nasıl çözümleyebilirim?hergun mutlaka bır sorun cıkıyor,bunlar okula alısma süresinde olan seylermıdır?

suçu direk öğretmene yükleyip "burada kesinlikle öğretmen hatalı, öğretmeni değiştirin" demek istemiyorum. ama hatasızdır da diyemem öğretmenin tutumlarını görmediğim için. etkinlik esnasında ben de diyorum konuşursanız güzel olmaz diye. çünkü etkinliğini yaparken (boyama da bir etkinliktir) konuşurlarsa önlerine bakmıyorlar ve güzel boyayamıyorlar ayrıca çok gürültü olduğu için hoş bir ortam olmuyor.
sık sık hasta oluyor ve sürekli devamsızlık yapıyorsa bu da alışmada zorluk yaşatır hem size hem çocuğa hem öğretmene.
öğretmenin neden kuralları anlatmayın dediğini çözemedim açıkçası. siz anlattığınızdan bahsetmeyin olmazsa, birinin ona açıklamadan anlaması imkansız çünkü. çocuğun neden diye sorgulaması normal bu durumda. çocuğunuz herhangi bir olumsuz davranışta da bulunmuş olabilir. bu sebepten öğretmen ceza vermiş olabilir. ama bunun sebebini açıklamazsa çocuğa elbetteki çocuk hatasını bilemeyecek ve aklında sadece öğretmen bana kızdı düşüncesi olacaktır.
öğretmenin kızması konusuna gelince, bu konuyu da çocuğunuzla detaylı konuşmanızı öneririm. tam olarak ne yaptığını sorun. belki de sadece "oğlum güzel otur" diye bağırmış olabilir. bazen bağırmadan duymuyorlar, bağırmak gerekebiliyor. çocuğunuz hassas bir yapıya sahipse bunu kendi içinde büyütmüş olabilir.
öğretmenin gerçekten kızma, kötü davranma olasılığına gelirsek; öğretmenini değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
ama şunu da kesinlikle göz ardı etmeyin, çocuklar bazen gerçekten olan şeyleri farklı anlatabiliyor.
umarım sıkıntınızı kısa zamanda çözebilirsiniz.
sevgiler

öncelıkle ılgınız ıcın gercekten cok tesekkur ederım.
oglumun gıttıgı anaokulunda maalesef baska 3-4 yas grubu yok.
dıgerlerı 5-6 yas grubu.ögretmen degıstırme sansımız olmadıgı ıcın onu ancak okuldan almam gerekecek.
zaten bızım sınıf topu topu 10 kişi 6 si kız 4 tane erkek cocuk var.bugun okuldan gelınce tekrardan oglumla hem bugunu hemde diger kızma meselesını konustum.
sınıfta iki kişi konustu onlara konusursanız faaliyetlerınız kötü olur demıs ,kızmıs,ben sessız kaldım dıyor..digerlerıne kızmasından da etkılenmıs sanıırm zaten dun ogluma kızmamıs oglum bize kızdı diye bahsedıyor.
bugunde şöyle bır durumdan bahsedıyor.
burdakı anaokulu tam gun ve uyku saatlerı var.uyku saatlerınde de herkesın ellerını battanıyelerının ıcıne koymalarını istiyormus.
bende bunu bana anlatınca sızın daha rahat uyumanızı ıstıyor o yuzden dedım ama bana bırazcık sacma geldı.
uyku saatlerınde bıle bu derece kural olmalı mı?yoksa ben mı yanlıs düşünüyorum..:44:

hocam sıze ayrıca özelinizden mesaj yazdım.okursanız cok sevınırım.

Son düzenleme:
öğretmen elbette ki uyumu bozan çocuklara tepkisini bir şekilde gösterecektir. hiçbir şey demezse sınıfta düzen diye bir şey kalmaz ki. aslında benzer sorunlar yaşayan bir öğrencim vardı. annesi durumu anlattı. benim arkadaşları yaramazlık yaptığında onlara verdiğim tepkileri üzerine alındığını, üzüldüğünü vs söyledi. ben de velime bir şekilde uyumsuzluğu ortadan kaldırmam gerektiğini, bunu da çocukların karakterlerini öğrendikten sonra ne yaptığım zaman etkili olduğunu gözlemlediysem o şekilde tepkiler vermem gerektiğini söyledim.
size şöyle bir örnek vereyim. bir öğrencim var. arkadaşlarına çok kötü davranıyor. hatta birinin kolunu feci şekilde ısırdı. ben bu çocuğa hangi yöntemi kullanırsam kullanayım etkisi olmuyor. aileyle konuşuyorum bu da etkilemiyor. sonra fark ettim ki biraz kızıp çocuğu diğer arkadaşlarından soyutlayıp yalnız bırakırsam, arkadaşlarına zarar vermiyor. e ben bu çocuğa sevecen bir şekilde açıklama yapsam aynı şekilde devam edecek. diğer çocuklara da yazık değil mi? benim o çocuğa kızmamdan etkilenen çocuk da zamanla öğrenecek kime ne sebeple kızdığımı. ama o etkileniyor diye kızmazsam diğer çocuklarımı umursamamış olurum. anlatabildim mi söylemek istediğimi?
biraz da öğretmene hak vermek gerek bu konuda. 10 çocuk olsa da hepsi birbirinden farklı kişilik olarak, farklı aile tutumları içinde yetişmiş. hepsine aynı şekilde davranmak mümkün değil. öğretmen yeri gelecek sevecek yeri gelecek kızacak. ama kızdığı zaman da gönül alacak. neden kızdığını sadece kızdığı çocuğa değil, hepsine anlatacak.
uyku saatleri konusunda bir şey diyemeyeceğim, hiç uyku saati olan bir okulda görev yapmadım. benim sınıfım da tam gün ama uyku saatimiz yok. belki geçerli bir sebebi vardır ellerin içeride tutulmasında. buna da bir örnek vereyim :) ben de sandalyede otururlarken ellerini ya dizlerine koymalarını ya da kollarını bağlamalarını istiyorum. çocuğunuz böyle bir şey söyleyerek size gelse bu da sizin tuhafınıza giderdi. ama ben çocuklarıma sebebini açıklıyorum. eğer eller sandalyenin kenarına koyulursa, yan tarafında oturan arkadaşı belki dikkat etmez sandalyesini kaldırır yanlışlıkla onun elinin üzerine koyup oturabilir ve elleri acır. aslında çocuklar düşünülerek konulmuş basit bir kural. her şey aslında öğretmenin neyi neden istediğini açıklamamasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum ben.
umarım size de yeterince açıklayıcı olabilmişimdir :)

siz konuya cevap yazarken bende aynı sekılde sıze mesaj yazıyordum.
aslına bakarsanız aynı seylerı örneklemişiz.
bız ögretmebimize nedenlerını acıklayın dedıgımızde bu cocuk benı anlamıyormu yoksa demıstı.
sankı bu cocuklar 15 yasındakı lise talebesi.zamanla kendı ne oldugunu anlayacakmıs.
farklı bır yöntem mı acaba bu dıye düşündüm ama bu yaştakı cocugun aklını karıstırmaktan baska bırsey degıl.
bu durumda her nedeni benım evde acıklamam gerekıyor ama benım kacırdıgım noktalar olursa nasıl işin içinden cıkacagız.
yada diger cocuklar herseyı anlıyorda sadece benım oglum mu nedenı nı bılmek istiyor.
acıkcası oglumu bu yasta okula gönderdıgıme öyle pişman oldum kı...iyi olacak diye beklerken onunda benımde kafamız hepten karıstı(

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…