Bence burda kilit nokta annenizin yaşı: 40. Aynı yaştayım :) Bu yaşta metabolizma iyice yavaşlıyor ve vücudun biyolojik ritmi değişiyor. Kendi uyguladıklarımdan ve bilgimden yola çıkarak şunları önerebilirim:
1. 40'dan sonra kalori alımına iyice dikkat etmek lazım. Her gün ekstra 100 kalori alan biri, yıl sonuna geldiğinde 9-10 kilo alıyor. Bu çok yüksek bir miktar. Kaloriden nasıl kısabilir? Şöyle bir sunum videosu hazırladım:
Fit Olmak - Zayıflamak İstiyorum - YouTube (günde 500 kalori nereden kısılır konulu ve içinde, ev işi yaparak yakılan 500 kalori gibi açıklamalar da var).
2. 40'dan sonra en önemli şeylerden biri, sık sık yemek ve porsiyonların küçük olması. Günde 5-6 kez yesin ve öğünler arasında asla 4 saatten fazla geçmesin. Böylece beynine "tokum" sinyali gider, metabolizması hızlanır ve kalori yakar.
3. Akşam 9'dan sonra yediği her şey göbek ve kalça yapar.
4. Bazı yiyeceklerin yağ yakma veya yağ yakan hormonları harekete geçirme özelliği var. Onlardan yesin. Örneğin: Yumurta, yağsız süt, enginar (iç organlar etrafındaki yağlanmayı engeller, mideyi küçültür), avocado, turuncu ve kırmızı dolmalık biber, elma, tarçın, badem ve ceviz, somon ve ton balığı gibi iri balıklar, mantar çeşitleri, balkabağı, kabak çekirdeği.
5. Spor yapamaz demişsiniz ama evde yapabileceği çok basit hareketler var. Bence mutlaka yapmalı. Yürüyüş, dans, ev işleri kilo verdirir.
Umarım faydasını görürsünüz yazdıklarımın. Bol şans diliyorum annenize!