Anne babasi bosanmis çocuğun soyisminin degistirilmesi, annesinin soyismini alması mumkun mu?

nayinomoy

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
9 Aralık 2018
286
451
23
Ablamin hesabi olmadığı için konuyu ben actim. Ablam 10 yıl önce boşandı. 1 oğlu var suan 13 yaşında. Çocuğa doğduğundan beri benim ailem ve ablam bakti. Babasinin tek kuruşu geçmedi boğazından. Nafaka da vermedi. Ilgilenmedide. Zaten serseri piskopatın biri olduğu için biz de nafaka falan talep ettirmedik ablama.
Şuan eski eniştemin soyadini taşıyor çocuk haliyle. Velayet ablamda. Çocuk bizim soyadımızi taşısın istiyoruz çünkü biz emek verdik.Hem de cocuk da istemiyor benim soyadım neden farklı diyor kabullenmiyor o soyadını.
Çocuğun annesinin soyadini taşıması mumkun mu ablamin ne yapması gerekiyor. Dava mi açacak veya nüfustan da değiştiriliyor mu? Nufusta da degistiriliyor diye duymuştum tvde. Ne yapmamız gerekiyor. Bilenler ve aynı durum yaşayanlar varsa cevap verirse çok memnun olurum.

Son düzenleme:
Bunun için babasinin izni onayı gerekiyor mu? Bilniniz var mi?
Çok teşekkür ederim.☺
Hayır gerekmez, velayetin annede olması yeterli. Babanın ilgisiz olduğu, çocuğun tüm sorumluluğunun anne ve ailesinde olduğu ayrıca çocuğunda benim soyadım neden farklı diye durumdan rahatsız olduğunu, resmi dairelerde soyadı farklılığından sorun çıktığını vs bunları ibraz edersiniz. Rica ederim..

Ablamin hesabi olmadığı için konuyu ben actim. Ablam 10 yıl önce boşandı. 1 oğlu var suan 13 yaşında. Çocuğa doğduğundan beri benim ailem ve ablam bakti. Babasinin tek kuruşu geçmedi boğazından. Nafaka da vermedi. Ilgilenmedide. Zaten serseri piskopatın biri olduğu için biz de nafaka falan talep ettirmedik ablama.
Şuan eski eniştemin soyadini taşıyor çocuk haliyle. Velayet ablamda. Çocuk bizim soyadımızi taşısın istiyoruz çünkü biz emek verdik.Hem de cocuk da istemiyor benim soyadım neden farklı diyor kabullenmiyor o soyadını.
Çocuğun annesinin soyadini taşıması mumkun mu ablamin ne yapması gerekiyor. Dava mi açacak veya nüfustan da değiştiriliyor mu? Nufusta da degistiriliyor diye duymuştum tvde. Ne yapmamız gerekiyor. Bilenler ve aynı durum yaşayanlar varsa cevap verirse çok memnun olurum.

Merhaba. Çocuğunuza kendi soyadınızı verebilirsiniz. Örnek bir davada, davacı anne, soyadı farklılığı yüzünden çocuğuyla ilgili işlemlerde sorun yaşadığını, annesi olduğunu belgelemek için nüfus kayıt örneği ile boşanma ilamını ibraz etmek zorunda kaldığını, babanın ise çocuğa ilgisiz olduğunu, uzun süredir görüşmediği gibi herhangi bir maddi katkıda da bulunmadığını ileri sürdü. Davayı önce mahkeme sonra istinaf reddetti. Temyizde Yargıtay anneyi haklı buldu ve kararı bozdu. ‘Çocuğun üstün yararı’ kriter alınan kararda, ‘velayet hakkı’ kapsamında ‘çocuğun soyadını belirleme hakkının’ da bulunduğu vurgulandı.

Bu Yargıtay kararı yerel mahkemeler için de yol gösterici oldu. Artık mahkemelerden olumlu kararlar almaya başladık. Yardımcı olabileceğim başka bir husus varsa, sorabilirsiniz.

Back
X